2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USA megerősíti mexikói határát a drogháború miatt

2009. március 25. 15:52, utolsó frissítés: 15:52

Az Egyesült Államok megerősíti mexikói határát a déli szomszédjában dúló drogháború miatt - közölte Janet Napolitano belbiztonsági miniszter kedden Washingtonban.


Az Obama-kormány megkétszerezi a határőrizeti hatóságok állományát. Megnövelik a bevándorlási és vámtisztek számát, több kábítószer- és fegyvercsempészet-ellenes ügynököt telepítenek a térségbe. Az ügyészek fokozzák tevékenységüket a csempészbandák felszámolása érdekében.

Az utóbbi hetekben több híradást is lehetett látni az amerikai sajtóban arról, hogy a mexikói drogkartellek közötti erőszakos területháború átcsapott az Egyesült Államokba. Emberrablások, betörések történtek. A Fehér Ház közlése szerint Barack Obama aggasztónak találja a texasi El Pasóval szemben, a határ túloldalán végrehajtott gyilkosságokat, és meg akarja előzni, hogy az erőszak átterjedjen az amerikai városokba.

Napolitano közölte: elképzelhető, hogy a nemzeti gárda erőit is a mexikói határra telepítik, ez ügyben egyeztet a texasi kormányzóval. Ma több hétig tartó magas szintű amerikai-mexikói tárgyalások kezdődnek a drogháború visszaszorításáról. Az amerikai kongresszus korábban 700 millió dollárt hagyott jóvá Mexikónak a kábítószeres bűnbandák elleni küzdelem támogatására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS