2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Támogatja a mexikói kábítószer-ellenes harcot Obama

2009. április 17. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

Maradéktalan támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök Felipe Calderón mexikói államfőt a két ország határa mentén kíméletlen háborút folytató mexikói drogkartellek elleni harcában. Obama januári hatalomra kerülése óta változtatott Washingtonnak a kokaincsempészéssel kapcsolatos politikáján, és eltökélte, hogy a küzdelmet amerikai területen fogja megvívni, ellentétben elődjeivel, akik ezt a harcot Mexikó területére korlátozták. A csütörtöki látogatás többek között ezen politikai váltás szentesítését szolgálta.


Obama, aki államfőként először utazott a latin-amerikai országba, elismerte: az Egyesült Államok is felelős a példátlan gengszterháborúért, mert az amerikai kábítószer-fogyasztás keresletet támaszt a mexikói drog iránt, s az Egyesült Államokból sok fegyver áramlik Mexikóba.

Az amerikai elnök Calderónnal folytatott megbeszélése után elmondta: partnerséget ajánl mexikói kollégájának a drogkartellek elleni küzdelméhez. Ennek jegyében nyomást akar gyakorolni a washingtoni törvényhozásra, hogy ratifikálja azt a nemzetközi szerződést, amelynek célja csökkenteni a latin-amerikai kábítószer-kartellekhez eljutó fegyverek mennyiségét.

Az Amerikai Államok Szervezetének égisze alatt kidolgozott, 33 ország aláírt és 24 által ratifikált szerződést Bill Clinton akkori amerikai elnök 1997-ben szintén aláírta, de a washingtoni törvényhozás azóta sem cikkelyezte be.

A kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekményekben tavaly 5300 ember halt meg Mexikóban, az idei első negyedévben pedig már közel kétezer. A mexikói kormány már a hadsereget kényszerült bevetni a drogcsempészek ellen. A kartellek tevékenysége át-átcsap az Egyesült Államok területére is, ahol folyamatosan nő a felbujtásukra elkövetett gyilkosságok és emberrablások száma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS