2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Most már tényleg közel a Fidesz és a Néppárt szakítása

k. á. 2021. március 01. 20:52, utolsó frissítés: 2021. március 02. 10:47

A néppártiak támadásba lendültek, Orbán meg nem várná meg, hogy kizárják, lépne ő.


Néhány napja kapott szárnyra a hír, hogy az Európai Néppártban úgy fog módosulni a belső szabályzat, hogy annak értelmében nemcsak egyénenként, hanem pártonként is fel lehet függeszteni az EP-frakcióban való tagságot. Erre gyorsan reagált a Fidesz: Orbán Viktor nyílt levelet küldött Manfred Weberhez, gyakorlatilag megfenyegetve, hogy amennyiben a pártcsaládban megszavazzák a február 26-i módosításokat, akkor a Fidesz kilép.

Orbán a levelében felrója az európai politikusoknak, hogy a járványhelyzetben is a Fidesz elleni támadáson ügyködnek, és azt mondta, amennyiben a pártját nem látják szívesen, ők készek távozni.

A Néppárt és a Fidesz viszonya nem most romlott meg, hosszú évek óta volt kénytelen tűrni a pártcsalád egyrészt azt, hogy a Fidesz támadást indít a vezetőik ellen: Manfred Weber ha nem is emelkedett sorosi magaslatokra a magyar kormányzati retorikában, de bőven ott van a fő ellenségek között, mint ahogyan bő két évvel ezelőtt ott volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori, néppárti elnöke is, aki ellen a Fidesz egyenesen plakátokon ágált. Másrészt a magyar tagpárt viselkedése sok kritikát szült Brüsszelben, és a néppártnak sokszor kellett az EP-ben vagy azon kívül tartania a hátát miatta.

Az Európai Néppárt aztán megelégelte a dolgot, és felfüggesztették a Fideszt a pártban és a frakcióban is. Némiképp mókás tény, hogy a Fidesszel szimbiózisban élő KDNP nem került felfüggesztésre. Ez azt jelentette, hogy a néppárt EP-frakciójában továbbra is benn ülhettek a magyar képviselők (mármint magyarországi magyar, mert pl. az RMDSZ képviselői is ott ülnek), viszont a pártcsaládban minden joguktól meg lettek fosztva. Az azóta eltelt időszakban a Néppárt nem tudott dönteni, de aztán megérkezett Deutsch Tamás, és egy félresikerült, erős kijelentéssel Gestapo- meg ÁVO-elkötelezettekhez hasonlította Manfred Webert.


Ez már sok volt az EPP-nek, Deutschot meg - ugyan nem zárták ki - de megfosztották a szavazati jogától. Múlt hét végén aztán kiokoskodták, hogy könnyítenek a kizárásokon, ezentúl a frakcióból már nemcsak egy embert, hanem egész pártot is ki lehet tenni.

De miért éppen múlt héten? Sokan úgy értelmezik, hogy mivel CDU élére új elnök került Armin Laschet személyében, aki sokkal centristább politikát folytat, mint a vele szemben induló Friedrich Merz. Laschetet meg is kérdezték a magyar és lengyel kormányokról való gondolatairól a választás után kisvártatva, erre azt mondta: “Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem szeretném, ha a szélsőjobb irányába sodródnának. Az Európai Néppártnak ugyanakkor világos feltételei vannak, aminek betartását meg is követeljük majd Orbán Viktortól”. A CDU és a bajor CSU eddig Orbánék legelkötelezettebb védői voltak a vitás helyzetben, az érvük az volt, jobb bent tartani őket, mert akkor legalább nem radikalizálódnak tovább. A Benelux- és skandináv államok pedig úgy gondolták, csak a pártcsaládot erodálják azzal, hogy folyamatosan eltűrik Orbán inzultusait és az illiberális demokráciája tulajdonságait. A CSU élén is váltás történt: a bajor párt vezetését 2019 januárjában Markus Söder vette át Orbán Viktor régi szövetségesétől, Horst Seehofertől. Ezek a pártok most láthatták elérkezve az időt, hogy végre megszabaduljanak a Fidesztől. Ebben lenne logika, hiszen egy EP-választáshoz közeledve például sokkal nehezebb már a vitákat lerendezni.

A Politicionak több európai politikus azt nyilatkozta, hogy most már tényleg közel vannak ahhoz, hogy megtegyék, amit régóta halogatnak, és kidobják a frakcióból az egész Fideszt. A kérdésről szerdán fognak szavazni, de persze nem tudni, hogy ha át is megy a pártban a javaslat, amihez kétharmados többség kell, mennyi időbe telik, amíg tényleg meglépnék a Fidesz kizárását. Minden esetre Orbán Viktor világosan jelezte, hogy amennyiben ezt szerdán megszavazzák, a pártja távozik.

Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nehezebben tudná megmagyarázni, vagy politikai sikerként eladni az esetleges kizárást, ezért nem lenne érdeke megvárni, mikor súlyt le Damoklész kardja. Szerdától ha tényleg megszavazza a Néppárt a belső szabályzat módosítását (és az első hírek szerint a német és bajor kereszténydemokraták, akik az évek során általában megvédték Orbánékat, most sem voltak azért meggyőződve az ötlet helyességéről), akkor egy amolyan kirúgási versenybe kerülnének a politikusok: Orbán rúgja ki előbb a Néppártot, vagy fordítva.

Az biztos, hogy Orbán pártjának egy olyan frakcióban nem lenne értelme ülni, ahol a véleménye semmit sem ér. Viszont ha lépik, csak egy sokkal gyengébb frakcióban találhatna menedéket, vagy a britek kiválásával jelentősen meggyengült Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) fogadhatná be a Fideszt, vagy pedig a szélsőjobbi és EU-szkeptikus pártokból tavaly verbuválódott Identitás és Demokrácia (ID). Előbbinek mindössze 61, utóbbinak 76 EP-képviselője van, ez jelentősen kisebb, mint a Néppárté, amely a legnagyobb erőt adja a maga 187 képviselőjével.

A következő napokban, hetekben tehát érdekes szága folytatódhat, vagy akár érhet rövid időn belül véget. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy amennyiben a Fidesz távozik, megy-e vele szolidaritásból az RMDSZ is? Legutóbb a tavaly kérdeztük meg az RMDSZ-eseket, mi lenne ilyenkor a teendő, de többnyire kitérő válaszokat kaptunk. Annyi biztos, hogy a Szövetség fontolóra venné a kérdést, hiába ő a legrégebbi tagpárt az EPP-ben Romániából (még a PNL és a PMP van benne az itthoni pártok közül), és hiába jár nyilvánvalóan az EP-ben nagyobb előnnyel a legerősebb frakcióban ülni két képviselővel.

Akit tehát érdekel az európai politika, annak különösen jó időszak következik. Mi pedig, ha elérkezik az idő, ismét igyekszünk megtudni majd az RMDSZ-től, követi-e a legjobb barátját a kifelé vezető úton.

Frissítés:

Hétfő estére a Néppártban úgy döntöttek, hogy enyhítenek a belső szabályzat módosításán. Benne maradt ugyanis a legtöbb rész, de amíg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene. Innentől kezdve pedig jó kérdés, lesz-e kétharmada az Orbánnal nem szimpatizálóknak. A Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárás elindítását ugyan két évvel ezelőtt megszavazta a frakció kétharmada, de a végleges szakítás mögé talán nem állnának be ilyen egyértelműen, könnyen elképzelhető tehát, hogy a Fidesz és az EPP "rossz házassága" még eltart jó darabig.
A címoldali fotót az Európai Néppárt flickr-oldaláról montázsoltuk össze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS