2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hudsoni csoda: folyón landolt az utasszállító gép, mindenki túlélte

2009. január 16. 09:44, utolsó frissítés: 09:47

A Hudson folyón landolt egy amerikai utasszállító repülőgép csütörtökön a New York-i LaGuardia repülőtér közelében. Csodával határos módon a gép becsapódáskor ép maradt, és az utasokat mind egy szálig gyorsan kimentették a helyszínre érkező hajók. Csak egy ember sérült meg súlyosabban, mindkét lába eltört.

A US Airways Airbus A320-as gépének fedélzetén 150 utas és 5 fős személyzet tartózkodott. A repülésirányító hatóságok közlése szerint a pilóta kevesebb mint egy perccel a felszállás után "kettős madárütközést" jelentett, majd vészleszállást hajtott végre a Hudson-folyón. Az ABC értesülése szerint az utasszállító lúdcsapattal találkozott. A gép 975 méteres magasságból fordult vissza a folyó felé. Nincs arra utaló jel, hogy terrorcselekmény történt.

Az utasok szerint a becsapódás olyan volt, mint egy autókarambol. Egy szemtanú, aki egy épület 25-ik emeletéről nézte végig a landolást, azt mondta, hogy a gép nagyon lassan érintette a víz felszínét. A repülőgép a folyó jeges vizén lebegett, majd lassú süllyedésbe kezdett. A repülőgépet nem sokkal a baleset után a környéken tartozkodó hajók vették körül, és az utasokat - akik egy része a gép szárnyaira kimászva, állva várta, hogy partra vigyék - kimentették. Ha ez nem sikerült volna, a vízbe kerülő utasokat perceken belül kihűlés fenyegette volna.

A becsapódás után az utasok hátrahagyva kabátjaikat és poggyászaikat, megragadva a mentőmellényeket és a felfújható párnákat igyekeztek kifelé a gépből. Az utasokat a partra, egy közeli épületbe szállították a mentőegységek. A gépet sikerült Manhattan partjához vontatni, egy kikötői bakhoz rögzítették, a pilótafülke és egyik szárnya emelkedik ki a vízből. Egyelőre nem dőlt el, hogyan emelik ki a folyóból.

Az amerikai hírcsatornák "hudsoni csodaként" emlegetik a balesetet. Mindenesetre repülési szakértők is azt mondják, hogy kivételes eset az, amikor sikerül vízen landolnia egy utasszállító gépnek, anélkül, hogy kettétörne. A vízre való landolás általában nagyobb rombolással jár, mint a szárazföldi landolás. Peter Goelz, az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NTSB) volt vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy ami történt, az a "repüléstörténet bámulatos hőstette volt". A pilót Chesley Sullenbergernek hívják, negyvenéves repülési tapasztalattal rendelkezik, és korábban az amerikai légierőnél szolgált vadászpilótaként. (mti/reuters/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS