2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kilencéves feleségük is lehet az afganisztáni síitáknak

2009. április 03. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Egy új afganisztáni törvény lehetővé teszi a síita muzulmán férfiaknak, hogy "ideiglenes feleséget" tartsanak, és engedélyezi a szülőknek, hogy már a gyermek kilencéves korától férjhez adhassák lányukat.


A parlament által elfogadott és Hamid Karzai elnök által aláírt, de a hivatalos közlönyben még nem publikált, ezért még nem hatályos jogszabály törvényerőre emeli a síita családjogot. Az új törvény csak a lakosság mintegy 15 százalékát kitevő síita muzulmánokra vonatkozik, a többségben lévő szunnitákra nem.

A nők helyzetével és jogaival foglalkozó, a nemek közti egyenlőségért küzdő ENSZ-ügynökség, az UNIFEM aggodalmának adott hangot egy nyilatkozatában az új törvény miatt, mert úgy látja, hogy a jogszabály rontja a nők helyzetét, csorbítja jogaikat.

Egyes parlamenti képviselők is állítják, hogy a törvény nagy visszalépés a nők jogaira nézve. A férj megszabhatja például majd feleségének, hogy sminkelje-e magát vagy sem. Az ellenzők szerint Karzai csak azért adta áldását az új törvényre, hogy szavazatokat szerezzen a síitáktól az augusztus 20-ra kitűzött elnökválasztásra.

Az ország korábbi urai - a tálibok - kormányzása alatt a nők nem vállalhattak munkát, nem járhattak iskolába, és nem hagyhatták el otthonukat férfi rokon kísérete nélkül. A fanatikus szunnita muzulmán mozgalom kormányának 2001-es megdöntése óta jócskán bővültek a nők jogai, de Afganisztán társadalma a tálibok bukása után is alapvetően konzervatív muzulmán társadalom maradt, különösen a vidéki térségekben. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS