2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egész világ Kanadára figyel, ahol oltásellenes kamionosok bénítják meg a fővárost

k. á. 2022. január 31. 12:11, utolsó frissítés: 18:14

Egyelőre békések a tüntetők, Trump és Musk mellettük áll, a miniszterelnökről meg nem tudni, hol van.


Masszív tüntetés van folyamatban Kanada fővárosában, Ottawában, ahol szombaton több ezer, vasárnap több száz teherautó és más jármű zárta le második napja a belvárost. A sofőrök tiltakozzanak Justin Trudeau miniszterelnök és a COVID-19 elleni oltási kötelezettség ellen.

A demonstrációt a résztvevők "szabadságkonvojnak" nevezték el. A sofőröknek az nem tetszett, hogy Kanada liberális kormánya még tavaly novemberben döntött arról, hogy idén január 15-ével kötelezővé teszi az oltást azoknak a kamionosoknak, akik Kanada és az Egyesült Államok között ingáznak. Ezzel egy időben a határ túloldalán az amerikaiak is elrendelték ugyanezt. Kezdetben úgy tűnt, simán átmegy a dolog, hiszen a kérdés viszonylag kis számú állampolgárt érint, ráadásul az országban 77 százalék fölött van az átoltottsági arány, és a kamionsofőrök körében ez még magasabb, kilencven százalékos. A szakszervezetek és más érdekszervezetek is nyugodtan fogadták a hírt.

Mígnem aztán be nem állt a tiltakozás mögé néhány jobboldali politikus, és adománygyűjtésbe nem kezdtek az akció javára. Minden óriási siker lett, a hívek szerte a világból több millió dollárral segítették, hogy a sofőrök megtegyék a 4400 kilométeres utat a fővárosba, hogy azt és a törvényhozást blokád alá vonják. Sokan tartottak attól, mások remélték, hogy a tavalyi washingtoni parlamentostrom fog megismétlődni, de aztán szombaton, azt leszámítva, hogy Ottawa belvárosának összes utcáját lezárták a tüntetők, (akik körülbelül 50 000-en voltak), nem történt semmi erőszakos fellépés a parlament ellen.

A parlament dombján tüntetőket még a mínusz 21 fokos hideg sem rettentette el.


„Ez egyszerűen ellenkezik mindennel, amit eddig demokratikusként ismertünk. Még soha nem szembesültünk ilyen korlátozásokkal” – mondta az egyik tüntető. Kanadai zászlókat és kormányellenes táblákat lengetve tiltakoztak az emberek, folyamatosan új demonstrálókat fogadva, azonban később már nem csak a kötelező karantén visszavonását, hanem a járványügyi korlátozások eltörlését és a kormány lemondását is követelték.Sokan közülük még vasárnap is a parlament melletti utcákon parkoltak a teherautókkal, és bejelentették, hogy megvárják, hogy a törvényhozók az ünnepi szünet után folytassák a munkát. Egyes kamionosok azt mondták, nem indulnak el addig, amíg a döntést nem vonják vissza.

A kamionosoknak nem akárkik szurkolnak, beállt mögéjük például az Egyesült Államok volt elnöke, Donald Trump is, de az igazi figyelmet az hozta el nekik, hogy az excentrikus milliárdos, Elon Musk Twitteren hívta fel rájuk a figyelmet még a múlt héten, mondván: “a kanadai kamionosok menők”.

Szolidaritásként az ottawai felvonulással ugyanakkor nem csak a kamionosok mentek utcára, hanem számos oltás- és lezárásellenes személy csatlakozott hozzájuk, sőt, az ország más részein is voltak kisebb megmozdulások, tüntetők lezártak egy kanadai-amerikai határátkelőt Alberta déli részén.

A demonstráció - kisebb incidenseket leszámítva - békésen zajlik, bár a rendőrség jelezte, hogy Justin Trudeau miniszterelnököt a hatóságok jobbnak látták kimenekíteni a fővárosból, és ismeretlen helyre távozott családjával együtt.

"Számos bűnügyi nyomozás van folyamatban" - közölte az ottawai rendőrség a Twitteren, többek között "a Nemzeti Háborús Emlékmű meggyalázása" és "rendőrökkel/városi dolgozókkal és más egyénekkel szembeni fenyegető/illegális/megfélemlítő magatartás miatt".

Egy tüntetőt lefilmeztek, amint táncol a háborús emlékműnél - az ismeretlen katona sírjánál -, a tömegben horogkeresztes zászlókat is láttak, ugyanakkor bezártak egy belvárosi bevásárlóközpontot, mert a tüntetők nem voltak hajlandók maszkot viselni.

A tüntetésen jelen volt Michael Cooper konzervatív képviselő (a konzervatív párt amúgy teljes mellszélességgel beállt a demonstráció mögé), aki kávét osztogatott a tiltakozáson, és egy horogkeresztes kanadai zászló mellett állt egy tévéinterjú során. Később a Twitteren kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elítélte a zászlót tartó tüntetőt.

Wayne Eyre tábornok, a Védelmi Vezérkar főnöke nyilatkozatban elítélte az ismeretlen katona sírjánál táncoló nőt, akit felkapott az internet, azt nyilatkozva, hogy „beteg”.Jelenleg az egész világ Kanadára figyel, a miniszterelnökről még mindig nem tudni, hol van, és hivatalos nyilatkozatot sem adott még ki az ügyben. Az biztos, hogy további eseményekre is lehet majd számítani, hiszen hétfőtől a parlamenti képviselők már be kell menjenek dolgozni, és elégedetlenkedőt ezrei várják őket a munkahelyük előtt.

Címoldali kép: National Post/Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS