2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tombol az indiai „duplamutáns” variáns, a B.1.617

hírösszefoglaló 2021. április 28. 19:09, utolsó frissítés: 2021. április 29. 10:29

Lángnyelvek és füstfelhők emelkednek az égbe az indiai szabadtéri krematóriumok máglyáiból az új, dupla mutáns koronavírus pusztítása miatt.


A világjárvány több mint egy éves terjedése alatt soha nem szembesültünk akkora méretű katasztrófával, mint ami most Indiában van. Az 1,3 milliárd lakosú ország a pandémia epicentruma lett, az elmúlt napok mindegyikén 300 ezer fölött volt az új esetek száma. Eddig összesen 15,9 millióan fertőződtek meg itt, ez a világon a második legmagasabb szám. Csaknem 185 ezer halottat jelentettek mostanáig, bár arra is figyelmeztetnek a szakemberek, hogy az elégtelen tesztelés és az alacsony színvonalú egészségügyi rendszer miatt lekövethetetlen a valós esetszám, és a koronavírus áldozatainak a száma.

És mintha nem volna elég önmagában az, hogy mekkora mértéket öltött a járvány az ázsiai szubkontinensen, a világ összes országa riadót fúj ismét, mert egy dupla, sőt egy tripla mutációt is felfedeztek itt a tudósok. Most pedig azt próbálják kideríteni, hogy a szökőár nagyságú járványhullám az új mutációknak, a kaotikus járványellenes intézkedéseknek vagy pedig a rossz higiéniai körülményeknek tudható be inkább.

Mit tudunk, mennyire fertőzők az indiai mutációk?

2020 októberében jelent meg az új variáns Indiában, ahol összesen 13 mutációt azonosítottak. Ezek közül két fontosabb változást kell számon tartani, amelyek a tüskefehérjét kódoló génszakaszban következtek be. A két mutáció már ismert volt, de most egy törzsben, egyszerre jelentek meg.
Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az új mutáció hatására a vírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket. A kutatók mégis arra következtetnek, hogy az indiai variáns nem terjed olyan gyorsan, mint a brit, amelynek hatására a fertőzöttek száma igen rövid idő alatt jelentősen megugrott számos országban.

Bár sok adat nem áll rendelkezésükre, a kutatók mégis úgy vélik, az indiai vírusvariánsok ugyanúgy segítik a fertőzések terjedését, ahogy tették azt a világ más részein feltűnt mutációk, beleértve az úgynevezett brazil változatot Latin-Amerikában és a brit variánst Európában.

Az év elejéig Indiában a tavaly elrendelt, népszerűtlen és káoszba fulladt lezárásoknak köszönhetően nagyrészt sikerült kontroll alatt tartani a járványhelyzetet. Március óta azonban az új fertőzöttek száma soha nem látott magasságokba emelkedett, az emberek ráuntak a szabályokra, tömegrendezvényeket, politikai gyűléseket, vallási fesztiválokat és esküvőket szerveztek

Időközben az indiai mutáns elindult világkörüli útjára

Már 2021 első negyedévében több kontinensen, Európában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is beazonosították. Hogy milyen hatása lehet az Ázsiából érkező variánsnak Európára, még nem tudni biztosan. Egyesek már a járvány negyedik hullámát vizionálják ebből kifolyólag.

Nem tudni azt sem, hogy az indiai mutánsnak lesz-e „ereje” olyan mértékben terjedni, mint a jelenleg világszerte domináns brit variánsnak. A brit variánst nehéz „kiszorítani”, mondják a tudósok, de az indiai mutáns terjedését az oltási stratégia és az átoltottság mértéke, valamint a járványügyi intézkedések betartása is befolyásolja. A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a variánsok kialakulása és az átoltottság között egyértelmű az összefüggés, vagyis az oltással lehetne mérsékelni az újabb mutánsok kialakulását.

Azzal kapcsolatban, hogy hatásosak-e a jelenlegi vakcinák az indiai mutáns esetében, a kutatók válasza megegyezik a brit variáns esetében adott válasszal. Vagyis, az új mutációk lehetőséget adnak a vírusnak, hogy valamilyen szinten elkerülje a mostani oltások által generált immunválaszt. Az erre vonatkozó vizsgálatok még zajlanak, de amennyiben ez így van, úgy előfordulhat a reinfekció, tehát bárki újra megfertőződhet a vírussal. A kutatók azonban úgy gondolják, hogy ebben az esetben a klinikai tünetek jóval enyhébbek lehetnek, mint az első fertőzés esetén.
Sürgős intézkedések a dupla mutáns terjedésének meggátolására

Az első intézkedések között nagyon sok ország lezárta határait az Indiából érkező repülőjáratok előtt. Nagy-Britannia után most legutóbb az Egyesült Arab Emírségek is felfüggesztette az Indiából érkező járatokat, válaszul a B.1.617-es esetekre és az ezzel járó aggodalmakra. Kanada is bejelentette, hogy 30 napra betilt minden indiai és pakisztáni járatot. Ez az ország légi forgalmának körülbelül az ötödét jelenti.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy nem volna tanácsos most teret engedni „a nagy nyitásnak” Európa-szerte, mivel a dupla mutánst már több európai országban beazonosították, és gyakorlatilag hetek kérdése, akárcsak a harmadik hullámot okozó brit mutáció esetében, hogy szétterjed egész Európában. Minél nagyobb lesz a nyitás, és minél lazábbak az érvényben lévő szabályok, annál jobban fog itt is elterjedni az új variáns, egy újabb fertőzési hullámot okozva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS