2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Miniszterelnökké választották Bajnai Gordont

2009. április 14. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Bajnai letette az esküt és bemutatta a kormánya tagjait, akik írásba adják, hogy nem indulnak a választásokon. Közben a Magyar Gárda libákkal akciózott.Megszavazta a Gyurcsány Ferenc menesztését jelentő bizalmatlansági indítványt, és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a magyar parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg. A bizalmatlansági indítvány elfogadása után Bajnai Gordon letette a miniszterelnöki esküt, és aláírta az erről szóló okmányt.

A szavazás előtti felszólalásában Bajnai elmondta: nem politizálni akar, hanem válságot kezelni. Ezért a kormány meghatározó posztjain is olyan elismert szakemberek dolgoznak majd, akiknek szintén nincs politikai ambíciójuk.

A korábbi kormányból megmaradnak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Gráf József, az agrártárca vezetője, Hiller István oktatási miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi tárcavezető, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője.


A pénzügyi tárca új vezetője Oszkó Péter,

a Deloitte vezérigazgatója lesz. Feladata a költségvetési egyensúly fenntartása és az új adórendszer kialakítása, az adózási szabályok egyszerűsítése lesz.

A kormányfőjelölt elmondta: a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetését Vahl Tamásnak, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara jelenlegi elnökének adja át. Az új miniszter dolga a gazdasági versenyképesség erősítése lesz, új befektetőket kell Magyarországra csábítania, ezzel új munkahelyeket teremtve. Az uniós források tekintetében azt várja tőle, hogy ezekkel a pénzekkel a lehető legtöbb munkahelyet lehessen megvédeni a válság hatásaival szemben.

A közösségi közlekedés újragondolása és az energiahatékonyság növelése lesz a feladata a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője Hónig Péter, a Budapesti Erőmű Rt. üzleti vezérigazgató-helyettese lesz.

Bajnai Gordon közölte: a szociális ellátórendszer átalakítását várja az új minisztertől, Herczog Lászlótól, a tárca jelenlegi szakállamtitkárától. Feladata


a rászorultsági elv érvényesítése lesz

a szociális ellátórendszerben. Az új külügyminiszter, Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosának feladata az új piacok, az új befektetési lehetőségek megszerzése lesz – mondta Bajnai.

Az önkormányzati miniszter Varga Zoltán lesz, aki jelenleg a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. A válságkezelő kormány megpróbál egyezséget kötni az önkormányzati reform tekintetében – hangsúlyozta.

A válságkezelés központja a Miniszterelnöki Hivatal, amely a jövőben kisebb, de fókuszáltabb lesz. A hivatalt Molnár Csaba vezeti majd, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját – fűzte hozzá. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító új tárca nélküli miniszter Ficsor Ádám lesz. Bajnai kiemelte:


a kormány létszáma nem növekszik,

a kutatás-fejlesztésért felelős miniszteri poszt megszűnik, a feladatot a gazdasági tárca veszi át. “Kormányom tagjai közül azok, akik szakértőként vállalnak felelősséget, és jómagam is, egy év múlva egyetlen párt színében sem indulunk a választáson. Nem veszünk majd részt a politikai vetélkedésben, nem leszünk vetélytársai senkinek. Ezt írásba is adjuk" – szögezte le Bajnai.Közben a Civil Összefogás Fórum Alkotmány utcai nagygyűlésén a civilek azt követelték a parlamentben Gyurcsány Ferenc bizalmatlansági indítványát tárgyaló képviselőktől, hogy ne akadályozzák a szabad választásokat, ne szavazzák meg Bajnai Gordont miniszterelnöknek. Sólyom László államfőtől azt kérték, hogy írja ki az előre hozott választásokat.

A Civil Összefogás Fórum petícióját Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vette át az Országház északi kapujánál felállított kordonnál és felolvasta a Parlamentben. Az Alkotmány utcában és a Vértanúk terén a tüntetők hangszórókon keresztül hallgatták Semjén Zsoltot, majd hosszasan megtapsolták a felolvasást. Az MTI helyszíni tudósítói szerint


mintegy hatezer ember ment el az Alkotmány utcába,

a Vértanúk terén pedig mintegy 3-400 ember gyűlt össze. A szervezők azt jelentették be, hogy több tízezren vannak.

A Magyar Gárda korábban 60 libát hozott a térre, és a szárnyasokat a kordon által lezárt területen elengedték. A demonstrálók a libákkal feltehetően arra akartak utalni, hogy a Hajdú-Bét 2003-ban történt csődje miatt sok libatenyésztő ment tönkre. Abban az időben a céget tulajdonló Wallis Rt.-t Bajnai Gordon vezette. A libák egy ideig a lezárt területen sétáltak csoportokba verődve, de nem sokkal délután 3 óra előtt megérkezett a Fővárosi Közterület-felügyelet járműve, és a cég munkatársai elkezdték összeszedni az állatokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS