2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ukrán álláspont: a kárpátaljai ruszinok nem külön nemzetiség

2008. november 06. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

Hivatalos kijevi vélemény szerint a kárpátaljai ruszinok nem ismerhetők el külön nemzetiségként, az ukrán nemzet részei, az ukránok egyik népcsoportját képezik.


Az ukrán Nemzetiségi és Vallásügyi Állami Bizottság közlönyének legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a ruszinok valamennyi néprajzi és nyelvi ismérvet tekintve az ukrán nemzet szerves részének tekintendők, a ruszinság olyan népcsoport, mint a huculok, a lemkek, a bojkok.

Az írás vitába szállt Nyina Karpacsovával, az ukrán parlament emberjogi biztosával, aki a kárpátaljai ruszinok önálló nemzetiségként való elismerése mellett szállt síkra. A cikk kétségbe vonta az ombudsman állítását, amely szerint a ruszin nyelvet a szlavisztika tudománya külön nyelvként ismeri el.

A közlöny rámutatott, hogy a legutóbbi ukrajnai népszámlálás során az 1,3 milliós Kárpátalján mindössze tízezren vallották magukat ruszin nemzetiségűeknek. A tanulmány szerint Kárpátalja 13 járásában 27 vasárnapi iskola működik, ahol a gyerekek ruszin nyelvet, irodalmat tanulnak, ismerkednek a ruszin kultúrával. Ezenkívül az ukrán függetlenség 17 éve alatt 20 ruszin művészeti fesztivált tartottak és 30 kiállítást rendeztek - emlékeztetett a hivatalos folyóirat, amely szerint veszélyes lenne, ha ezt a mozgalmat önálló nemzetiség létrehozására használnák fel, ahogyan ezt a "ruszinofil" irányzat egyes képviselői teszik.

Ukrajnában feltűnést keltett, ukrán nacionalista körökben pedig heves tiltakozást váltott ki, hogy 2007. március 7-én a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) önálló nemzetiségként ismerte el a kárpátaljai ruszinokat. Két szervezetük, a Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) és a Kárpátaljai Ruszin Néptanács a napokban Munkácson közös kongresszust tartott, amelyen Kárpátaljának autonóm státust követelő határozatot fogadtak el december 1-jei határidővel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS