2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antibiotikumot se írnak fel a roma nőknek

szerk. 2008. április 10. 14:57, utolsó frissítés: 14:55

Egy Párizs körüli bádogvárosban 600 Romániából érkezett roma él teljes kirekesztettségben.Egészségügyi ellátásukkal a Médecins du Monde (A Világ Orvosai) nevű civil szervezet önkéntesei foglalkoznak, akiket a Le Monde kísért el tényfeltáró riportjához.

A mértékadó párizsi napilap szerda délutáni számában közölt képes riport egy szülésznő, egy gyermekorvos és két román tolmács munkáját mutatja be, akik terhességi tanácsadást szerveznek a Romániából érkezett családoknak. A civil szervezet 2007-es statisztikája szerint ugyanis a romatáborban csak minden második terhesség végződik egészséges, élő gyermek születésével és a lányok


átlagosan 17 éves korukban esnek először teherbe.


A párizsi környéki roma nők alig 10 százaléka védekezik a nem kívánt terhesség ellen. A terhes nők alig 8,3 százalékának van kezelőorvosa, mindennaposak az abortuszok. A Világ Orvosai által kezelt nők 43 százaléka már átesett legalább egy abortuszon, de az önkéntesek szerint már találkoztak olyan roma asszonnyal, aki 22 abortuszon volt túl.


A riport – szerzője Emmanuelle Chevallereau – szerint a harmadik gyermekével terhes 26 éves Cristina a civil szervezetnek köszönhetően élete első terhességi vizsgálatán esik át. Egy másik, 23 éves lány hasi fájdalmakra panaszkodik.

Már túl van az abortuszon, de a kórházban az orvos sem antibiotikumot nem írt fel neki, sem ultrahangvizsgálatra nem küldte el, mielőtt kiengedte, viszont kétezer eurós (mintegy 7300 lejes) számlát nyújtott át neki, amelyet a lány soha nem fog tudni kifizetni. Egy négygyermekes anya fogamzásgátló tablettát kér, mert az utolsó terhességei mind spontán vetéléssel végződtek.

Az önkéntesek felvilágosítják a roma anyákat, hogy háromhónapi franciaországi tartózkodás után valamennyiüknek jár az állami egészségügyi ellátás (AME). A probléma, hogy mivel nem rendelkeznek állandó lakcímmel és munkahellyel Franciaországban és rendszeresen jönnek-mennek Párizs és Románia között,


nehéz bizonyítaniuk, hogy a francia fővárosban élnek.

A "figyelmes és kedves" francia önkéntesek ajánlóleveleket írnak és orvosi papírokat állítanak ki részükre és elkísérik őket olyan egészségügyi intézményekbe, ahol biztosan "korrekten bánnak" a romákkal, akik gyakran diszkrimináció áldozatai.

Az önkéntesek szerint a kórházakban gyakran hangzik el, hogy "a várakozó anyák nem akarnak ezek után a nők után sorra kerülni" vagy, hogy "mindent fertőtleníteni kell utánuk, mert nagyon büdösek". Pedig a Le Monde szerint a romatáborban – annak ellenére, hogy nincs víz –, éppen a "testek tisztasága a legmeglepőbb".

A Világ Orvosai elsősorban a kórházakkal, a szülőosztályokkal és a régió szociális intézményeivel való párbeszédet próbálja több-kevesebb sikerrel megindítani.

De ezen intézmények működéséhez (több heti várólista, kötelező megjelenés, tolmácshiány) nehezen tud alkalmazkodni az a napról napra élő roma közösség, amely semmilyen információval nem rendelkezik Franciaország egészségügyi rendszerének működéséről. Emellett a romák folyamatosan az illegálisan elfoglalt táborhelyük felszámolásának kockázatával néznek szembe.

Az önkéntesek szerint a roma nők számára nem az egészségük, hanem a családjuk ellátása a legfőbb gond. Koldulásból napi 10-20 eurót (36-75 lejt) tudnak szerezni, de Romániában még nagyobb nyomorban kellene élniük. "És Franciaországban legalább a szemetesek dugig vannak" – zárta riportját a Le Monde.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS