2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iskolákat romboltak le és bezárva tartják a nőket a tálibok a Szvat-völgyben

2009. március 26. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Otthonaikba bezárva, minden szórakozási lehetőségtől megfosztva, a tálibok foglyaiként élnek a nők a Pakisztán északnyugati részén húzódó Szvat-völgyben, ahol a szélsőséges iszlamista erők szabályozzák a mindennapi életet.


Már sehol nem érezhetjük magunkat biztonságban, még az otthonunkban sem. Folyamatosan rettegünk a táliboktól - panaszkodott egy tanárnő, aki - tartva a szélsőségesek megtorlásától - nem akarta elárulni a valódi nevét, ezért Huma Batúl álnéven nyilatkozott telefonon a francia hírügynökségnek.

A nők kizárólag tetőtől talpig lefátyolozva, egy férfi rokonuk kíséretében mehetnek el otthonról. A 42 éves Huma még szerencsésnek tarthatja magát, mert megvan a tanári állása egy mingorai magániskolában. Azonban csak nagy nehézségek árán tud eljutni a munkahelyére, és minden nap fontolgatja, hogy inkább feladja az állását és otthon marad.

A pakisztáni tálibok két éve indítottak fegyveres harcot a néhány évtizede még turistaparadicsomként ismert Szvat-völgy ellenőrzéséért. A hónapokig tartó harcok után a helyi tartományi kormányzat végül tárgyalni kezdett a szélsőséges iszlamistákkal és február közepén beleegyezett abba, hogy az iszlám törvénykezés, a saría legyen az igazságszolgáltatás, illetve az élet számos egyéb területén érvényben levő szabályozás alapja.

Huma munkahelye egyike annak a néhány leányiskoláknak, amelyeket az iszlamisták még nem zártak be. A tálibok ugyanis az elmúlt hónapokban közel 200 Szvat-völgyi iskolát leromboltak, ezek közül több mint 120 intézményben lányok tanultak. Az iskolarombolások eredményeként 62 ezer gyereket fosztottak meg a tanulás lehetőségétől.

Huma Batúl elmondása szerint a mindennapi élet is állandó gyötrelmet jelent. Férfi kísérete nélkül még a bevásárlást sem intézheti el, sőt súlyos betegség esetén sem mehet el egyedül orvoshoz. Az alapvető árucikkeken kívül a nőknek nincs is lehetőségük semmit vásárolni, mert a tálibok bezáratták a női üzleteket, a szépségszalonokat, sőt mindenféle szórakozási lehetőséget is betiltottak. "Halálosan unalmas az életünk, szó sem lehet tévénézésről, moziról vagy zenehallgatásról. Még a piacra is tilos a nőknek a belépés" - mondta Huma.

A tálibok szigora akkor sem enyhül, ha élet és halál kérdéséről van szó. Egy Szvat-völgyi ápolónő elmondása szerint a kórházak csak akkor vesznek fel női betegeket - legyen az állapotuk akármilyen súlyos -, ha férfi rokonuk kíséretében érkeznek. Ha egy nő egyedül kiteszi a lábát az otthonából, az életét kockáztatja.

Sok nő már elmenekült a térségből, és inkább a legközelebbi nagyvárosba Pesavarba vagy a fővárosba, Iszlámábádba települt át. Azok viszont, akiknek nincs pénzük új életet kezdeni egy másik városban, kénytelenek eltűrni a nőket érő súlyos jogsértéseket és a tálibok vasszigorát. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS