2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Forbes-listára került egy mexikói drogbáró; vérdíjat tűztek ki a fejére

2009. március 24. 08:40, utolsó frissítés: 08:40

Mexikóban milliós jutalmakat tűztek ki a hatóságok hétfőn a legnagyobb drogkartellek vezéreinek a fejére. Az ügyészség a hivatalos közlönyben közzétette a kokainnal és más kábítószerekkel foglalkozó hat bűnszövetség 24 főnökének a névsorát, és 30 millió pesós (2 millió dollár) jutalmat ígért fejenként értük annak, aki pontos és használható információt tud adni elfogásukhoz. További 13 helyettes esetében a vérdíj 15 millió peso.


A listán szerepel egy bizonyos Joaquín Guzmán is, akit a Forbes magazin nemrég kénytelen volt felvenni a világ milliárdosainak a listájára. Ő a Sinaloa nevű kartell élén áll, amely az Egyesült Államokba, a világban évente megtermelt 950 tonnányi kokain legnagyobb felvevőpiacára szállítja az árut. Guzmán elfogásáért Washington külön ötmillió dollárt fizetne.

A mexikói kormány 2006 óta már a hadsereget is beveti a kábítószert forgalmazó bandák ellen, de eddig nem sikerült megfékezni az erőszakot: a kartellek tavaly 5300 gyilkosságot követtek el. Az idén ez a szám már 1500 felé közeledik. Csak szombaton, egy nap alatt 15, a droghoz kapcsolódó gyilkosságot követtek el az északi Sinaloa és Durango államban. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS