2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kényszerházasság várta a hazacsalt bangladesi orvosnőt

2008. december 30. 13:45, utolsó frissítés: 13:47

A bangladesi szülőknek nem tetszett, hogy felnőtt lányuk külföldön él, így az anya betegségére hivatkozva hazahívták, mint kiderült, azzal a céllal, hogy férjhez adják és ezzel megakadályozzák, hogy visszamenjen.


Humayra Abedin, egy 33 éves bangladesi orvosnő Dakkában szerzett kitüntetéses orvosi diplomát, majd Nagy-Britanniába ment továbbképzésre, a jóhírű Leedsi Egyetemre. Londonba talált munkát, és hindú barátot. Szüleinek azonban nem tetszett, hogy felnőtt lányuk külföldön él, így anyja betegségére hivatkozva hazahívták, mint kiderült, azzal a céllal, hogy férjhez adják és ezzel megakadályozzák, hogy visszamenjen.

Abedin hazautazott és ezzel egyidőre nyomtalaunk eltünt, de végül sikerült riasztania londoni barátait, és egy ügyvéd elérte, hogy egy brit bíróság – egy új, a kényszerházasságok megakadályozására hozott törvény alapján – foglalkozzon az üggyel annak ellenére, hogy Abedin nem brit állampolgár.

A bíróság elrendelte, hogy Abedint a dakkai brit nagykövetségre vigyék, és ennek végrehajtására sikerült megnyerni az illetékes dakkai bíróságot is – Bangladesben elvben ugyan tilos a házasságra kényszerítés, a gyakorlat azonban nem így fest, ezért jelzésértékű, hogy a dakkai bíróság közölte a szülőkkel: „a gyermekek nem szüleik rabszolgái"

Abedin története jellemző. Nemcsak fiatal, középiskolás korú lányok járhatnak úgy, hogy akaratuk ellenére férjhez adják, hanem jól képzett, egyetemet végzett nőkkel is: csak a brit külügy illetékes irodája az idén több, mint 1500 ilyen esettel foglalkozott. (világfigyelő/die welt)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS