2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ban Ki Mun: emberiesség elleni bűntett a nők elleni erőszak

2009. március 06. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön ünnepélyesen felszólította a világ valamennyi vezetőjét, hogy lépjenek fel országaikban a nők elleni erőszak megszüntetésére. "Egyetlen politikai vezető vagy kormány sem tűrheti el a nők elleni erőszakot semmilyen formában, semmilyen körülmények között" - jelentette ki New York-i beszédében a világszervezet főtitkára a közelgő nőnap előtt.


Emlékeztetve, hogy egyes országokban minden harmadik nőt vernek, vagy más hasonló tett áldozatává válik, Ban Ki Mun egyenesen emberiesség elleni bűntettnek nevezte a nők elleni erőszakos cselekményeket.

Ban Ki Mun szomorúságát és felháborodását fejezte ki annak hallatán, milyen elképzelhetetlen erőszakos cselekményeket követtek el nők ellen a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében, ahol nemrégiben olyan rendelőket látogatott meg, ahol az erőszak áldozatait ápolják. Közölte Joseph Kabila elnökkel: nem mentség, hogy a nők elleni nemi erőszak 80 százalékát lázadó csoportok követik el.

Az Interparlamentáris Unió (IPU) csütörtök este közzétett jelentése szerint 2009 február végén rekordszámú - 8094 - női képviselő volt a világ parlamentjeiben. A szervezet adatai szerint a világ 44644 parlamenti képviselőjének 18,3 százaléka nő.

"Sajnálatos, hogy a világ minden parlamentjében nincsen e téren haladás. (...) Sok még a tennivaló azokban az országokban, amelyekben a nőknek igen alacsony a képviselete a döntési szervekben" - mutatott rá ugyanakkor Theo-Ben Gurirab, az IPU namíbiai elnöke.

Latin-Amerikában a parlamenti képviselők átlagosan 21,5 százaléka, Európában 20,9 százaléka, Afrikában 18,5 százaléka, Ázsiában 17,5 százaléka, a Csendes-óceán térségében 15,2 százaléka, az arab országokban pedig 9,1 százaléka nő. 2008 végén a világ 264 parlamentje közül 31-ben volt női házelnök.

A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) csütörtökön közzétett jelentése szerint 2009-ben a világgazdasági válság miatt a nők között több lesz a munkanélküli, mint a férfiak körében. A nők munkanélküliségi rátája a 2007. évi 6 százalékról 2008-ra 6,3 százalékra nőtt, idén pedig a legoptimistább elképzelések szerint várhatóan 6,5 százalék, a legpesszimistábbak szerint pedig 7,4 százalék, sőt a fejlett országokban 7,8 százalék is lehet. A férfiaknál a legoptimistább feltételezés 6,1 százalékos, míg a legpesszimistább 7 százalékos munkanélküliséggel számol. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS