2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vége a 22 napos háborúnak. De milyen hosszú lesz a tűzszünet?

hírösszefoglaló 2009. január 19. 17:27, utolsó frissítés: 16:50

Izrael vasárnap leállította a gázai övezeti offenzívát, mert "elérte minden célját". Mellékhatás: megtépázott nemzetközi tekintély, háborús bűnök vádjai.Izrael szombaton egyoldalú tűzszünetet hirdetett, vasárnap hajnalban pedig leállította 22 napig tartó, több mint 1300 palesztin halálos áldozatot követelő gázai övezeti offenzíváját. A hadműveletek célja többek között az övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadások beszüntetése volt. Ehud Olmert azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy


az offenzíva elérte minden célját,

sőt szavai szerint valamivel még többet is. Hangsúlyozta, hogy komoly csapást mértek a Hamászra, jelentősen csökkent az iszlamista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre. Azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most az izraeli katonák ellenőrzik. Ezenkívül a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le.


Az izraeli hadsereg vasárnap Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonult ki. A hadsereg az új amerikai elnök keddi beiktatásáig kivonul a Gázai övezetből – közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalom és szövetségesei vasárnap szintén tűzszünetet hirdettek ki, és egy hetet adtak Izraelnek, hogy kivonja csapatait a területről.

Kairóba hívta csütörtökre külön-külön tárgyalásokra Izrael és a palesztin csoportok képviselőit Egyiptom, amely a tartós gázai övezeti tűzszünet érdekében próbál közvetíteni a szembenálló felek között – közölte hétfőn egy egyiptomi diplomáciai forrás.

Az európai vezető lapok hétfői számukban egyhangúan úgy vélik, hogy az izraeli offenzíva nem ért célt, már csak azért sem,


mert nem is volt világos célja.

Nincs győztes Gázában – írta a svájci Neue Zürcher Zeitung, megjegyezve, hogy a háromhetes harc csak rontott a gázai helyzeten. A dél-izraeli lakosság ugyanis a jövőben sem lehet biztos abban, hogy nem éri rakétatámadás, míg a gázaiak sem kapnak garanciát arra, hogy az izraeli ostrom befejeződött.

A müncheni Süddeutsche Zeitung megjegyezi, hogy az izraeli offenzíva gyűlöletet és dühöt ébresztett, és Izrael továbbra is bizonytalanságban fog élni. Az amszterdami De Volksrant megállapítja, hogy a Hamász érzékeny veszteséget könyvelt el, ám egyedül katonai eszközökkel nem lehet a szerteágazó mozgalmat legyűrni. A Hamászra ugyanaz érvényes, mint Libanonban a Hezbollahra: a propagandaháborút Izrael már előbb elveszítette.

A londoni The Independent is Izrael megtépázott nemzetközi tekintélyéről ír, a jövőről szóló tárgyalásokhoz szükséges bizalom ugyanolyan gyenge lábakon áll, mint korábban. A Frankfurter Rundschau szerint a háború a palesztinok számára katasztrófát hozott, de ugyanez mondható el


Izrael nemzetközi megítéléséről.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi, hogy még Izraelben is súlyos kétségek afelől, hogy vajon tényleg végzetes veszteségeket okoztak-e a Hamásznak. A lap idézi az izraeli belső elhárítás főnökét, aki azt jósolja, hogy a csempészalagutakat a Hamász néhány hónap alatt helyreállítja.

A berlini Der Tagesspiegel az európai kormányok felelősségét firtatja. "Csaknem két éven át követték az izraeli-amerikai politikát, amelyet Jeruzsálemben cinikusan úgy neveznek, hogy a Gázai övezetet 'diétára fogják'". A lap úgy véli, hogy a súlyos blokád jóváhagyása, és a Hamász teljes politikai zárlat alá helyezése vezetett el a háborús katasztrófához.

A lapok kommentárjai egyúttal a válságból kivezető lehetőségekkel is foglalkoznak. A Berliner Zeitung szerint a háborúhoz vezető problémák nem tűntek el, és a Hamász nem kerülhető meg. Megoldatlan a dilemma, miként lehet Gáza újjáépítéséhez fogni és normalizálni a határforgalmat anélkül, hogy tárgyalnának a Hamásszal. Hasonló véleményen van a berlini die tageszeitung:


a Hamász túlélte a háborút, létezik és létezni is fog.

Éppen ezért fontolóra kellene venni, hogy lazítsanak az iszlamisták elleni nyugati bojkotton. A Neue Zürcher Zeitung szerint csak akkor lehet megakadályozni a harcok kiújulását, ha ideológiai tabuk nélkül igyekeznek olyan új utakat találni, amelyeken közeledhet egymáshoz a két oldal.

Az izraeli hadsereg arra számít, hogy palesztinbarát szervezetek háborús bűnök vádjával perek sorozatát indítják majd Izrael ellen a gázai övezeti offenzívának a palesztin lakosságot és vagyontárgyaikat sújtó következményeiért. A Háárec című izraeli újság hétfői beszámolója szerint nemzetközi jogi és katonai kérdésekben jártas szakértői csoportok alakulnak, amelyek adatokat gyűjtenek minden egyes házról, amelyet az izraeli Öntött Ólom hadművelet során támadás ért.

Az összegyűjtendő információkkal, egyebek között videofelvételekkel, azt igyekeznek majd bebizonyítani, hogy a célpontok kiválasztása a nemzetközi jog és a hadviselés szabályai szerint teljesen jogszerű volt. Ebből a szempontból még a polgári létesítmények elleni támadások is jogszerűek, ha ott, vagy környezetükben harcok folytak, vagy azokban fegyvereket, lőszert tároltak, illetve aknazárral vették körül.


Az izraeli hadsereg saját igazának bizonyításaként

említi azt, hogy a Gázai övezet felett rendszeresen röplapokat szórtak ki, amelyben félórával a támadás előtt felszólították a lakosságot ingatlanjaik elhagyására. Ilyen felhívásokat közöltek a palesztin rádióadók hullámsávján, de még telefonon is.

Izraelben ugyanakkor attól tartanak, kénytelenek lesznek beleegyezni abba, hogy nemzetközi vizsgálat tárja fel a civilek halálának a körülményeit. Számos tisztet és tábornokot vádolhatnak majd meg ennek alapján háborús bűnökkel, mint ez hét évvel ezelőtt történt a Ciszjordániában végrehajtott izraeli hadműveletet követően. Sok akkor szolgáló katona kerüli a mai napig, hogy európai országba utazzon. Az is várható, hogy kárt szenvedett palesztinok magánvádas pereket indítnak.

Forrás: az MTI az AP, Reuters, AFP, dpa, ITAR-TASZSZ alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS