2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Obama: Irán az egyik legnagyobb külpolitikai kihívás

2009. január 12. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Barack Obama leendő amerikai elnök vasárnap egy tévés interjúban azt mondta: elődjéhez képest új Irán-politikát fog folytatni, olyant, amelyben hangsúlyos szerep jut az ázsiai ország népe iránti tiszteletnek, s e téren gyorsan fog cselekedni.


Obama az ABC műsorában kifejtette, hogy Irán kormánya egyik legnagyobb külpolitikai kihívása lesz. Kijelentette: hite szerint nyitni kell Irán felé, ez az a pont, ahonnan új Irán-politikája kiindulhat. Kifejtette: az Egyesült Államok jelzést fog küldeni arról, hogy tiszteletben tartja az iráni nép törekvéseit, de arról is, hogy "bizonyos elvárásaink vannak, miképpen kell a nemzetközi közösségben viselkedni".

A január 20-án hivatalba lépő elnök elmondta, hogy gazdasági ösztönzőket fognak felajánlani Iránnak az atomprogram leállításáért cserébe, de "keményebb szankciók" is következhetnek, ha Teherán elutasító lesz.

Az interjúban Obama azt is kiemelte, hogy beiktatása után azonnal hozzáfog a közel-keleti béke előmozdításához. Ez iránti eltökéltségét csak megerősítette a gázai viszály - tette hozzá. A mélyebb külpolitikai nyilatkozatoktól elzárkózó Obama a gázai konfliktusról annyit mondott: "szívszorító", hogy polgári áldozatok vannak, a palesztin és az izraeli oldalon.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyorsan tudja majd bezáratni a kubai Guantánamón működő amerikai fogolytábort, ahol terroristagyanús személyeket őriznek, úgy felelt: ez a folyamat nehezebb, mint sokan gondolják. Mint magyarázta, a táborban tartott személyek közül néhány nagyon veszélyes lehet. Meg kell találni az egyensúlyt: tiszteletben kell tartani az angolszász jogrend alapelveit, az ártatlanság vélelmét, de úgy, hogy ne szabadulhassanak ki olyanok, akik kárt okoznának az Egyesült Államoknak. "Ehhez időre van szükség, ez kihívás" - fogalmazott. Egyértelművé tette, hogy Guantánamót be fogja záratni, és az alkotmányt tiszteletben tartva fognak eljárni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS