2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét éve borzolja a kedélyeket 9/11

hírösszefoglaló 2008. szeptember 11. 17:22, utolsó frissítés: 16:36

Jelenleg inkább a harmadik világ van veszélyben, mert az európai kemény fellépés miatt az úgynevezett "puha célpontokat" támadják a terroristák.Hét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon az al-Kaida iszlámista terrorszervezet támadást intézett az Egyesült Államok ellen. A merényletek után az USA háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Hivatalos adatok szerint a New York-i World Trade Center ikertornyai elleni támadásban 2749-en haltak meg; a terrortámadás az Egyesült Államokban összesen közel 3000 halálos áldozatot követelt. Az akciót az akkor Afganisztánban tartózkodó szaúd-arábiai származású Oszama bin Laden tervelte ki és az iszlámista al-Kaida terrorszervezet tagjai hajtották végre.George W. Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak és a hazafiság napjának nyilvánította, ekkor minden évben megemlékezéseket tartanak. A New York-i Világkereskedelmi Központ helyén tátongó gödörnél, a Ground Zerónál idén is az áldozatok nevének felsorolásával, az özvegyek és árvák felvonulásával, harangzúgással és a néma tiszteletadás perceivel emlékeznek.
>> A New York Times tudósítása az emlékünnepségről, percről percre >>

Az amerikai elnöki poszt elnyeréséért küzdő republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama szenátor – ideiglenesen félretéve az ellenségeskedést – közösen emlékeznek meg a hetedik évfordulóról New Yorkban.


Hatás-ellenhatás-utóhatás

A 2001. szeptemberi merényletek után született meg az emberjogi szervezetek által hevesen bírált, a hatóságoknak nagyobb jogkört biztosító "hazafi törvény" (Patriot Act). A II. világháború utáni legnagyobb közigazgatási reform keretében létrehozták a belbiztonsági minisztériumot és jelentősen átszervezték a titkosszolgálatokat, amelyek súlyos mulasztásokat és baklövéseket követtek el és képtelenek voltak a hatékony fellépésre.

Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az Oszama bin Ladennek menedéket adó afgán rezsim ellen, megdöntve a tálibok hatalmát. A terrorcselekményeket szervező al-Kaida ellen is hajtóvadászat indult, a terrorszervezet érzékeny veszteségeket szenvedett, de hálózatát nem sikerült felmorzsolni.

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrorcselekménnyel kapcsolatban egyetlen személy, a marokkói szülőktől származó, francia állampolgárságú Zacarias Moussaoui ellen emeltek vádat, őt 2006 májusában életfogytiglani börtönre ítélték.


A terrortámadások – amelyek kapcsán változatosabbnál változatosabb összeesküvés-elméletek is szárnyra keltek – egy idő után a művészetekben is visszaköszöntek. Oliver Stone World Trade Center című alkotásának főszereplői a lángoló ikertornyoknál szolgálatot teljesítő rendőrök és tűzoltók, Paul Greengrass United 93-asa a negyedik eltérített és Pennsylvaniában lezuhant gép történetét meséli el. Öt év alatt 1248, a terrortámadásokkal foglalkozó könyv jelent meg.


Még egyszer megtörténhet

Nógrádi György és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők szerint a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 9/11-hez hasonló akció bekövetkezzen a világban.

Az MTI-nek nyilatkozva Nógrádi György úgy érvelt, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, nincs abszolút védelem. Döntően a harmadik világ van veszélyben, mert az európai kemény fellépés miatt az úgynevezett "puha célpontokat" támadják a terroristák. Így kisebb az esélye egy 2001-eshez hasonló terrorcselekménynek Európában, de bármikor, bárhol bekövetkezhet ilyen. Száz százalékos védelem nem létezik – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője.

Tálas Péter úgy látja: nem lehet kizárni, hogy egy szeptember 11-éhez hasonló nagyságú terrorcselekmény újra megtörténjen, de nem valószínű, hogy ilyen bekövetkezik. Az szinte biztos, hogy hasonló repülőgépes támadás nem lesz, a módszerek ugyanis változnak. A legtöbb elmélet tömegpusztító fegyverek bevetésével számol, ezek megszerzése azonban rendkívül nehéz – tette hozzá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem intézetvezetője.


Harc – és sok kicsi al-kaida

A szakember szerint annak ellenére, hogy egyes területeken a terrorizmus erősödött, összességében biztonságosabb lett a világ. 2001 előtt általában beszéltek a terrorizmusról a világban. Ma már differenciáltabb a kép: vannak a világnak jobban és kevésbé fenyegetett területei.

Az Egyesült Államok egyértelműen biztonságosabb lett, hiszen ott minimális mennyiségű terrorcselekményt követtek el az elmúlt években, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában viszont látványos a terrorizmus növekedése – mutatott rá Tálas.

Ma már differenciáltabban kezelik az egyes terrorcsoportokat és az ellenük való védekezés lehetőségeit is. Egy amerikai kutatás például azt mutatta ki, hogy a terrorcsoportok gondolkodásmódját meg lehet változtatni, politikai szervezetté lehet alakítani és így felelősségteljesebbé tenni őket – tette hozzá a szakértő.

Nógrádi szerint szeptember 11-e és az azt követő, döntően téves nyugati reakciók felerősítették a nemzetközi terrorizmust. Másrészt olyan ellentétek alakultak ki az Egyesült Államok és az európai szövetségesei, valamint az USA és az arab világ között, amelyre a történelemben korábban soha nem volt példa – fűzte hozzá.

Szeptember 11-e előtt az al-Kaida egy szervezet volt, most sok kicsi al-kaidát lehet látni szerte a világon. A szervezet csápjai a világ szinte minden országában jelen vannak, így az Európai Unió és a NATO tagállamaiban is – mondta a biztonságpolitikai elemző.

Tálas Péter szerint viszont az elmúlt hét évben nem erősödött meg az al-Kaida, az Oszama Bin Laden vezette szervezett lehetőségei leszűkültek, elsősorban Pakisztánra és Afganisztánra korlátozódnak. Ugyanakkor mivel az al-Kaida egyfajta védjeggyé vált, sok szervezet szereti azonosítani magát vele – tette hozzá.

Már a politikusok is kezdenek leszokni arról, hogy kijátsszák a terrorizmus-kártyát, egyes jelek szerint ők is felismerték, hogy nem a terrorizmus a legnagyobb veszély. Ám a jövő beláthatatlanná vált. A terrorizmus visszaszorításában döntő lehet az amerikai elnökválasztás, az új elnöknek mindenképpen párbeszédre és megegyezésre kell majd törekednie, csak ez vezethet a nemzetközi terror visszaszorításához.

Fontos lenne, hogy a Nyugat a terrorellenes intézkedésekre költött dollár százmilliárdokból gazdaságfejlesztő és segélyprogramokat finanszírozzon a harmadik világban. Ám csak akkor lehetne igazán visszaszorítani a terrorizmust, ha a világ képes lenne egységesen cselekedni, erre viszont képtelen – mondta Nógrádi.

Forrás: MTI, The New York Times

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS