2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felülvizsgálják a házasságon belüli nemi erőszakot legalizáló afgán jogszabályt

2009. április 06. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

Hamid Karzai afgán elnök elrendelte országa házassági törvényének felülvizsgálatát, miután a jogszabályt külföldön számos bírálat érte a házasságon belüli nemi erőszak - állítólagos - engedélyezése miatt.


A Karzai által aláírt, de a hivatalos közlönyben még nem publikált, ezért még nem hatályos jogszabály törvényerőre emeli a síita családjogot. Az új törvény csak a lakosság mintegy 15 százalékát kitevő síita muzulmánokra vonatkozik, a többségben lévő szunnitákra nem.

A vitát az váltotta ki, hogy a jogszabály egyik cikkelyét külföldön úgy értelmezik, hogy megengedi a házasságon belüli nemi erőszakot.

A szombati NATO-csúcstalálkozón éles bírálatot kapott Karzai a törvény miatt. Angela Merkel német kancellár például kiemelte a nők és férfiak egyenjogúságát, és a törvény elutasítását követelte. Barack Obama amerikai elnök pedig visszataszítónak nevezte a jogszabályt, s leszögezte: fontos, hogy a NATO-tagállamok fogékonyak legyenek a helyi kultúra sajátosságaira, de léteznek bizonyos alapelvek, amelyeket minden országnak be kell tartania. Ebbe pedig a nők tisztelete is beletartozik - tette hozzá. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS