2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Enter: Biden. Exit: Trump

összeállítás 2021. január 20. 16:25, utolsó frissítés: 2021. január 22. 14:22

A „zöld szörny”, a Marine One elnöki helikopter fedélzetén hagyta el az elnöki rezidenciát Donald Trump és felesége, Melania.


Donald J. Trump, az USA 45. elnöke ma végleg elhagyta a Fehér Házat. Vele tartott a first lady, Melania Trump is. Trump ezek után a bázison várja híveit, ahol beszédet is mond majd nekik, mielőtt, elnöki terminusa alatt utoljára, felszáll az elnöki különgépre, ami floridai villájához, Mar-A-Lagóhoz szállítja majd.A hagyomány alapján négy évente január 20-a azzal kezdődik, hogy a lejáró mandátumú elnök és a first lady fehér házi reggelire invitálja utódját és annak feleségét, majd a békés hatalomátadás jelképeként együtt mennek az autókaravánnal a beiktatás helyszínére, a Pennsylvania sugárút túlvégére, a Capitoliumhoz. Ez az idén elmarad, mert Trump az USA történelmében a negyedik távozó elnökként nem vesz részt utódja beiktatásán.Trump 150 éves hagyományt szakít meg azzal, hogy nem vesz részt legyőzője, Joseph R. Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke beiktatásán. Ismert, 2017 januári beiktatása előtt Barack és Michelle Obama a hagyományoknak megfelelően a Fehér Házban, ünnepélyes körülmények között fogadta Donald Trumpot és feleségét, Melaniát.

Trump azonban most ugyanerre nem volt hajlandó, és továbbra is fenntartja, hogy Biden illegitim módon lett elnök. A nagy techcégek a Kapitólium ostroma után végül törölték Trump Twitter-fiókját is, azóta pedig az eszméihez közel álló felhasználók milliói is így jártak.


Donald Trump sohasem fogadta el a november 3-i amerikai elnökválasztás eredményeit, perek százát indította jogi képviselőjén, Rudy Giulianin keresztül, később pedig arra próbálta politikai nyomással rábírni Mike Pence alelnököt, egyoldalúan tagadja meg Biden győzelmének hitelesítését. Pence azonban erre nem volt hajlandó, ma pedig feleségével, Karen Pence-szel részt is vesz Biden beiktatásán.

Utolsó napjaiban Trump több mint 100 kegyelmet adott ki, köztük a déli határfal ügyében pénzügyi csalással vádolt Steve Bannonnak is. A távozó amerikai elnök 143 embert részesített elnöki kegyelemben, köztük egy sor korrupt politikust és üzletembert, akik mellett több, a politikai karrierjét segítő támogatónak is kegyelmet adott. Hetvenhárman kaptak teljes kegyelmet, azaz eltörölték az ellenük hozott ítéletet is, hetven másiknak pedig csak a büntetését engedték el. A listán ugyanakkor egyelőre nincsenek rajta Trump családtagjai és maga Trump sem, pedig felmerült a lehetősége, hogy az amerikai történelemben először egy elnök saját magának adjon elnöki kegyelmet.


Trump megy, Biden jön

Biden tegnap indult el a delaware-i Wilmingtonban található otthonából Washington DC-be, itt a Fehér Ház közeli Blair House-ban szállt meg a beiktatás előtti éjszaka. Míg a beiktatására váró elnök és Jill Biden first lady tegnap gyászszertartáson vettek részt a Covid-19 járvány amerikai áldozataira emlékezve, ma pedig hálaadó istentisztelettel kezdik meg napi programjukat.

Az elnöki beiktatás napján zsúfolt szokott lenni a washingtoni törvényhozás épületének, a Capitoliumnak a nyugati terasza és lépcsősora, s az átellenben lévő Lincoln Emlékműig húzódó hatalmas parkban (National Mall) akár 200 ezren is nézik – a zömük persze kivetítőn –, ahogyan az új amerikai elnök leteszi a hivatali esküjét. Az idén ez elmarad, a koronavírus-járvány miatt amúgy sem gyűlhetnek össze tömegek, ám Washington központja is egy katonák által megszállt város képét mutatja, magas kerítésekkel, járőröző fegyveresekkel és tilalmi zónákkal. Ez utóbbi oka, hogy a távozó Donald Trump legelszántabb hívei január 6-án megrohamozták a Capitoliumot, ahol éppen a ma beiktatásra váró demokrata Joe Biden győzelmének hitelesítése, az elektori szavazatok számlálása zajlott. A főkolomposokat azóta őrizetbe vették, a fővárosban pedig a Nemzeti Gárda mintegy 25 ezer tagja vigyáz a rendre.
Biden a menetrendnek megfelelően 11 órakor érkezik meg a Capitoliumra, és negyedórával később, rövid imával kezdődik a ceremónia, amelyen a popsztár Lady Gaga énekli el a himnuszt, de „fellép” Jennifer Lopez is. Az alkalomra írt versét a 2017-ben az USA első ifjú koszorús költőjének kiválasztott Amanda Gorman mondja el, aki gyerekkorában épp úgy dadogással küzdött, mint Biden.

A beiktatáson a még élő exelnökök közül ott lesz a demokrata Barack Obama (2009–2017) és Bill Clinton (1993–2001), illetve a republikánus George W. Bush (2001–2009), valamint a feleségeik. A korelnök demokrata Jimmy Carter (1977–1981) először hagyja ki az eseményt, mivel 96 éves, így a feleségével, Rosalynnel együtt az otthonukból küldik a jókívánságaikat a Fehér Ház új urának.

Az USA 46. elnökeként délben, a legfelső bíróság elnöke, John Roberts előtt teszi le a hivatali esküt Biden. A kezét közben a 127 éves, nehéz és vastag családi Bibliájára helyezi, amit a második felesége, Jill Biden tart számára. Az első női, színesbőrű és ázsiai alelnököt, Kamala Harris volt kaliforniai szenátort Sonia Sotomayor, a legfelső bíróság első spanyol ajkú tagja esketi fel a tisztségére. (Sotomayor előtt tette le második mandátuma hivatali esküjét 2013-ban, Obama alelnökeként, Biden.) Harris két Bibliát használ: az egyik egy családi barátjáé volt, a másik pedig Thurgood Marshallé, aki a legfelső bíróság első afroamerikai tagja volt.Az exelnökök és feleségeik, valamint Biden és az immár first lady Jill Biden, illetve Kamala Harris és a férje, a first gentleman címet választó Doug Emhoff fél háromkor az arlingtoni katonai temetőbe hajtatnak, hogy az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával tisztelegjenek az országért életüket áldozók előtt. Innen Joe és Jill Biden az amerikai hadsereg minden haderőnemét képviselő katonai kísérettel a Fehér Házba megy, első alkalommal elnöki házaspárként. (cnn, hvg.hu, merce.hu, hírszerk.)

Nyitókép: Trump helikoptere a Capitolium előtti tér fölött repül el. Forrás: Getty Images News

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS