2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kína: halálra ítélték a melaminos tejporadalék gyártóját és árusítóját

2009. január 22. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Halálra ítélték csütörtökön Kínában a melaminnal szennyezett adalékot gyártó férfit, illetve egy másikat, aki az adalékkal hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek. A shijiazhuangi bíróság indoklása szerint a gyártót, Zhang Yujunt a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra. A férfi mintegy hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű (vizezett) tej feljavítására.


Geng Jinping szintén halálbüntetést kapott, amiért a hamisított "fehérjeport" eladta a tejipari vállalatoknak. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Zhang Yanzhang, aki közbenső értékesítő volt a gyártó és a terjesztő között. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kína-szerte hat csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

A kínai bírósági gyakorlat szerint hamisított, vagy gyenge minőségű élelmiszerek gyártásáért és forgalmazásáért legfeljebb 10 év szabadságvesztést szoktak kiszabni. Az ázsiai ország tejiparának egészét megrázó bűnügy rendkívüli súlya miatt a per többi vádlottja is súlyosabb ítéletre számíthat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS