2022. október 4. keddFerenc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

További magyar szökevény “terroristákat” üldöznek a bolíviai terrorelhárítók

hírösszefoglaló 2009. április 21. 11:39, utolsó frissítés: 13:46

A bolíviai ellenzék szerint Rózsa-Floreséket egyszerűen kivégezték. Hétfőn kikérték a romániai Magyarosi Árpád holttestét.Ellentmondásos hírek, találgatások, kommentárok, nyilatkozatok, blogbejegyzések: három nap alatt áttekinthetetlen mennyiségűvé dagadt az állítólagos bolíviai merényletkísérlet magyar gyanúsítottjairól szóló információ- és szöveghalmaz. (Nemcsak napilapos cikkekről van szó, sokan reflektáltak személyes naplójukban is az ügyre. Blogbejegyzést szentelt a témának többek közt Magyari Tivadar és Marius Cosmeanu is.)

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén több emberre. Az akcióban – amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásának minősítettek – lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a magyar állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot.

Evo Morales nemzetközi vizsgálóbizottságot javasolt annak igazolására, hogy valóban az ő életére és az ország más vezetőinek életére törtek a Santa Cruzban lelőtt "terroristák" és társaik – köztük magyarok –, s egyben elvetette a csütörtöki kommandósakcióval, illetve a La Paz-i kormány verziójával kapcsolatos kételyeket.

A feltételezett terrorcsoport ügyének nyomozásával kapcsolatos rendőrségi hírzárlat ellenére az El Deber című lap még két, szökésben lévő személyről és további három gyanúsítottról ír diplomáciai és titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Értesülései szerint a szökevények magyar nemzetiségűek, a felszámolt csoporttal kapcsolatba hozható gyanúsítottak között pedig két argentin van és egy magyar születésű személy, aki egy (meg nem nevezett) afrikai állam polgára.


A vád: terrorizmus

Tóásót és Tadicot előzetes letartóztatásba helyezte egy La Paz-i bíró. Terrorizmussal és "az állam biztonsága elleni támadással" vádolják őket – írta az ABI bolíviai hírügynökség. A bolíviai kormány szerint már beismerték, hogy részt vettek a Saúl Avalos miniszterhelyettes háza ellen márciusban és a Julio Terrazas érsek lakhelye ellen múlt szerdán elkövetett terrortámadásokban.

A bolíviai ügyvédi kamara elnöke szerint súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és az életben maradt két gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésekor. Edwin Rojas szerint a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányban és a büntetőtörvénykönyvben rögzített garanciákat.

Első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint bírói végzés kell a házkutatáshoz. A házkutatáskor ráadásul nem voltak jelen az ügyészség képviselői, márpedig az ügyészségnek kell garantálnia az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását.

Rojas emlékeztetett arra is, a helyi hatóságok megütközéssel fogadták, hogy csütörtökön hajnalban éjfél után két perccel egy Hercules típusú repülőgéppel a rendőrség elitalakulatának több száz tagja érkezett Santa Cruzba, kizárva az akcióból a helyi rendfenntartókat. Rohas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panaszt emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. A hétpontos listát azzal zárta: az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt "terroristák" holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

Az ABI hírügynökség igazságszolgáltatási forrásból úgy tudja, hogy a merényletek és a "zsoldossejt" mögött gazdaságilag erős szabadkőműves páholyok állnak, de ezek jellege és társadalmi összetétele nem ismert. Korábban a Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora egy horvát származású bolíviai üzletembert, a Santa Cruzban élő Branko Marinkovicot vádolta meg a Morales meggyilkolására szőtt összeesküvés megszervezésével.


„Szélsőjobb fasiszták”

Álvaro García Linera bolíviai alelnök a sajtónak nyilatkozva "szélsőjobboldali fasiszta ideológiát" követő csoportnak nevezte a bandát, akik 2008 óta toborzást is végeztek a térségben. A bandatagok holmijai között talált névjegyzék tanúsága szerint kiszemelt célpontjaik között szerepelt több Santa Cruz-i politikus. Kifürkészték továbbá Evo Morales elnök személyi biztosítási rendszerét azzal a céllal, hogy meggyilkolják – állította García Linera.

Az alelnök ígéretet tett arra, hogy a hatóságok kivizsgálják, kiknek a segítségével jutottak el a banda tagjai Horvátországból és Írországból Bolíviába, ki fizette utazási költségeiket és megélhetésüket, ki szolgáltatott nekik információkat a hatóságok elérhetőségéről, hivatalos épületeiről. Vizsgálat tárgya lesz továbbá a birtokukban lévő C4 robbanóanyag eredete is. Utóbbira – különböző lőfegyverekkel együtt – a szállodai rajtaütés után fél órával, a Santa Cruz-i vásárváros (Fexpo) egyik standján bukkantak a rendőrök.

Mind Marcos Farfán miniszterhelyettes, mind az alelnök azt állította, hogy a három "zsoldost" tűzharcban lőtték le a rendőrök. Az El Deber ezzel szembeállítja a helyszínen készült fényképeket; ezek tanúsága szerint mindhárman aludtak, amikor agyonlőtték őket, és még a közelükben sem volt fegyver. A kivégzés gyanúját erősítette meg az ügynökség által idézett Víctor Hugo Escóbar rendőrparancsnok is, aki szerint nem volt tűzpárbaj a szállodában; a szóban forgó három személyt "szitává lőtték", mielőtt fegyverükért nyúlhattak volna.

A bolíviai szenátus ellenzéki elnöke az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elé szeretné vinni kivizsgálásra az ügyet. "A kormány emberek kivégzésébe fogott, mert az már biztos, hogy nem volt lövöldözés, sem összecsapás, és egyébként sem lehet terrorral harcolni a terror ellen" – jelentette ki hétfőn Óscar Ortiz, aki úgy véli, hogy "politikai választási manipulációról" van szó, a történteket megpróbálják felhasználni az elnök javára, az ellenzék lejáratására.


Rózsa-Flores mint ügynök?

A miniszter szerint katonailag kiképzett személyek voltak, akik élén Rózsa Flores Eduardo állt. Róla Alfredo Rada azt állította, hogy kapcsolatai voltak a magyar titkosszolgálatokkal és a balkáni szélsőjobboldallal, s az Opus Dei katolikus szervezettel is szövetségben álló, fanatikus, ultranacionalista, antikommunista egyén volt.

A miniszter szerint Rózsa több hamis személyi dokumentummal lépett be az országba, de tudott okmányt hamisítani is. "Nagyon veszélyes emberről" volt szó, aki "nem azért tért vissza Bolíviába, hogy törvényesen engedélyezett tevékenységet folytasson" – mondta. Már tavaly sikerült neki embereket toborozni és kiképezni felforgató tevékenységre – tette hozzá. Alfredo Rada közölte, hogy most kezdődik a "terrorista csoportok" beérkezési útvonalának és az összeesküvési tervek értelmi szerzőinek a kiderítése.

A lap az interjú mellé csatolta egy közvélemény-kutatás eredményét, amely szerint a megkérdezettek 25 százaléka elhiszi, hogy gyilkos merénylet készült Evo Morales államfő ellen, 65 százalék nem, 10 százaléknak pedig kétségei vannak.


Cáfol a nemzetbiztonság

A magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese közölte: a magyar titkosszolgálatok nem tudnak olyan terroristasejtről Bolíviában, amelynek magyar tagjai is lennének, és nem is kaptak semmiféle értesítést a bolíviaiaktól a csütörtöki kommandósakció kapcsán. A két ország szolgálatai között ugyanis nincsen kapcsolat – tette hozzá.

A szakember az MTI-nek elmondta, hogy a három érintett magyar egyike sem került a magyar titkosszolgálatok látókörébe a bolíviai történésekkel kapcsolatban, egyikük sem állt formális vagy informális kapcsolatban egyik magyar nemzetbiztonsági szervvel sem, nem dolgozott egyik szolgálatnak sem – mondta az illetékes.

A hétvégén a magyar rendőrség átkutatta Eduardo Rózsa Flores szurdokpüspöki házát, ám – mivel az ott lefoglalt tárgyak vizsgálata még tart – azt nem közölték, mit találtak ott. A bejelentés arról szólt, hogy lőfegyverek, robbanóanyagok vannak a házban. Szászvári Linda, a férfi barátnője hétfőn az MTI-nek azt mondta: Rózsa Flores Eduardo 2004-ben vette meg a szurdokpüspöki házat. Katona volt, aki gyűjtötte a katonai tárgyakat, relikviákat, töltényhüvelyeket és késeket is. "Ezért hiszik azt, hogy itt fegyverarzenál van" – tette hozzá.


Lépnek az írek és a horvátok

A horvát külügyminisztérium arra utasította a hétvégén az ország chilei nagykövetét, hogy kövesse figyelemmel a bolíviai fejleményeket, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint két horvát állampolgárnak is köze volt a bolíviai elnök elleni merényletkísérlethez.

Írország nemzetközi vizsgálatot kér. Micheál Martin ír külügyminiszter nagyon zűrzavarosnak minősítette az állítólagos terrorista csoport felszámolásával kapcsolatos helyzetet, megjegyezve, hogy a történtekről ellentmondásos beszámolók láttak napvilágot. Dublin elsősorban annak biztosítására törekszik, hogy a történteket teljes mértékben feltárják.

Dick Roche
, az európai ügyek minisztere szóvá tett több, általa furcsának tartott körülményt a felsőfokú végzettségű, 24 éves ír fiatalember halálát okozó kommandóakcióval kapcsolatban. Meglepték például az ír minisztert a három lelőtt férfi egyikéről közzétett fényképek. "Jól kivehetően össze volt kötözve a keze a törzse előtt. Ez igazán szokatlan" – hangsúlyozta, jelezve, hogy nem érti, mi ok lehetne arra, hogy összekössék egy halott kezét.


Temetés a holtaknak, védelem az élőknek

Horrorisztikus árat kérnek a bolíviai hatóságok a csütörtök éjjel lelőtt Magyarosi Árpád hazaszállításáért: 10 ezer dollárra, tehát közel két és fél millió forintra taksálják a hazahozatalát, írja a borsonline.hu. „Ennyi pénze Árpád feleségének, Borkának bizonyosan nincs – jelentette ki Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője. – Felvesszük a kapcsolatot a horvát hatóságokkal. Ők ugyanis Szentlászlón szeretnék eltemetni Edut, és az sem kizárt, hogy kihantoltatják, és hazahozatják. Remélem tudnak segíteni Árpád esetében is.”

Magyarosi Árpád román állampolgár, csak bevándoroltként élt Magyarországon, így a magyar konzuli szolgálatnak hivatalosan nem kell eljárnia esetében. Rózsa-Floreshez hasonlóan tagja volt a Magyar Iszlám Közösségnek. Az El Deber lapra hivatkozva az MTI azt írja: hétfőn kikérték a romániai fiatal holttestét, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást.

A magyar külügyminisztérium továbbra sem kapott hivatalos információkat a csütörtöki kommandós rajtaütésről a bolíviai hatóságoktól. Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint az eset "nem fogja rontani a két ország kapcsolatait", a magyaroknak turistaként továbbra is biztonságos Bolíviába utazniuk – tette hozzá.

Már kedden elindul a Buenos Aires-i magyar nagykövet a bolíviai fővárosba, hogy segítsen az ott terrorizmus vádjával börtönbe került Tóásó Előd ügyében. Balázs Péter külügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy a csütörtökön megölt és elfogott magyarok bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak. A jelenlegi helyzet nagyon összetett konzuli ügy, nem diplomáciai kérdés. Ebben a helyzetben Magyarország kötelessége, hogy a maximális konzuli segítséget megadja a börtönbe került magyar állampolgárnak – fűzte hozzá.


Székely Légió? Zsoldosok?

A teljes magyarországi sajtó átvette a „Magyarosi Árpád iwiw-es adatlapja szerint a Székely Légió megalapítója” megfogalmazást, egyes sajtóorgánumok kész tényként közlik ugyanezt az infót. Ezzel szemben az adatlapon az áll, hogy a Székely Gárda nevű klub tulajdonosa és moderátora. A Székely Légiós kapcsolat pedzegetése az origo.hu-n bukkan fel valószínűleg elsőként, és ennél jóval árnyaltabban: „Egy névtelenséget kérő kormányközeli forrásunk szerint a Székely Légió tagja volt”.

Magyarosi honlapja hétfőn már nem működött. (Update: kedd délben ismét elérhető volt.) Közösségi oldalakon íjjal, Kalasnyikovval pózol néhány képen, van néhány antiszemita jellegű fórumos hozzászólása, egy 2005-ös videón többedmagával önfeledten bulizik a Rockmaratonon a Pokolgép Gépinduló című ős-rockerindulójára.

A Népszabadság Tóásó Elődről közli, hogy Székely Légió-tag volt. Tóásó egyébként a Székely Légió honlapján egy túlélőtábori verseny Székely Légió nevű csapatának tagjaként szerepel. A honlap fórumán ugyanakkor egy hozzászóló a Légió vezetőjét, Révész Tibort vádolja azzal, hogy ő a felelős Magyarosi haláláért.

„A helyi sajtó úgy tudja, Rózsa Flores volt a vezérük, társai pedig a balkáni háborúkban horvát oldalon részt vevő egykori eszéki szabadcsapatban már az irányítása alá tartoztak” – írja a Népszabadság. Ez nyilvánvalóan hamis állítás, legalábbis a 28. életévét februárban betöltött Magyarosi Árpádról, aki akkoriban kiskamasz volt, és valószínűleg a gyermekpénzét rock-kazetták vásárlására költötte Maros megyében.

A történtek élénken foglalkoztatják a magyar olvasóközönséget, összeesküvés-elmélet-szerű találgatások és állásfoglalások garmadája lelhető fel a kommentelhető cikkek alatt. „Nem a NBSz tett egy majdan viszonozandó gesztust Evo Moralesnek Eduardó Rózsa Flores feldobásával?” – teszi föl a kérdést egy hozzászóló a Népszabadság cikke kapcsán. Arról is vita folyik, igaz-e a híresztelés, miszerint Rózsa-Flores és a Kapu folyóirat főszerkesztője, Brády Zoltán szivárogtatta ki az őszödi beszédet.

Rózsa-Floresről érdekes adalék, amit saját magáról árul el egy interjúban, miszerint a kelet-európai rendszerváltások korszakában újságíróként többek közt Romániában interjúkat készített „ottani kisebbségben élő magyar értelmiségiekkel, akik a Ceaucescu-rendszer (sic!) elnyomásában éltek”.

Április 21-én este 22.10-kor a Magyar Televízió Különös történetek című műsorában kerül adásba a Rózsa Flores Eduardóval rögzített utolsó felvétel. Az anyag gyakorlatilag végrendeletnek készült. Az interjút Kepes András készítette.

Forrás: MTI, cotidianul.ro, origo.hu, borsonline.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS