2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Obama befagyasztotta a fehér házi fizetéseket, korlátozza a lobbizást

2009. január 22. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Befagyasztotta a Fehér Ház magas beosztású munkatársainak fizetését és fellépett a lobbisták ellen az új amerikai elnök, amidőn bejelentette első hivatali intézkedéseit.


Barack Obama szerdán az elnöki stábbal találkozva jelentette be a fizetések befagyasztását, amelyet a gazdasági válság nyomán az amerikai polgárokra váró nadrágszíj-megszorítással indokolt. Egyúttal közölte, hogy szigorítani fog a kormányban dolgozó egykori lobbistákra vonatkozó előírásokon. "Elnökségem sarokköve az átláthatóság és a jogállamiság lesz" - hangoztatta.

Obama megtiltotta, hogy csapatának tagjai bármilyen ügyben érdekkijáró tevékenységet folytassanak, illetve hogy lobbisták bármilyen jellegű ajándékot adjanak adminisztrációja tagjainak. A tilalom két évig azokra a kormányából távozókra is kiterjed, akik megpróbálnák befolyásolni hivatalban maradt korábbi barátaikat, kollégáikat.

Obama közölte, ezek a tilalmak minden korábbi kormányéhoz képest szigorúbbak, de betartja vonatkozó kampányígéreteit. Mint kifejtette, a kizárólag a lobbitevékenységre vonatkozó szabályok szigorítása, bármilyen kemény is, nem elegendő a washingtoni rendszer megújítására, ezért rendel el történelmi tilalmakat adminisztrációjának tagjai számára.

Arról is rendelkezett, hogy az információ szabadságára vonatkozó törvény előírásait következetesen be fogja tartatni kormányában, nem fogja engedélyezni, hogy információkat visszatartsanak különböző kifogásokat keresve. "Régóta túl nagy titkolózás folyt ebben a városban" - jegyezte meg.

Obama leszögezte: rendelkezései sajnos nem mennek olyan messzire, amennyire szerette volna, de elegendőek ahhoz, hogy a nyitottság új korszakának kezdetét jelezzék, "egyértelmű szakítást jelentve a szokásos gyakorlattal". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS