2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Támadások iskolába járó afgán lányok ellen

2009. május 13. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

Közel 90 kislányt kellett kórházba vinni egy afganisztáni iskolából kedden, miután feltehetően gáztámadás érte az épületet. Afgán tisztségviselők szerint rövid időn belül ez volt a harmadik ilyen eset a fővárostól, Kabultól északra eső térségben.


A Kapisza tartománybeli Kazaak település leányiskolájában történt mérgezés következtében összesen 94-en kerültek kórházba, köztük az iskolások mellett három tanár és az intézmény két őre - közölte Zemaraj Basari belügyminisztériumi szóvivő.

A páciensek hánytak és szédültek, néhányan el is ájultak, ugyanazokat a tüneteket mutatták, mint a közeli Csarikar város két leányiskolája ellen elkövetett feltételezett gáztámadás áldozatai - mondta el a tartományi kormányzó szóvivője. A diákok azóta már mind túl vannak a veszélyen.

Mindhárom eset furcsa módon a közép-ázsiai országnak egy olyan részében történt, amelyet sohasem állt a vakhitű tálibok szigorú fennhatósága alatt, s ahol még akkor is működtek a leányiskolák, amikor az ország nagyobbik részét a nők oktatását és munkavállalását tiltó tálibok uralták.

A belügyi szóvivő szerint a kormány egyelőre nem tudja, hogy mi áll az esetek mögött. Egyelőre azt sem tudták még azonosítani, milyen gázról van szó, s hogyan került a három helyszínre.

A leányiskolák elleni támadások tavaly váltak gyakoribbá, párhuzamosan az iszlamista erők aktivitásának erősödésével, s mindenekelőtt a tálibok hátországának tartott keleti és déli tartományokban. Tavaly Kandahárban egy férfi savat öntött több kislány arcába, hogy megbüntesse őket, amiért iskolába járnak. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS