2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diplomáciai bonyodalom: kitől is kapott gyémántékszereket Rice?

2008. december 27. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Kisebb diplomáciai bonyodalmat okozott szerdán Jordániával a Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek adott ajándékokról kiadott hivatalos lista: Jordániai ugyanis cáfolta, hogy drága ajándékkal lepte volna meg az amerikai külügyek irányítóját.


A külügyminisztérium által összeállított és a hivatalos közlönyben megjelentett lista szerint a külügyminiszter 2007 januárjában II. Abdalláh jordániai uralkodótól komplett ékszerkészletet - smaragdokkal és gyémánttal díszített nyakéket, karkötőt, fülbevalót és gyűrűt - kapott ajándékba, amelynek értékét mintegy 147 ezer dollárra becsülték.

Jordánia cáfolta az adományozást, és a külügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy tévedés történt: az ékszereket Abdalláh szaúd-arábiai király ajándékozta Rice-nak. Noel Clay, a tárca szóvivője sajnálkozását fejezte ki a tévedés miatt, és megígérte, hogy mielőbb megküldik a kijavított jegyzéket a hivatalos közlönynek.

Az amerikai kormányzat tagjai 2007. évi ajándéklistáján többek között szerepel svéd gyártmányú lombfűrész, Fredrick Reinfeldt svéd kormányfő ajándéka George Bush elnök számára, valamint a first ladynek, Laura Bushnak a dalai láma által adományozott diós és szárított gyümölcsös kosárka.

Valamennyi ajándék köztulajdonba kerül, mivel az amerikai törvények tiltják, hogy a kormányzat képviselői akár a legcsekélyebb ajándékot is elfogadják külföldi kormányoktól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS