2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új, minden eddiginél agresszívebb vírusvariáns aggasztja a világ virológusait

szerk. 2021. november 26. 11:05, utolsó frissítés: 21:55

A november 23-án azonosított új dél-afrikai vírusvariáns terjedésének megelőzéséért máris utazási és járványmegelőző korlátozásokat vezettek be szerte a világon.


A Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A kedden, november 23-án azonosított új dél-afrikai vírusvariáns miatt az Egészségügyi Világszervezet vírusfejlődéssel foglalkozó munkacsoportja ma rendkívüli ülést tart.

Az Európai Unió máris felfüggesztené a dél-afrikai térségből induló járatokat, hogy megakadályozza az új Covid-változat terjedését. A bejelentést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tette Twitteren.Olaszország a dél-afrkai repülőjáratok felfüggesztése mellett döntött, Németország hasonló intézkedést jelentett be.

Tulio de Oliveira dél-afrikai virológus és kollégái szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

Vizsgálatok szerint a B.1.1.529 gyorsan terjed a legnagyobb népsűrűségű Gauteng tartományban: a tudósok szerint az új fertőzések akár 90 százalékát okozhatja ez a variáns. A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere szerint ez a variáns állhat annak hátterében, hogy az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Afrikában a Dél-afrikai Köztársaságot érinti a legérzékenyebben a világjárvány. Az országban 2,9 millió fertőzöttről és 89 600 halálos áldozatról tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken ülésezik, hogy felmérje a járványügyi helyzetet az új Covid-19 variáns dél-afrikai azonosítását követően, attól tartva, hogy ez lesz a legagresszívebb az új koronavírus-törzsek közül – írja a The Guardian. A WHO ülése eldönti, hogy a B.1.1.529 változat „érdekes” vagy „aggályos”-e. A kedden azonosított variáns kezdetben azért hívta fel magára a figyelmet, mert "rendkívül nagy számú mutációt tartalmaz". A mutációk nagyobb száma egyébként nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy törzs fertőzőbb, mint az új koronavírus más változatai. Augusztusban a C.1.2 változat Dél-Afrikában aggályokat keltett, de soha nem minősítették érdekesnek vagy veszélyesnek.

Maria van Kerkhove, a WHO szakértője elmondta, hogy a dél-afrikai kollégák által közölt új változatot elemzik, hogy megértsék az új mutációk immunitásra és vakcinákra gyakorolt ​​hatását.

„Néhány hétbe fog telni, amíg megértjük ennek a variánsnak a hatását. Az embereknek meg kell érteniük, hogy minél többet kering ez a vírus, annál nagyobb a mutációk kialakulásának kockázata. Mindannyiunkon múlik, hogy teszünk valamit a vírus terjedésének korlátozása és saját magunk védelme érdekében. Ezért mindenki igényelje a védőoltást” – mondta a WHO epidemiológusa.A világ több országának vezetői már korábban utazási figyelmeztetéseket adtak ki Dél-Afrikára és új korlátozásokat jelentettek be a dél-afrikai utasok számára. Indiában pénteken új riasztást adtak ki, miszerint szigorú megfigyelés és tesztelés vár a Dél-Afrikából, Botswanából és Hongkongból érkezőkre.

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy péntek estétől ideiglenesen felfüggeszti a Dél-Afrikába, Botswanába, Namíbiába, Zimbabwébe, Lesothoba és Eswatinibe induló és onnan induló repülőjáratokat. Az ezekből az országokból érkezőket karanténba kényszerítik.

Izrael bejelentette, hogy követi a brit példát, és megtiltja állampolgárainak, hogy ezekbe az államokba utazzanak.

A WHO pénteki ülésén dönt arról is, hogy a B.1.1.529 változatnak a görög ábécé által ihletett nevet ad-e. Ha igen, valószínűleg az új változat neve Niu (a görög ábécé tizenharmadik betűje) lesz.

Továbbra is hatásosak a Covid elleni védőoltások?

A szakértők egyelőre nem tudják, mennyire hatékonyak a jelenlegi vakcinák az új variáns ellen.

Brit kutatók szerint a dél-afrikai új törzs az eddigi „legjelentősebb”, ezért elemezni kell, hogy nem teszi-e hatástalanná a Covid-ellenes oltásokat – írja pénteken a Reuters.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a dél-afrikai, namíbiai, botswanai, zimbabwei, lesothoi és eswatini beutazási tilalmat magyarázva pénteken azt mondta, hogy a Covid-19 világjárvány tanulsága azt mutatja, hogy elengedhetetlen a gyors reagálás.

Az Egyesült Királyság Közegészségügyi Ügynöksége arról számolt be, hogy a B.1.1.529-es verzió egy tüskeproteint tartalmaz, amely gyökeresen eltér a koronavírus eredeti változatától, amelyen a Covid-ellenes oltások alapulnak.

Dr. Fejér Szilárd: ha nem sikerül féken tartani az új variánst, semmi jóra ne számítsunk

A világ legjobb virológusai nagy aggodalommal figyelik ezt a variánst - írta tegnap esti Koronaposztjában dr. Fejér Szilárd kémikus, kutató, a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam klinika laboratóriumának vezetője.

"Kevés adat áll a rendelkezésre, de egyelőre semmi jó nem hámozható ki ezekből: Dél-Afrikában részarányosan egyre több B.1.1.529-es variánst találnak szekvenálással, tehát kezdi kiszorítani a Deltát" - írta.

Remélhetőleg hamarosan kísérleti eredmények is lesznek arról, hogy az új vírusvariáns mennyire tudja kikerülni a védőoltások vagy a betegség által biztosított immunitást. "Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek jók a védőoltások, csupán azt, hogy amennyiben ez a variáns lesz a nyerő, még inkább fontos lesz, hogy a lakosság minél nagyobb hányadának legyen valamilyen szintű immunitása a koronavírus ellen. Addig is nagyon komoly járványügyi intézkedéseket kell tegyenek a dél-afrikai hatóságok, és minél több mintát meg kell szekvenáljanak. Néhány héten belül kiderül, hogy sikerül-e féken tartani ezt a variánst. Ha nem, akkor az várható, hogy Európába Nagy-Britannián keresztül fog bejutni, és ha továbbra is ilyen kompetensen végezzük a járványkezelést, akkor semmi jóra ne számítsunk" - szögezte le a kutató.Forrás: hotnews, hvg, guardian

FRISSÍTÉS 14:10
Miközben a világ utazási korlátozásokat vezet be, Románia zöld zónába tette Botswanát

Frissítette pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját. A CNSU határozata szerint az esetszámok csökkenésének köszönhetően pirosból sárga zónába került át Románia és Guam.

Az incidencia növekedése következtében zöldből sárga zónába került Olaszország, Aruba, Málta és az Amerikai Virgin-szigetek.

Zöld zónás lett továbbá Botswana, a Brunei Szultanátus és a Falkland-szigetek is. (AGERPRES, hírszerk)

FRISSÍTÉS 16:15
Lehet már késő lezárni Európát: Belgiumban azonosították az első fertőzést az afrikai variánssal

FRISSÍTÉS 18:00

Brit egészségügyi miniszter: az új variáns is jelzi, hogy nem ért véget a járvány

A brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus most azonosított új változatának felbukkanása is jelzi, hogy korántsem ért még véget a globális koronavírus-járvány.

Sajid Javid a londoni alsóházban tartott pénteki tájékoztatóján elmondta: a B.1.1.529 jelű, minden eddiginél több mutációt tartalmazó koronavírus-variánsról az első génszekvenciális vizsgálati anyagot Hongkong tette közzé, és ezt egy olyan páciens koronavírus-szűrési leletéből nyerték, aki előzőleg Dél-Afrikában járt.

Javid hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia volt az első ország, amely azonosította az új variáns potenciális veszélyeit és riasztotta a nemzetközi partnereke t.

Nagy-Britannia már péntektől felfüggesztette a repülőjáratokat hat afrikai országból az új koronavírus-variáns vizsgálatának idejére.

Az intézkedés Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét érinti.

Ezeket az országokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e hat országból érkeznek, vagy az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk tíz napra.

Ez a brit és az ír állampolgárokra, valamint az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiekre vonatkozik.

Akik nem tartoznak e három kategóriába, és a tervezett angliai utazásuk előtti tíz napban jártak a hat érintett afrikai országban, nem utazhatnak be Angliába.


Sajid Javid pénteki alsóházi tájékoztatóján elmondta: a brit kormányt aggasztja az a lehetőség, hogy a B.1.1.529 koronavírus-variáns megjelenése esetleg jelentős közegészségügyi kockázattá válhat.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új változat tulajdonságaival kapcsolatban nagyon sok még a bizonytalanság. Hozzátette: mindent meg kell tenni a vírus megfékezése érdekében, beleértve a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő oltási dózisok beadását minél több embernek.

Nagy-Britannia erőteljes helyzetben van a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen a harmadik vakcinadózist már több mint 16 millió embernek beadták. A harmadik oltási adag beadatása az új koronavírus-variáns megjelenése előtt is fontos volt, és immár nem is lehetne fontosabb, mint most, az új változat azonosítása után - hangsúlyozta a brit egészségügyi miniszter.

Szakértők ugyanakkor óvják a lakosságot a pániktól. James Naismith, az Oxfordi Egyetem világszerte elismert kutató biológiaprofesszora a BBC közszolgálati rádió pénteki hírműsorának nyilatkozva kijelentette, hogy az új vírusvariáns felbukkanása "nem ok a kétségbeesésre", mindenekelőtt azért nem, mert a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak. Hozzátette: folyamatosan jelennek meg új gyógyszerek is, és ezek hatékonyságát az új koronavírus-változat szinte bizonyosan nem befolyásolja. Naismith professzor szerint a járvány eddigi szakaszában sokkal hatékonyabbá vált a betegség ellenőrzés alatt tartását célzó megelőző tevékenység is. Úgy fogalmazott, hogy az új variáns megjelenése "rossz hír, de korántsem jelenti azt, hogy itt a végítélet napja". (MTI)

Frissítés 18:30
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be az afrikai mutáns megjelenése miatt

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.

Kibővítik az izraeli beutazási tilalommal sújtott, "piros" jelzésű afrikai államok körét, és fájdalmas gazdasági következményekkel járó lépéseket helyeztek kilátásba, de a zárlat bevezetése egyelőre nem került szóba, miután Afrikából beutazó több személynél is a koronavírus korábbiaknál is fertőzőbb és veszélyesebb változatát azonosították.

Naftali Bennett
miniszterelnök pénteken sajtóértekezletet tartott, melyen ismertette az új intézkedéseket. Egyiptom és Marokkó kivételével az összes afrikai országot a tiltott országok közé sorolták, ahonnan csakis az izraeli állampolgárok térhetnek vissza, mások nem utazhatnak be, és ismét megnyitják a karanténszállodákat a veszélyesnek minősülő helyekről érkezők ellenőrzésére.

"Riasztó ponthoz értünk, új helyzetbe kerültünk" - mondta Bennett. "A Dél-Afrikából érkezett vírusváltozat nagyon aggasztó. Ez a vírusváltozat száguld, és már meg is érkezett az országba. Egy esetet bizonyosan találtak, és három másikat vizsgálnak, de feltételezzük, hogy több is van" - hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

"Az viszont jó hír, hogy Izrael korán felébredt, elsőként a világon. Minden rendszerünk felkészült, de lépéseinknek bizonyos gazdasági ára lesz. Készen állunk a hátrányosan érintettek megsegítésére, felkészültünk minden forgatókönyvre, beleértve a megszorításokat is"- tette hozzá Naftali Bennett.

A rádió jelentése szerint Izraelben az elmúlt hetekben a különböző minisztériumok összehangolásával olyan vészhelyzeti gyakorlatot hajtottak végre, melyben kidolgozták egy elképzelt "omega" nevű vírusváltozat megjelenésekor bevezetendő intézkedéseket, és a jelenlegi helyzetben felhasználják ennek a gyakorlatnak a tanulságait.

Első lépésként minden afrikai országból az utóbbi napokban visszatért izraeli állampolgárt (Marokkó és Egyiptom kivételével) berendelnek azonnali PCR-tesztre, és negatív eredményének kézhez vételéig házi karanténban kell tartózkodniuk. 10 millió, az új vírustörzs azonosítására szolgáló különleges PCR-készletet vásárolnak, és megkezdik a szennyvíz mintáinak vizsgálatát az új változat okozta esetleges tünetmentes megbetegedések kimutatására.

Emellett száz óvodában kísérleti jelleggel levegőszűrőket szerelnek fel, és szombat este ismét összeül majd a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet, hogy esetleges további korlátozásokról döntsenek. (mti)

Frissítés 21:53

Omicron lesz a neve a nagy riadalmat keltő dél-afrikai variánsnak, amelyet a WHO hivatalosan is aggodalomra okot adó variánsnak minősített. Azt írják, hogy az eddigi adatok alapján az omikron-variáns esetében nagyobb az újrafertőződés veszélye, mint a többi aggodalomra okot adó variáns esetében.

Illusztráció: Dél-afrikai Járványügyi Intézet honlapja

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS