2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„A nők elleni erőszakot nem lehet egy vakcinával megállítani”

háttér 2021. március 10. 19:28, utolsó frissítés: 2021. március 15. 15:55

A világon minden harmadik nőt bántalmaztak élete során fizikailag vagy szexuálisan - minden idők legszélesebb körű kutatásának eredményeit ismertette a WHO.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 9-én közzétette minden idők legszélesebb körben végzett, a nők elleni erőszak elterjedtségét vizsgáló kutatásának eredményeit. Az eredmények sokkolóak: világszinten minden harmadik nőt ért már életében fizikai vagy szexuális bántalmazás. Ez körülbelül 736 millió bántalmazott nőt jelent világszerte. Az eredmények azt mutatják, a nők elleni erőszak mértéke nem csökkent az utóbbi évtizedben, hiszen korábbi kutatások is hasonló arányokat mutattak ki.

Az eredmények nemcsak azt igazolják, hogy nagyon sok nő tapasztal élete során bántalmazást, de arra is rávilágít, hogy a bántalmazások nagyon korán kezdődnek. A párkapcsolatban élő fiatal nők egynegyede 15-24 éves kora között átél valamilyen bántalmazást partnere részéről.
A 2010 és 2018 közötti időszakot átfogó kutatás során 158 országban mérték fel a 15 év feletti, párkapcsolatban élő vagy egyedülálló nők ellen elkövetett erőszak formáit.


"A nők elleni erőszak minden országban és minden kultúrában endémikus, nők millióinak és családjuknak okoz károkat, és a koronavírus-pandémia csak felerősítette a jelenséget" - nyilatkozta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. "De szemben a COVID-19-cel, a nők elleni erőszakot nem lehet egy vakcinával megállítani. Csak jól megalapozott és állandósult erőfeszítésekkel - a kormányok, közösségek és egyének erőfeszítésével - lehet megváltoztatni a káros attitűdöket, növelni a nők és lányok hozzáférését a lehetőségekhez és szolgáltatásokhoz, és támogatni az egészséges és kölcsönösen tiszteletteljes párkapcsolatokat" - tette hozzá.

Világszerte a legelterjedtebb nők elleni erőszakforma a párkapcsolati erőszak, amely mintegy 641 millió nőt érint. A nők 6%-a számolt be olyan szexuális erőszakról, amit nem a férje vagy élettársa követett el ellene.

Ezek az adatok nem reflektálnak a világjárvány időszakára; a helyzet jelenleg ennél sokkal rosszabb lehet - hívják fel a figyelmet a szakértők. A kollektív bezárkózás időszakában a nők elleni erőszak világszerte felerősödött, egy másodlagos világjárványt generálva. Minden kormánynak erős és proaktív lépéseket kell tennie, hogy ezzel megküzdjön, és be kell vonnia a nőket - nyilatkozta az ENSZ nők helyzetével foglalkozó igazgatója, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Az erőszak különböző formáival legnagyobb arányban a fejlődő országokban élő nők szembesülnek, a legszegényebb országokban becslések szerint a nők 37%-a szenved el élete során fizikai és/vagy szexuális erőszakot a partnere részéről. De olyan országok is vannak, ahol a nők fele érintett. Óceánia, Dél-Ázsia és Szubszaharai Afrika térségében a párkapcsolati erőszak előfordulása a 15-49 éves nők körében 33-51% között váltakozik; Európában az arány 16-23%.

Az erőszak minden formája kihathat a nők teljes életére, egészségére és jóllétére, még azután is, hogy maga az erőszak abbamaradt. Megelőzéséhez rendszerszintű gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket kell csökkenteni, felszámolni. Biztosítani kell a nők hozzáférését az oktatáshoz, a biztonságos munkavégzéshez, és meg kell változtatni a diszkriminatív nemi szerepekkel kapcsolatos normákat és intézményeket - áll a jelentés összefoglalójában.

A nők elleni erőszakhoz kapcsolódó stigmát föl kell oldani; az egészségügyi dolgozókat kiképezni arra, hogy a túlélőkkel együttérzően kommunikáljanak; a nemek közti egyenlőtlenséget alapjaiban kell felszámolni - szögezte le Claudia Garcia-Moreno, a WHO szakértője. Kulcsfontosságú az is, hogy a tinédzserekkel és fiatalokkal a nemek közti egyenlőség szellemében foglalkozzunk - tette hozzá.

Az államoknak teljesíteniük kell a nők elleni erőszak leküzdésére tett vállalásaikat, az egyenlő bérezés elvétől a gyermeknevelési közpolitikákon át a nemek közti egyenlőséget biztosító törvényekig, meg kell erősíteniük az áldozatvédelmi rendszert, az iskolákban a diszkriminatív attitűdök és hiedelmek leépítésére kell fókuszálniuk, beleértve az átfogó szemléletű szexuális nevelés bevezetését is; helyi, országos és globális szinten bizonyíték alapú és hatékony megelőzési stratégiákat kell életbe léptetniük, és javítaniuk kell a nők elleni erőszak jelenségének feltárásán, az adatgyűjtésen is, különös tekintettel a marginalizált közösségekben élő nők körében végzett adatgyűjtésre.

A nők elleni erőszakot csak a nőkkel szembeni össztársadalmi tisztelet kialakítása szüntetheti meg. A tiszteletet pedig az egészséges párkapcsolatok kiépítésével, a nők megerősítésével, megfelelő szolgáltatások biztosításával, a szegénység csökkentésével, biztonságos környezet megteremtésével, a gyermekek és tinédzserek elleni erőszak megelőzésével, a káros attitűdök, hitek és normák átalakításával lehet kialakítani.

Vizuálisan:


A jelentés összefoglalója angol nyelven itt olvasható. A teljes, 112 oldalas kutatási jelentés letölthető innen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS