2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A ruszinok autonómiát követelnek, másképp kiválnak Ukrajnából

2008. október 30. 15:52, utolsó frissítés: 15:52

Országos botrányt kavart a belpolitikai válsággal küszködő Ukrajnában két kárpátaljai ruszin szervezet hétvégi bejelentése, amely szerint önálló ruszin köztársaságot kiáltanak ki, ha december 1-ig Kárpátalja nem kap autonóm státust.


A Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) és a Kárpátaljai Ruszin Néptanács nevű szervezetek közös munkácsi kongresszusukon tett, nagy visszhangot kiváltó bejelentés nyomán a nyugat-ukrajnai nacionalista szervezetek a ruszin vezetők haladéktalan felelősségre vonását követelik hatóságoktól, és a befolyásos politikai pártok egy része is nyilatkozatban határolódott el a két szervezet szeparatistának minősített autonómia-törekvéseitől.

A ruszinok követelésével kapcsolatban Ludvig Filip, a Duhnovics Társaság nevű ruszin kulturális szervezet elnöke az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című országos lap csütörtöki számának nyilatkozva elmondta: semmi újat nem követelnek, csak azt, amit 1918-ban a magyar Károlyi-kormány már megadott. Követeléseik legitimek. 1991-ben Kárpátalja lakosságának 92 százaléka megszavazta Ukrajna függetlenségét, és 78 százalékuk támogatta Kárpátalja autonómiáját - tette hozzá. Szerinte az autonómiára azért van szükség, hogy a ruszinok gazdái lehessenek szülőföldjüknek.

Filip hangsúlyozta: a ruszinoknak az fáj, hogy ami Kárpátalján elpazarolható volt, azt elpazarolták. Kivágják az erdőket, eladják a földeket, s a régióban élőknek semmi sem marad - mondta a ruszin vezető, aki tart attól, hogy a hatóságok üldözni fogják az autonómia követelőit.

A várható fejleményekről szólva Filip közölte: nem tartja valószínűnek az önálló ruszin állam kikiáltását, de ha Ukrajna vezetése továbbra is hárít ebben a kérdésben, akkor a ruszinok nemzetközi fórumokhoz fordulnak

Ennél kategorikusabban fogalmazott keddi ungvári sajtókonferenciáján Dimitrij Szidor, a Szojm elnöke, aki kifejtette: - Nem vagyunk Grúzia vagy Dnyeszter-mellék, mi más nép vagyunk. Bízunk benne, hogy az ukránok ugyanolyan békésen válnak majd el a ruszinoktól, mint a csehek a szlovákoktól - jelentette ki.

A Szojm vezetője szerint Ukrajnában elnyomó, népellenes a hatalom, amely nem törődik a nemzetiségek gondjaival, jogaival. Mint mondta, olyan államformát akarnak létrehozni Ukrajnán belül, amelyben az ukrán mellett a ruszin nyelv is hivatalos státusra emelkedne, viszont a pénznem és a hadsereg ukrán lenne, továbbá az autonóm köztársaságban megtermelt javak legalább hatvan százaléka helyben maradna.

A sajtótájékoztatót követően az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai kihallgatásra szóló idézést adtak át a két ruszin szervezet vezetőjének. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS