2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Albánok szerbeket vertek Kosovska Mitrovicában

2009. január 05. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Albánok két szerbet vertek össze hétfőre virradóra Kosovska Mitrovicában, jeléül annak, hogy a Koszovó északi részén lévő városban robbanásveszélyessé vált a hangulat. A fele részben albánok, fele részben szerbek lakta településen mintegy 20 albán esett neki az elromlott autójukból kiszálló szerbeknek. Járművüket összetörték, nekik könnyebb testi sérüléseket okoztak.

A többségében szerbek lakta észak-koszovói terület központjának számító Kosovska Mitrovicában múlt pénteken parázslottak fel az indulatok, amikor - egyelőre tisztázatlan körülmények között - megsebesült hat szerb tűzoltó, s a szerb televízió forgatócsoportja. Először egy főleg szerb fiatalok által látogatott kávézó elé dobtak bombát, amely senkit sem sebesített meg, majd nem sokkal később egy másik szerb kávézó gyulladt ki, s miután oltani kezdték, a tűzoltókat és a tévéseket súlyosan megsebesítő robbanás történt a helyiségben.

Feldühödött szerbek ezek után albán üzleteket gyújtottak fel Kosovska Mitrovicában, ahol nem tisztázott, ki felelős a rend fenntartásáért. Veton Eljsani, a koszovói rendőrség szóvivője kijelentette, hogy a szervezet teljes erővel dolgozik az incidensek felderítésén, s mindent megtesz azért, hogy a rendbontások előidézőit elfogja.

Az UNMIK rendőrsége - amely korábban felügyelte a koszovói rendőrséget - december elején beszüntette működését. Koszovó belső biztonságáért szóvivője szerint a helyi rendőrség, a békefenntartó nemzetközi erő (KFOR) és az EU irányítása alatt álló jogászi és rendőri tanácsadó segédcsapat, az EULEX a felelős.

Ez utóbbi kettő fokozottabb szerepvállalását követelik a Kosovska Mitrovica-i albánok. Ők ugyanis nem bíznak a város északi részének - hivatalosan a koszovói rendőrséghez tartozó - szerb rendőreiben - derült ki a Koha Ditore című pristinai újság hétfői tudósításából. A lap szerint a helyi szerbek azt kérték, hogy a KFOR állítson fel állandóan működő ellenőrző pontokat azokban a városrészekben, amelyekben a múlt hét végén kezdődött incidensek történtek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS