2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Moldova az orosz katonák távozását követeli Transznisztriából

2008. december 06. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

Az orosz csapatok feltétel nélküli kivonását követelte a szakadár Dnyeszteren túli területről pénteken Andrei Stratan moldovai külügyminiszter.


Stratan az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Helsinkiben zajló éves miniszteri értekezletén leszögezte: az orosz katonai erőknek és hadi felszerelésnek teljes egészében, feltétel nélkül és átlátható módon távozniuk kell a területről. Úgy vélekedett, hogy a szakadár régió problémájának rendezésére tett erőfeszítések kudarcát "az egyes résztvevőknél tapasztalt politikai akarathiány" okozza. Ezzel a miniszter félreérthetetlenül Moszkvára célzott, amely szerinte támogatja a szláv többségű terület elszakadását a román nyelvű Moldovától.

Stratan azt is kérte, hogy a szeparatista terület és Moldova többi része között húzódó "határon" állomásozó orosz csapatokat "civil misszió" váltsa fel. Ugyanakkor úgy értékelte a helyzetet, hogy jelenleg valószínűtlen egy olyan fegyveres konfliktus, amelybe az 1990-es évek elején Moldova és a Dnyeszteren túli terület belesodródott. Oroszország akkor is ez utóbbit támogatta. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS