2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondana a miniszterelnökségről Gyurcsány Ferenc

hírszerk./MTI 2009. március 21. 13:24, utolsó frissítés: 13:41

A magyarországi kormányfő javasolta, hétfőn tájékoztassák erről a parlamentet, kezdjék meg a tárgyalásokat az új kormányfő személyéről, és két hét múlva rendkívüli kongresszus jelöljön új miniszterelnököt.


Új kormány alakítását és új kormányfőt javasolt az MPSZ szombati tisztújító kongresszusán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, azt kéri a kongresszustól, bízza meg a pártelnököt, a választmány elnökét és a szocialista frakcióvezetőt az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével.

Gyurcsány azt is javasolta, hogy hétfőn tájékoztassák erről a parlamentet, kezdjék meg a tárgyalásokat az új kormányfő személyéről, és két hét múlva rendkívüli kongresszus jelöljön új miniszterelnököt. A pártelnök


nem nevezett meg jelöltet maga helyett.

Meglepő lépését a miniszterelnök azzal indokolta, hogy folytatni kell a reformpolitikát, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti. "Tavaly januárban azt mondtam az elnökségnek, hogy ha egy éven belül nem sikerül növelni a támogatottságunkat, akkor ki kell nyitni a személyi kérdéseket. Letelt az egy év. Támogatásunk nem nőtt, éppen ellenkezőleg, csökkent" – fogalmazott.Az, hogy gazdaságilag sebezhető az ország, azért van, mert az államnak túl sok minden nyomja a vállát, túl nagy terheket vállalt – vélekedett a kormányfő, aki szerint a gondok nem csak gazdasági természetűek. Azt mondta, 2006-ig "közveszélyes álomba ringattuk magunkat". Hozzátette: az országban 1998 után szétszakadt a nemzeti közösség,


brutális belpolitikai háborúskodás zajlik a Fidesz miatt.

Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült – mondta Gyurcsány, kiemelve, hogy az MSZP minden hibája és gyengeséges ellenére a tisztességes és jó oldalon áll. 2002-2006 között hibás gazdaságpolitikát folytattunk – szögezte le, és szerinte erre nem mentség az, hogy a Fidesz már 2001-ben megkezdte a költekezést.

A pártról szólva azt mondta: annak belső viszonyai keveset változtak az elmúlt években, feltűnő a személyi-hatalmi politizálás dominanciája, s az innováció hiánya. Gyurcsány szerint a fő felelősség ugyan a vezetőké, de közülük kiemelkedik a párt elnökének, a miniszterelnöknek a felelősége.

Az MTI tudósítása szerint váratlanul érte az MSZP elnökségét Gyurcsány Ferenc reggeli bejelentése, ezért még nem tudni, ki léphet a jelenlegi kormányfő helyébe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS