2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Euromayday: május 1. új keretben

Gagyi Zsófia 2008. május 01. 09:38, utolsó frissítés: 2008. április 30. 18:00

Amikor a munkaidő és szabadidő közötti különbség elmosódik, nem marad semmi, ahová vissza lehetne vonulni.Évről évre többen (csak tavalyelőtt több mint háromszázezren, húsz európai városban) vonulnak az utcára május elsején egy 2004-ben indult, a bizonytalanságba taszítottak és kizsákmányoltak elszánt védelmezőjeként fellépő, ugyanakkor vizuálisan (plakátok, website) már-már idegesítően trendi mozgalom keretében.Mi bajuk ezeknek, ott, a Fejlett Nyugaton? A problémát általában a "prekariátus"? szóban foglalják össze, ami új szó egy, a legújabb kiadású kapitalizmusban általánossá váló, új élethelyzet illusztrálására. Ennek megértéséhez nem árt felidézni a gazdaság működésének – nem is annyira új – változásait.

A hagyományos ipar kiszorulófélben van Európából (olyan régiókba, államokba, földrészekre költözve, ahol sokkal kevesebbet kell kiadni fizetésekre, és nem kell betartani munkavédelmi vagy egyéb törvényeket).Így a klasszikus, gyári munkások jogaiért zajló harcok, ahonnan május elseje ered (1866. május elseje, Chicago – amikor nyolcórás munkahétért tüntető tömegbe lőttek, lásd az ide vágó összefoglalót cikkünk végén), elvesztették az erejüket.

Az egész termelési mód átalakult, hívják bár ezt a posztfordizmusnak, információs vagy tudásalapú társadalomnak.

Megváltozott a munka szerkezete: kevesebb ember dolgozik régivágású szerződések keretében, ahol napi nyolc óráért megkapja a havi fizetését, szabályosan bejelentett munkaviszonyát, társadalombiztosítást és fizetett szabadságot.

A "stabil karrier egy jó cégnél" lehetősége fokozatosan megszűnik, s a helyét átveszi a részmunkaidős, kötetlen munkaidejű állás, az önfoglalkoztatás, a szabadúszók világa, a határozatlan idejű helyett a csak bizonyos időre szóló alkalmazás, az alkalmi munka, a távmunka, az "on-call" munka, a feketemunka, és mindezek között a munkanélküliség hosszabb-rövidebb periódusai – a segélyek meg, a jóléti állam egyéb kiegészítőivel egyetemben, csökkenőben vannak. Röviden:


nő a bizonytalanság és kiszolgáltatottság.

Amikor a munkaidő és szabadidő közötti különbség elmosódik, amikor az ember bármikor behívhatóvá és kirúghatóvá válik, akkor a munkahely bizonytalansága átcsap az egész élet bizonytalanságába, akkor nem marad hely a magánéletnek, ahova vissza lehetne vonulni.

Az ideális munkaerő nem kötődik senkihez és semmihez (a szakmai hálózatokon belül gondozza a kapcsolati tőkéjét, de ez nem jelent szolidaritást), a végletekig rugalmas és tökéletesen kiszolgáltatott – ez az állapot terjed szerte a világon.

Ennek konkrét példája, ha nő vagy, az, amikor a lehetséges munkaadó az állásinterjún megkérdezi, házas vagy-e és van-e gyereked, illetve tervezel-e – a helyes válasz „nem, dehogyis”.

Az Euromayday mozgalom kombinálni próbálja mindazokat, akik ebben az újkapitalizmusban kiszolgáltatottak, bizonytalan helyzetűek, beleértve a bevándorlóktól, a képzetlen munkaerőtől kezdve a munkanélkülieken, a háztartásbelieken és a diákokon keresztül a projektről projektre, megbízásról megbízásra ugráló csúcsmenedzsereket és értelmiségieket egyaránt.

E csoportok között nem egyenlőségjelet tesznek, hanem párhuzamot vonnak, és azt állítják, problémáik alapvető jellege ugyanaz, s ezért érdekük a közös harc.


Ők a prekariátus.


A mozgalom célja, hogy az eltérések tiszteletben tartásával közös identitást építsen ezek között az igen különböző csoportok között, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre, és létrehozza az ellene szerveződő közösségek horizontális hálózatát (azaz nem hierarchikus frontot akar építeni, hanem megkönnyíteni a kommunikációt és az együttműködést a létező, kisebb szervezetek közt).

És ezt nem csak próbálja, hanem csinálja is, például idén az olasz Euromayday-felvonulás szervezésében részt vesznek a bevándorlók szervezetei is.


A 2008-as követelések:

• a bevándorlók státuszának teljeskörű legalizálása
• jog az elnyomás nélküli önszerveződéshez és érdekvédelemhez
• feltétel nélküli alapjövedelem [ez gyakorlatilag egy állandó munkanélküli segélynek felel meg]
• európai minimálbér
• hozzáférés kultúrához, tudáshoz és készségekhez
• olcsó lakhatás jogaAz ünnepségek közötti hétköznapokban az Euromayday hálózatban résztvevő kollektívák a legkülönbözőbb eszközökkel harcolnak a kizsákmányolás kortárs formái ellen, összekötve egymással az érintett társadalmi csoportokat és néhol sikeresen megszervezve a kiszolgáltatott munkásokat.

A folyamat az évek során sokféle városi akciót és munkahelyi küzdelmet inspirált Európa-szerte; a francia filmgyártásban dolgozó kiszolgálószemélyzet sztrájkjaitól kezdve egy olasz bevándorló dolgozó sérelmei miatt kirobbantott áruházi botrányig.

A hosszú távú célok vitatottak, a résztvevők sem értenek egyet mindenben; az Euromayday egy folyamat, és nem egy kész ideológia. Vádolják őket például eurocentrikussággal, amire a bevándorlókért folytatott harcot hozzák fel ellenérvként.

Az Euromayday egyik lehetséges célja Európa újrafeltalálása. Európa mint projekt és cél jelenleg válságban van: a közös alkotmányt leszavazták a franciák és a hollandok (úgy kellett visszacsempészni a Lisszaboni Szerződés formájában), és a statisztikák sem túl biztatóak.

Az Eurobarometer eredményei szerint az európaiak 77 százaléka nem bízik a politikai pártokban, és 63 százalékuk – 28 ellenében – nem bízik a kormányában (2004-es adatok), illetve csak 10 százalékuk vallja magát elsődlegesen európainak (2005-ös számok). Márpedig az EU-politikusok még távolibbak és nehezebben ellenőrizhetőek, mint a saját kormányok. Ha sikerülne egy új alternatívát felmutatni, akkor az egyéb régiókat is inspirálhatna.Itt Romániában persze mindenkinek elege van a diktatúra alatt szervezett hivatalos, állami május elsejékből, így az egész téma gyanúsnak tűnhet; ugyanakkor ezek a problémák tagadhatatlanul hazai problémák is, elég, ha a tavaly nyáron a túlfeszített munkába belehalt menedzserlány, Raluca Stroescu esetére gondolsz. És az európai bevándorlók egy része is mi vagyunk.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS