2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Riporterek Határok Nélkül: bebörtönzött kubai lett az év újságírója

2008. december 05. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

A bebörtönzött Ricardo González Alfonso kubai újságíró lett az Év Újságírója a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi sajtószervezet csütörtöki döntése szerint. A szervezet bevallottan azért döntött így, hogy felhívja a figyelmet a sajtószabadság hiányára Kubában.


Gonzálezt, a Cuba Press hírügynökség és az első független kubai időszakos kiadvány, a De Cuba munkatársát 2003-ban zárták börtönbe. Az ő sorsa mutatja, hogy a Castro-rendszer milyen keményen bánik azokkal a tájékoztatási eszközökkel, amelyek nem követik a hivatalos vonalat - mondta Jean-Francois Julliard, az RSF főtitkára a döntést indokolva.

A húsz évi börtönre ítélt Gonzáleznek sikerült Havannából kijuttatnia egy üzenetet, amelyet egy kollégája olvasott fel, aki a kitüntető címet a nevében átvette a Nobel-békedíjas Sirin Ebaditól. "Fogságom alatt megerősödött a meggyőződésem, és biztos vagyok benne, hogy az általunk kezdett békés harc megéri a fáradtságot. A kemény körülmények ellenére... folytatjuk a harcot egy olyan Kubáért, ahol mindenki szabadon hangoztathatja a véleményét" - üzente González Alfonso. Az RSF szerint Kína után Kuba az újságírók legnagyobb börtöne: a sajtó munkatársai közül 19-en vannak rács mögött a kommunista szigetországban.

González Alfonso 58 éves, dolgozott a független Cuba Pressnél, tudósított az RSF-nek, és együttműködött a De Cubával is, amely 2002 decemberétől jelent meg kéthavonta. A lapban olyan tabutémákról írtak, mint a kubai rasszizmus vagy a Varela-terv, amely demokratikus nyitást követelt a diktatúrától. A lapot másodszori megjelenése után elkobozták, munkatársait pedig letartóztatták. González Alfonso húsz év börtönt kapott azzal a váddal, hogy az Egyesült Államok zsoldosa, és aláásta Kuba függetlenségét.

Az RSF csütörtökön adta át ez évi díjait. Az egyik kitüntetett az első észak-koreai ellenzéki rádió, a Free NK. Díjat kapott a kolumbiai Contravía televízió, és megosztva két mianmari újságíró: a 45 év börtönre ítélt Zarganar és a 20 évre ítélt Naj Fone Latt. (mti/efe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS