2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Összefognának a többi kisebbséggel a kárpátaljai ruszinok

2009. május 19. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

Közös szervezet létrehozását javasolja a Kárpátaljai Ruszin Néptanács a kárpátaljai nemzetiségek érdekvédelmi szervezeteinek a szerinte mind erőteljesebben terjedő ukrán nacionalizmus elleni összefogás érdekében.


A Kárpátaljai Nemzetiségek Tanácsa néven megalakítandó szervezet legfőbb célja a régióban élő nemzetiségi kisebbségek közös érdekvédelme lenne – nyilatkozta Jevhen Zsupan, a néptanács elnöke az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számának. Mint kifejtette, ideje lenne összefogni az egyre erőteljesebben terjedő ukrán nacionalizmus ellen.

Zsupan szerint a ruszinok bíznak abban, hogy együtt sikerülhet egységes álláspontot kidolgozni, megfelelő választ adni a nacionalisták provokációira, s "bebizonyítanunk, hogy nem vagyunk szeparatisták és nem ugrunk egymás torkának, mint azt bizonyos szélsőséges erők akarnák". "Csupán jogainknak, az 1991-es (Kárpátalja Ukrajnán belüli autonóm státusáról szóló) népszavazás eredményeinek szeretnénk érvényt szerezni. A ruszinság évezred óta itt élő, a világ számos országában elismert nemzetiség" – tette hozzá.

A ruszin vezető a lapnak elmondta: az országban eluralkodott bizonytalan politikai helyzet komoly veszélyeket rejt. A nemzetiségek összefogásával azonban könnyebb átvészelni a vészterhes időszakot és megőrizni a belső békét – fogalmazott az újságnak Jevhen Zsupan. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS