2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanévkezdés Európában: ahol magasabb az átoltottsági arány, sokkal lazábbak a szabályok

Babos Krisztina összeállította:Babos Krisztina 2021. szeptember 14. 17:16, utolsó frissítés: 17:50

Szigorúság is van: az olaszok például kirúghatják a beoltatlan tanárokat, de a legtöbb nyugat-európai országban nincs szükség erre, mert 70 és 90 százalék között van a lakosság átoltottsága.


A lakosság, ezen belül a tanárok és a tinédzserek oltottsági aránya kulcsfontosságú tényező volt abban, hogy számos európai ország úgy döntött, az új tanévben a tavalyinál jóval lazább szabályokkal nyitja meg az iskolákat, annak ellenére, hogy a Covid-19 járvány még messze nem ért véget.

A nyugat- és közép-európai országokban a magas átoltottsági arány, valamint az arra utaló jelek, hogy a betegség nem súlyos a gyermekek számára (még akkor sem, ha az új törzsek miatt könnyebben terjed közöttük), meggyőzte a hatóságokat arról, hogy képesek lesznek megbirkózni az új hullámmal akkor is, ha a tanulók az osztálytermekben, nem pedig a számítógépek előtt ülnek.

Folyamatosan érkeznek a figyelmeztetések, hogy az új hullám hamarosan lecsap

Azokban az országokban, ahol a tanárok és a lakosság körében magas az oltási arány, az óvintézkedések meglehetősen enyhék, néhol szinte teljesen hiányoznak. Ott azonban, ahol az oltási arányt nem tartják megfelelő szintűnek, különösen Dél-Európában, a hatóságok igyekeznek oltakozásra kényszeríteni a tanárokat. Sőt, szankciókat is alkalmaznak, ha ezt nem teszik meg. A tinédzserek számára a védőoltás egyes országokban, például Svédországban, még mindig nem ajánlott, de más országokban, például Magyarországon és Spanyolországban az új tanévet megelőzően széles körű kampányok indultak a vakcinázás mellett.


Az egészségügyi intézkedések közül a legelterjedtebbek továbbra is a maszkviselés és az osztálytermek szellőztetése, viszont néhány országban már nem teszik kötelezővé a maszkot sem.

Franciaország


A francia hatóságok négy forgatókönyvet dolgoztak ki: a leglazább szerint az általános iskolások esetén nem kötelezik a maszkot, a legszigorúbb szerint pedig a nagyobb osztályok számára hibrid rendszert vezetnek be, hogy a beoltott tanulók továbbra is bejárhassanak az iskolába.

A szakértők azonban nem tartják elégségesnek az óvintézkedéseket a Delta-törzs terjedése miatt. A Pasteur Intézet azzal számol, hogy őszre az országban a Covid-19 fertőzöttek felét a kiskorúak - köztük a 12 év alattiak, akiket még nem lehet beoltani - teszik ki.

Bizakodásra ad okot viszont a magas oltási arány: a felnőttek több mint 90%-a kapott már legalább egy adagot. A 12-17 éves tanulók 40%-a rendelkezett teljes oltással az iskolakezdéskor.

Németország

A német tartományok iskolái fokozatosan kezdték meg az új tanévet, egy másfél hónappal ezelőtt kezdődött folyamat keretében, mivel az oktatás decentralizált az országban. Az első tartományok, amelyek augusztus elején nyitották meg az osztályokat, olyan intézkedésekhez folyamodtak, amelyek az ország legtöbb részén nagyrészt általánosak: kötelező maszkviselés, rendszeres vizsgálatok, tájékoztatás a gyermekek oltásáról, és különösen az iskolai személyzet immunizálásának fontosságáról.

Az iskolások kapcsán a szakértők kezdeti kételyei augusztus végén kezdtek eloszlani, amikor az ország oltási tanácsadást végző állandó fóruma a 12-17 évesek oltását is elkezdte javasolni. Ami az iskolákban, óvodákban és idősotthonokban dolgozókat illeti, a szövetségi kormány szeptember elején úgy döntött, hogy a munkáltatók kérhetik tőlük, hogy nyilatkozzanak arról, hogy beoltották-e őket Covid-19 ellen, vagy átestek-e már a betegségen.

A munkaadók minden ágazatban szerettek volna ilyen intézkedést, de a kormány az oktatásra és az idősgondozásra korlátozta ezt, mivel a szakszervezetek határozottan ellenezték az orvosi titoktartás megsértését. Németországban a felnőttek körében a legalább egy adag oltással rendelkezők aránya megközelíti a 80%-ot.

Nagy-Britannia

A londoni kormány még júliusban, az előző tanév vége előtt jelentette be, hogy az angliai iskolákban megszüntet számos járványügyi korlátozást, például hogy a tanulóknak otthon kell maradniuk, ha egy családtag megbetegszik.

Angliában a középiskolásokat az új tanév kezdetén az iskolákban tesztelik, míg Walesben, Észak-Írországban és Skóciában saját tesztet kell végeztessenek. A pozitív eredményt mutató gyermeknek 10 napig otthon kell maradnia. A fertőzött személlyel érintkezésbe kerülő gyermekeket csak akkor szigetelik el, ha ők maguk is pozitívak. A maszk - Észak-Írország kivételével - már nem kötelező az iskola első hat hetében.

Angliában a beoltott tanárok aránya június végén meghaladta a 90%-ot.

Spanyolország

A különböző régiók eltérő időpontokban nyitják meg az iskolákat, mivel az oktatási rendszer itt is decentralizált. Augusztusban a központi kormány és a regionális hatóságok megállapodtak a szabályrendszerről: mérsékelten szigorú óvintézkedéseket vezetnek be, például kötelező maszkviselést.

A bizakodók, akik szerint az iskolai oktatás még a Delta törzs terjedése közepette is zökkenőmentesen folytatódhat, figyelembe veszik a tinédzserek magas szintű átoltottságát: Spanyolországban egy héttel ezelőtt a 12-19 évesek 75%-a rendelkezett legalább egy adag oltással.

Olaszország

Az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy határozott lépéseket tesznek a védettség kiterjesztése érdekében az oktatásban dolgozók körében. Augusztusban, amikor az új tanévre vonatkozó főbb szabályokat állapították meg, elhatározták, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező marad, ugyanakkor a távolságtartásra vonatkozó szabályokat nagyrészt eltörölték. Az iskolákba való bejutás az ún. zöld bizonyítványon alapul, amely igazolja a beoltottságot, vagy hogy valaki átesett a betegségen.

Mostanra az a döntés született, hogy a zöld bizonyítvány bemutatásának elmulasztása igazolatlan távolmaradásnak minősül, és a hiányzás ötödik napjától kezdve a munkaviszonyt felfüggesztik.

Olaszországban a felnőtt lakosság több mint 80%-a legalább egy adag oltást kapott már.

Lengyelország

Lengyelországban, ahol az előző tanévben nagyon hosszú ideig zárva voltak az iskolák, nagyrészt a tavalyi egészségügyi szabályokat alkalmazzák. Ezek elsősorban az iskolák közös helyiségeiben való maszkviselésen és a tantermek gyakori szellőztetésén alapulnak. Ehhez jön még a 12 évesnél idősebb gyermekek oltásának ajánlása, azzal a kikötéssel, hogy ez a szülők döntése alapján kell történjen - akiket a hatóságok tájékoztatnak az oltás kockázatairól és előnyeiről.

Ha egy iskolában koronavírusos esetek fordulnak elő, a járványügyi vizsgálat eredményeitől függően döntenek az osztály vagy az egész iskola bezárásáról - ez pedig minden tanulóra vonatkozik, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy sem. A diákok és a tanárok hozzáférhetnek egy online oktatási platformhoz.

A lengyel felnőtt lakosság 60%-a legalább egy adag oltást kapott már.

Észtország


A vakcina az iskolák újranyitásának fő eleme ebben az országban, beleértve a tanulók beoltását is. Azokat a kiskorúak, akiket a szüleik nem hajlandók beoltani, amennyiben fertőzött személlyel érintkeznek, vagy tesztelni fogják, vagy karanténba kell vonulniuk. Az iskolákban kampányt folytatnak a tanulók beoltása érdekében, amelyhez szülői engedély szükséges.

Az oktatásban dolgozók több mint 75%-át beoltották már, és a hatóságok célja, hogy a 16-17 évesek körében 70% feletti, a tanárok körében pedig 90% feletti (legalább egy adaggal történő) oltási arányt érjenek el két hónappal az iskolakezdés után. A felnőttek országos oltási aránya 65% (legalább egy adag).

Ausztria

Az új tanév háromhetes ún. pufferidőszakkal kezdődött, a Covid-19-es esetek számának növekedése közepette. Ebben a szakaszban a tanulóknak és az iskolai személyzetnek maszkot kell viselniük a tantermeken kívül, de a tanórák alatt, a tanteremben nem. Ugyanakkor a tanulókat és a tanárokat is megvizsgálják, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva vagy sem. Amint ez az átmeneti időszak letelik, a tanulóknak és az iskolai személyzetnek meg kell felelniük az országos szabályoknak.

Ausztriában a lakosság közel 75%-a legalább egy adag oltást kapott már.

Csehország

A szeptember elején kezdett iskolai tesztelési kampányt követően újraindult az oktatás, és a hatóságok a tömeges tesztelés eredményeinek függvényében döntenek majd a középtávú intézkedésekről. Azokon a területeken, ahol sok a pozitív eredmény, a vizsgálatok szeptember végéig folytatódnak. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülő gyermekeket le kell tesztelni. Az iskolában és a közös helyiségekben mindenkinek - tanulóknak, tanároknak, kisegítő személyzetnek, látogatóknak - maszkot kell viselnie, de a gyerekeknek nem kötelező, amikor a padban ülnek vagy fizikai erőfeszítést végeznek.

Csehországban a lakosság mintegy 66%-a legalább egy adag oltást kapott már.

Szlovákia

A maszkviselés kötelezése továbbra is a legfontosabb egészségügyi intézkedés a szlovák iskolákban, amelyek a legsúlyosabb járványügyi körülmények között is nyitva tartanak. Covid-19-es megbetegedések esetén az iskolákat már nem zárják be, csak az érintett osztályokat.

A tanárok átoltottsági aránya 66% volt az iskolakezdés előestéjén. A felnőtt lakosság mintegy 52%-át oltották be eddig legalább egy adaggal.

Magyarország

Az iskolák anélkül nyíltak meg újra, hogy az Orbán Viktor vezette kormány aggódna, vagy olyan intézkedéseket jelentene be, mint például a maszkviselési kötelezettség, mivel a hatóságok bíznak abban, hogy az átoltottság magas szintje lehetővé teszi a tanítás rendes, jelenléti rendszerben történő folytatását. A 12 éves és az idősebb tanulók számára az első iskolai napokra oltási kampányt terveztek.

Az Orbán-kormány a járvány negyedik hullámában megnövekedett esetszámok ellenére is optimista az iskolakezdést illetően, mivel a tanárok 90 százaléka be van oltva. Magyarország lakosságának közel 70%-a legalább egy adag oltást kapott már.

Bulgária

Az óvodásoknak és az 1-4. osztályos tanulóknak nem kötelező maszkot viselniük a tanítás alatt, és ez a tanáraikra is vonatkozik az új szabályok szerint. A felsőbb osztályokba járó tanulóknak azonban maszkot kell viselniük. Az általános iskolások esetében a maszk szünetekben vagy az iskola közös helyiségeiben való tartózkodáskor érvényes.

A szabályok azért ennyire szigorúak, mert Bulgáriában a legalacsonyabb az átoltottsági arány az EU-ban: szeptember 12-ig, vasárnapig a bolgárok mindössze 22,9%-a kapott legalább egy oltást.

Szlovénia

Az országban a legfontosabb egészségügyi intézkedéseket a kötelező maszkviselés és a tantermi szellőztetés jelenti. Az iskolai személyzetnek igazolnia kell az oltást, a betegségen való átesést, illetve a heti rendszerességgel végzett tesztelést. Azok az iskolák, amelyek nem tartják be a Covid-19 bizonyítványra vonatkozó szabályt, kénytelenek lehetnek átállni az online tanításra. Az ország felnőtt lakosságának 56%-a legalább egy adag oltást már kapott.

Horvátország

Az iskolák a tavalyihoz hasonló feltételek mellett nyitnak újra, néhány, az oltásokkal kapcsolatos változtatással. A maszk továbbra is kötelező az általános iskolások és a középiskolások, valamint a nem oltott tanárok számára. Akik beoltatták magukat, azok nem kell maszkot hordjanak. Romániához hasonlóan a horvát tanárok mintegy 60%-a van beoltva. Az ország felnőtt lakosságának 51%-a legalább egy adag oltást kapott.

A hatóságok augusztus óta terveznek oltási kampányt a tinédzserek számára, önkéntes alapon.

Görögország

A görögök a tanárok beoltására összpontosítják az erőfeszítéseiket. Nyáron a hatóságok bejelentették, hogy a be nem oltott tanároknak az új tanévben negatív tesztet kell felmutatniuk, vagy igazolniuk kell, hogy átestek a fertőzésen ahhoz, hogy az iskolába beléphessenek. Arról is szó volt, hogy azok, akik megtagadják az oltás bevételét vagy a vizsgálatot, fizetéslevonással és fegyelmi következményekkel kell számoljanak. Néhány nappal ezelőtt a kormány utalt arra, hogy az egészségügyi dolgozók után a tanárok lehetnek a második szakmai kategória, akik számára kötelezővé válik a védőoltás.

Görögországban a felnőtt lakosság 68%-a legalább egy adag oltást kapott.

Portugália

A portugálok "rugalmasabban" viszonyulnak az új tanévben a szabályokhoz, de megtartják a maszkok használatára, a közterületekre és a helyiségek szellőztetésére vonatkozó szabályokat. A fő változás a fertőzéses esetek megjelenésekor alkalmazott eljárásokra vonatkozik: az osztályok már nem térnek át automatikusan 2 hétre online oktatásra, ha új esetet fedeznek fel - az alacsony kockázatúnak ítéltek vagy a negatív tesztekkel rendelkező kontaktok visszatérhetnek az iskolába. Az ECDC adatai szerint Portugália felnőtt lakosságának 96%-a legalább egy adag oltást kapott már.

Belgium

Az iskolakezdéssel kapcsolatos megbeszélések középpontjában a kötelező maszkviselés állt. Augusztus közepén a vallon és flamand régiók hatóságai úgy döntöttek, hogy enyhítik a védőmaszkokra vonatkozó szabályokat, de a brüsszeli régióban, ahol alacsonyabb az oltási arány, fenntartották a tavalyi szabályokat. A két régióban az iskolai személyzetnek már nem kell maszkot viselnie, és ezt a követelményt az általános iskolai tanulókra vonatkozóan is feloldották. A középiskolás tanulók akkor vehetik le a maszkot, amikor leülnek a padjukba.

A brüsszeli régióban a maszk továbbra is kötelező mind a tanárok, mind a diákok számára. Az egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy az óvodás és általános iskolás gyermekek körében, akiket még nem lehet beoltani, megnő a karanténintézkedések száma. Az aggodalom azzal függ össze, hogy mostantól nem az első fertőzéses eset után, hanem akkor kerül egy osztály online-ba, ha több gyermek is megfertőződik, ami állítólag megkönnyíti a Delta-változat terjedését".

Az ország felnőtt lakosságának 85%-a legalább egy adag oltást kapott.

Hollandia

Itt az iskolákat jelentősen lazább körülmények között nyitották meg újra. A fiatalok körében egyébként jelentős számú megbetegedést észlelnek, de abban bíznak, hogy a fertőzések őszi hulláma nem lesz túl erős, tekintettel a magas országos oltottsági arányra (a felnőtt lakosság több mint 85%-a legalább egy adag oltást kapott), valamint arra, hogy a betegség nem gyakorol jelentős hatást a leginkább veszélyeztetett népességre, a be nem oltott gyermekekre.

A teljes oltással rendelkező tanároknak már nem kell elkülöníteniük magukat, miután kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel. A be nem oltott középiskolás diákokat és tanárokat hetente kétszer kell megvizsgálni. Az általános iskolások számára nincsenek különleges intézkedések, de a középiskolások számára a közös helyiségekben kötelező a maszk viselése.

Két héttel az iskolakezdés után a hivatalos adatok szerint minden nyolcadik fertőzés iskolához vagy gondozási központhoz köthető - kétszer annyi, mint júniusban. Az újonnan regisztrált esetek számát tekintve pedig a 10-14 éves gyermekek voltak a legnépesebb csoport.

Dánia

Dániában már nem térnek át osztály- vagy iskolai szinten online oktatásra, ha új fertőzöttet azonosítanak. Az új tanévre vonatkozó szabályok szerint ez csak akkor történik meg, ha az iskolákban több esetet is észlelnek egyidőben. A hatóságok azon az elven dolgoznak, hogy az új tanév kezdetével elkerülhetetlen a megbetegedések számának növekedése, de a lakosság nagyon magas arányú átoltottsága miatt (a felnőtt lakosság közel 90%-a legalább egy adag oltást kapott) a fertőzések arányának magasabb szintje tolerálható.

Norvégia


A norvég iskolák normális körülmények között kezdik meg az új tanévet. A fertőzött személlyel kapcsolatba kerülő gyermekeknek már nem kell elkülöníteniük magukat, hanem ismételten tesztelni kell őket, és csak akkor kerülnek karanténba, ha a tesztjük pozitív. Norvégiában a tanárok több mint 92%-a és a felnőtt lakosság 92%-a legalább egy adag oltást kapott.

Svédország

Az iskolák a szokásos módon nyitnak, a hatóságok számos "ajánlást" tettek, és a fő vita a 12 év feletti gyermekek beoltásáról szól, amelyet a szakértők nem ajánlanak, annak ellenére sem, hogy olyan országokban, mint Finnország és Dánia, ezt javasolják. Az ország lakosságának 83%-a legalább egy adag Covid-19 elleni védőoltást kapott már. (edupedu.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS