2024. május 26. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Máltai Lovagrend segíti Tóásó Elődöt

2009. április 18. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

A Bolíviában terroristacselekmény gyanújával letartóztatott erdélyi származású magyar állampolgár, Tóásó Előd családja felkérte a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Külügyminisztériumát, hogy kíséreljen meg minden tőle telhető humanitárius és jogi segítséget megadni.


A lovagrend külügyminisztériuma a nemzetközi normákkal összhangban kész arra, hogy segítséget nyújtson a bajba jutott magyar állampolgárnak - áll a lovagrend közleményében. Hangsúlyozzák, hogy elítélnek minden erőszakos cselekményt és megnyilvánulást, különösképpen a terrorizmust, de rámutatnak arra, hogy minden embert megillet az ártatlanság vélelme, a humánus és alapvető emberi jogokból fakadó bánásmód, továbbá a tisztességes eljáráshoz való jog.

A közlemény szerint a lovagrend külügyminisztériuma haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Bolíviai Köztársaság illetékes hatóságaival. Tóásó Előd ugyanakkor az argentínai magyar konzultól is számíthat segítségre. Szelestey Lajos, a magyar külügyminisztérium szóvivóje az Indexnek azt nyilatkozta: a konzul feladata, hogy megkeresse a külföldön börtönbe került magyar állampolgárt, tájékoztassa a lehetőségeiről, illetve segítsen ügyvédet keresni.

Tóásó esetében, miután Bolíviában nincs magyar követség, az argentínai magyar nagykövetség munkatársa fog eljárni. Az Index ugyanakkor megkereste Tóásó Editet, Előd nővérét, aki úgy tudta: öccse állásajánlatra jelentkezett, számítógépes munkát végzett egy cégnek vagy egy szervezetnek Bolíviában. "Katona sem volt, felmentették a szíve miatt" - mondta Tóásó Edit.

Hozzátette, öccse és a bolíviai biztonságiak által meggyilkolt, szintén erdélyi származású Magyarosi Árpád gyerekkoruk óta barátok, arról viszont nem tudott, hogy Magyarosi áttért az iszlám hitre.

A Magyar Televízió m1 műsora április 21-én este levetíti azt az interjút, amit a szintén életét vesztett Eduardo Rózsa-Flores végrendeletnek szánt, és amiben elmeséli, hogy miért utazott Bolíviába. A bolíviai elnök ellen gyilkossági kísérletet tervező terroristacsoport állítólagos vezetőjével készült anyagot Kepes András vette fel.

Kepes szerint Rózsa Flores nem volt zsoldos, nem pénzért vagy politikai okok miatt harcolt, hanem saját meggyőződéséből volt hajlandó az életet kockára tenni fegyveres konfliktusokban. (index/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS