2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egész EU-ban finanszírozzák a társasházak hőszigetelését

2009. április 03. 09:54, utolsó frissítés: 10:44

Az EP csütörtökön 629 igen, 17 nem, 12 tartózkodó vokssal megszavazta azt a jogszabályt, amely értelmében társfinaszírozás nyújtható az egész unióban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) az energiahatékonysági beruházásokra nemzeti, regionális vagy helyi szinten. Támogatás adható így a dupla ablaküvegezésre, a szigetelésre, a napelemek felszerelésére, a régi vízmelegítők kicserélésére.

Az ERFA hasonló támogatásait egyelőre csak az EU 12 legújabb tagállamában lehet igénybe venni, és ott is csak az épületek közös használatú részein. Mostantól a régi tagállamokban is fel lehetne használni ilyen célokra az ERFA-pénzeket. Az alap költségvetése nem nő, csak a tagállamok csoportosíthatják át erre a rendelkezésükre álló összegeket, legfeljebb azok 4 százalékáig.

Az épületek az EU-ban az energiafelhasználás 40 százalékáért felelősek, és ugyanekkora a részük az üvegházgáz-kibocsátásból is. Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra 28 százalékos spórolást lehet elérni az energiahatékonyság növelésével.

„Mivel azonban az alapok továbbra is csak városi területeken finanszírozzák a felújításokat, mégsem örülhetünk önfeledten. A leginkább rászoruló vidéki térségek nyomorban élő lakosságát ismét magukra hagyjuk” - vélte Harangozó Gábor szocialista EP-képviselő, aki a Bizottságtól ennek orvoslását kérte. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS