2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elvágta a világtól Tongát az utóbbi 30 év legnagyobb vulkánkitörése

háttér 2022. január 17. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

A légi forgalmat a hamufelhő miatt lezárták, a mélytengeri netkábelnek is annyi. A csendes-óceáni víz alatti vulkán még akár hónapokig is aktív maradhat.


Négy napon belül már harmadszor tört ki egy víz alatti vulkán a csendes-óceáni szigetország, Tonga közelében, ami potenciálisan veszélyezteti a nemzetközi légiforgalmat. A szombati kitörés több mint 30 éve valószínűleg a legnagyobb volt a bolygón, írja a CNN. Azóta még egyszer kitört a vulkán: az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint "nagy kitörés" történt hétfőn a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkánnál, de szökőárriasztást nem adtak ki.

Drámai műholdképek valós időben örökítették meg a szombati kitörést, amint egy hatalmas hamu-, gáz- és gőzcsóva 20 kilométerre lövellt a légkörbe, és okozott szökőárhullámokat szerte a Csendes-óceánon.

A közösségi médiában közzétett felvételeken menekülő emberek láthatók, amint a hullámok elöntik Tonga fővárosát, Nuku'alofát, a délutáni égbolt pedig koromsötétbe borult a sűrű hamufelhő miatt. Szökőárhullámokat rögzítettek az Egyesült Államok nyugati partja mentén, Peruban, Új-Zélandon és Japánban is. Peruban legalább két ember meghalt.Tömeges áldozatokról egyelőre nem számoltak be, de Tonga szigetein aggasztó helyzetbe kerülhetnek a lakosok a szennyezett levegő és a tiszta víz hiánya miatt. A térséggel megszűnt a kommunikáció, Ausztrália és Új-Zéland katonai repülőkön csapatokat küldött a károk felmérésére.

A kitörés következtében megsérült egy mélytengeri kábelköteg is, emiatt Tongában várhatóan több hétig nem lesz internetszolgáltatás, írja az AFP-re hivatkozva az Agerpres.

Hol található a tongai Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán?

Tonga egy több mint 170, dél-csendes-óceáni szigetből álló ország, és körülbelül 100 000 lakosa van. Ez egy távoli szigetcsoport, amely körülbelül 800 kilométerre keletre fekszik a Fidzsi-szigetektől és 2380 kilométerre Új-Zélandtól.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán, mintegy 30 kilométerre délkeletre a tongai Fonuafo'ou szigettől, két kis sziget között fekszik, kvázi egy 2000 méter magas víz alatti hegy, amelynek csúcsa mintegy 100 méterre emelkedik ki a tengerből. A kutatók szerint az elmúlt néhány évtizedben rendszeresen kitört.

2009-ben egy kitörés gőz- és hamucsóvákat juttatott a levegőbe, és földet alakított ki a víz felett, egy 2015. januári kitörés pedig egy körülbelül 2 kilométer széles új szigetet hozott létre, amely gyakorlatilag egyesítette Hunga-Tongát és Hunga-Ha'apai-t.

A legutóbbi kitörés 2021 decemberében kezdődött, amikor a gáz-, gőz- és hamucsóvák körülbelül 12 kilométeres magasságban emelkedtek a levegőbe. A vulkán január 14-én ismét kitört, január 15-én pedig egy hatalmas kitörés lökéshullámokat küldött szerte a világon, és szökőárhullámokat váltott ki a Csendes-óceánon.

Hol alakult ki szökőár?

A kitörés cunamit okozott Tonga legnagyobb szigetén, Tongatapuban, az 1,2 méteres hullámok elárasztották Nuku'alofa város közelében a partmenti utakat és ingatlanokat szombaton.

Szökőárriasztások léptek életbe a csendes-óceáni szigetországokban, köztük a Fidzsi-szigeteken, Szamoán és Vanuatuban. Szökőár-figyelmeztetéseket adtak ki Új-Zéland egyes részein, Japánban és Peruban, valamint az Egyesült Államokban és a kanadai Brit Kolumbiában is.

Japánban az északkeleti részen 2,7 méter magas hullámok voltak, és számos kisebb szökőárt jelentettek. Vasárnap délutánra minden szökőárra vonatkozó figyelmeztetést feloldottak Japánban.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat San Diego-i irodája szerint a kitörés az Egyesült Államok nyugati partján is 1-1.2 méteres hullámokat okozott. Szökőárhullámokat Kaliforniában, Alaszkában és Hawaii-on is regisztráltak.

Mi történik a hamufelhővel?

Óriási vulkáni hamufelhő borította be Tongát a hétvégén, elsötétítve a délutáni eget, és szombaton vulkáni por ereszkedett a szigetország településeire.
A Save the Children segélyszervezet szerint a hamu és a füst az ivóvízkészletet szennyezheti.

A hamufelhő nyugat felé sodródott, és vasárnap a Fidzsi-szigetek, Vanuatu és Új-Kaledónia felett volt látható. Az állam meteorológiai szolgálata szerint hétfőre elérte Ausztráliát, Queensland területét.

A hamufelhő miatt több, Ausztráliából, Új-Zélandról és Fidzsi-szigetekről Tongára ​​tartó járatot felfüggesztettek.

Az első adatok szerint a szombati vulkánkitörés volt a legnagyobb a Fülöp-szigeteken, a Pinatubo-hegyen történt 1991-es robbanás óta – mondta Shane Cronin új-zélandi vulkanológus a Radio New Zealandnak.

Mekkora a pusztítás mértéke?

Eddig nem érkezett jelentés tömeges áldozatokról Tongában, és a kár mértéke továbbra sem ismert, mivel a kommunikációt – különösen a távoli szigeteken – még nem sikerült helyreállítani.

Tongának "azonnali segítségre van szüksége, hogy polgárait friss ivóvízzel és élelemmel láthassa el" - mondta Fakafanua, az ország házelnöke a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában.

Azt mondta, "sok területet" érintett a "jelentős vulkáni hamuhullás", de "az életeket és vagyontárgyakat érő károk teljes mértéke jelenleg nem ismert".

Zed Seselja, Ausztrália nemzetközi fejlesztési és csendes-óceáni minisztere szerint "jelentős anyagi kár" keletkezett Tongában, beleértve az utakat és a házakat. Azt mondta, még mindig "nagyon korlátozott mennyiségű" információ érkezik a külső szigetekről.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége közölte, hogy csapatai a helyszínen vannak, és elegendő készlettel rendelkeznek az országban 1200 háztartás támogatására.

"Az eddigi információk alapján a pusztítás mértéke óriási lehet, különösen a külső szigeteken" - mondta Katie Greenwood, az IFRC csendes-óceáni küldöttségének vezetője a Reuters szerint.

Az új-zélandi védelmi erők egy Orion repülőgépet küldött Tongába, hogy felmérjék a károkat. Ardern elmondta, hogy az ország kezdetben 340 000 dollárt ajánlott fel segélyszállítmányokra, technikai támogatásra és a helyi válaszlépések támogatására.

Ausztrália bejelentette, hogy további támogatásra készül, egy humanitárius készletekkel, például vízzel és higiéniai eszközökkel megrakott repülőgéppel, amely készen áll a szállításra Tongába, amint a körülmények lehetővé teszik.
Kína és az önálló Tajvan szigete külön nyilatkozatban jelezte, hogy hajlandó segítséget nyújtani Tonga kérésére.

A tudósok szerint ijesztő, hogy nem tudjuk, mi következik

Tudósok aggasztónak tartják, hogy mivel a kitörések miatt a vulkán csúcsa ismét a tengerszint alá került, így nehezebb nyomon követni, hogy mi várható a továbbiakban - írja a Reuters.

"Jelenleg aggodalomra ad okot, hogy milyen kevés információval rendelkezünk, és ez ijesztő" - mondta Janine Krippner, a Smithsonian Global Volcanism Program új-zélandi vulkanológusa. "Ha a kráter a víz alatt van, senki sem tudja megmondani, mi fog ezután történni."

Krippner szerint a helyszíni műszerek valószínűleg megsemmisültek a kitörésben, és a vulkanológus közösség jelenleg is dolgozik azon, hogy összegyűjtse a rendelkezésre álló legjobb adatokat és szakértelmet, hogy áttekintse a robbanást és előre jelezze a várható jövőbeni tevékenységet. A vulkánt figyelő Tonga Geological Services ügynökség hétfőn is elérhetetlen volt.

A szombati kitörés olyan erejű volt, hogy a műholdak nemcsak hatalmas hamufelhőket rögzítettek, hanem egy légköri lökéshullámot is, amely közel hangsebességgel sugárzott ki a vulkánból.

A fényképek és videók azt mutatják, hogy szürke hamufelhők gomolyognak a Csendes-óceán déli részén, és méter magas hullámok csapnak fel Tonga partjaira.

A szakértők szerint a vulkán, amely utoljára 2014-ben tört ki, körülbelül egy hónapig puffogott, mielőtt a felszálló, 1000 Celsius-fok körülire felmelegedett magma szombaton a tengervízzel találkozott, ami azonnali és hatalmas robbanást okozott. A kitörés szokatlan, "elképesztő" sebessége és ereje ugyanakkor nem eredhetett egyszerűen a magma és a víz találkozásából, "nagyobb erők" is lehetnek a háttérben.

Ahogy a túlhevített magma gyorsan felemelkedett, és találkozott a hűvös tengervízzel, a hatalmas mennyiségű vulkáni gáz is felerősödött, fokozva a robbanást – mondta Raymond Cas, az ausztrál Monash Egyetem vulkanológus professzora.

Cas szerint nehéz megjósolni, mennyi ideig marad aktív a vulkán, a kráterek hetekig vagy hónapokig is további gázokat és egyéb anyagokat bocsáthatnak ki. "Nem lenne szokatlan, ha még néhány kitörés lenne, bár talán nem akkora, mint szombaton" - mondta.

Forrás: CNN, Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS