2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Így oltanak ők – kis nemzetközi körkép a nagy oltáskampányról

k. á. 2021. január 12. 17:57, utolsó frissítés: 18:15

Van ahol előbb az időseket, máshol az aktívan dolgozó lakosságot oltják be, de akad olyan ország is, ahol politikusok és celebek voltak az elsők a sorban.


2021-ig hét gyártótól vásárolt oltásokat az Európai Unió. Eleve többféle oltást akartak beszerezni, többek közt mivel nem biztos, hogy minden embernek ugyanaz a típus lesz a leghatékonyabb. Másrészt a legnagyobb gyógyszercégeknél is akadozhat a gyártás és a leszerződtetett vakcinák beszállítása, mivel az egész világon egyszerre van szükség az oltóanyagra.

A 450 milliós lakosú EU mintegy 2 milliárd adag vakcinát vett eddig, a Pfizer-BioNTech új típusú oltása lett készen elsőként, és ezzel indították el az oltáskampányt, amely egyszerre rajtolt a tagállamokban december 27-én. Utána futott be a Moderna vakcinája, és engedélyezés előtt áll az AstraZeneca-Oxford készítmény is, tehát attól nem kell félni, hogy valakinek nem jut. Az adott fajtájú oltásból jellemzően kettőt kell beadni, egymástól általában 3-4 hét különbséggel. Az EU azt kérte a tagállamoktól, hogy mindenhol legyen ingyenes a vakcina, illetve úgy szervezzék meg, hogy a lakosságnak ne kelljen sokat utazni érte, azonban az már országfüggő, hogy hol milyen korcsoport vagy foglalkozási csoport élvez prioritást. Szétnéztünk az EU-ban, de azon kívül is, hogy lássuk, hogyan zajlik az immunizálás.

Romániában az egészségügyi személyzet kapta meg a koronavírus elleni oltást, lévén, hogy ők azok, akik leginkább kitettek a vírus elleni harcban. Ez összhangban van az Európai Bizottság ajánlásával, így a legtöbb tagállamban hasonló a helyzet. Ez a gyakorlat azonban nem mindenhol van így.

Izraelben például maga Benjamin Netanjáhú miniszterelnök kapta meg elsőként az oltást, ezzel szeretett volna példát mutatni. Izrael amúgy vezet az oltásszámokat tekintve, ők márciusig szeretnék a lakosság legnagyobb részét beoltani, a legutóbbi felmérések szerint 44 százalék egészen biztosan beadatja a vakcinát.


Lengyelországban azonban hatalmas botrányt okozott az a megoldás, ami miatt Izraelben senki nem kelt ki. Hiába hozta ugyanis azt a döntést a kormány, hogy stratégiailag előbb az orvosokat kell beoltani, a végeredmény úgyis csak az lett, hogy a politikusok és hírességek kapták meg. A politikusok azzal védekeztek, hogy példát szerettek volna mutatni. És hát van is miért: a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 44%-a nem szeretné beoltatni magát.

Svédországot az első hullám során sokan kritizálták, hogy saját szakértőire hivatkozva a kormány nem a szigorításokban, hanem a nyájimmunitás elérésével akarta a vírust megfékezni, ezzel pedig nem vigyázott különös figyelemmel az idős és veszélyeztetett rétegekre. Amint megjelent az oltás, a svéd kormány rögtön jelezte, hogy most figyelnek: előbb az idősotthonokban élők és dolgozók juthatnak a vakcinához. Az egészségügyi személyzet csak a második oltási hullámban következik.

Németországban szeretnék az intenzív terápiás osztályokról levenni elsősorban a hihetetlen mértékű nyomást, úgyhogy az itt dolgozó személyzet kapja meg először az oltást, utána a többi orvos és egészségügyi dolgozó.

Olaszországban január 15-én pedig kezdődik meg a tömeges vakcinázás. Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonok lakói és dolgozói élveznek prioritást az első fázisban. A minél szélesebb körű részvételt reklámmal ösztönzik: a sajtóban már látható az oltási kampány videófilmje. A tavaszi újjászületést hirdető vakcinakampány jelképeként a kankalin virágot választották.

Az olaszországi oltási pavilonok. Forrás: Stefano Boeri ArchitettiAz olaszországi oltási pavilonok. Forrás: Stefano Boeri Architetti


Az ország különböző részein háromszáz oltóállomást állítanak fel tereken, utcákon: a környezetbarát pavilonokat Stefano Boeri sztárépítész tervezte. A vakcina-pavilonok belső falait természetes anyagok: fa és szövet borítja. „Az oltás a polgári felelősségtudat, a mások iránti szeretet és az élet újbóli felfedezésének a megnyilvánulása” – nyilatkozta Boeri, aki díjazás nélkül ajánlotta fel szolgáltatását. Olaszországban egyébként évek óta erősödik a vakcina-ellenesség. Az olasz kormány 2018-ban felfüggesztette az iskoláskorúak kötelező oltását.

A legfurcsább megoldást Indonézia választotta, ott nem az volt a kérdés, hogy az orvosok vagy az idősek élvezzenek-e prioritást, hanem elkezdték szépen a 18 és 57 év közötti lakosságot beoltani, ezzel pedig kiderült, mi a fontos nekik: a gazdaság mindenekelőtt, és hogy az aktív munkaerő védve legyen. A hatóságok azt mondják, hogy csak annyi az ok, hogy az általuk vásárolt kínai vakcinát, a Sinovac Biotech által gyártottat ezen a korosztályon tesztelték le, és időseken nem, tehát nem szeretnének kockáztatni. Persze sokan tették fel a kérdést, hogy amennyiben a társadalomban aktív lakosság között terjed elsősorban a vírus, akkor miért is ne kellene inkább őket beoltani először?

Persze van most már mód arra is, hogy akik szeretnék lerövidíteni a várakozási időt. A The Telegraph arról cikkezik, hogy Nagy-Britanniában a hosszú várakozási időt a szupergazdagok (hírességek, sportolók stb.), úgy kerülik ki, hogy elmennek Szaúd-Arábiába. A lapnak egy olyan vállalat tulajdonosa beszélt, amelynek eddig az volt a szolgáltatása, hogy pénzes “halandóknak” hozott össze találkozókat sztárokkal, vagy akár a pápával is. Most arról beszél, hogy a legtöbb igénylése dubaji vagy Abu Dhabiba szóló utakra van, ahol az emberek megkapják a vakcinát (pénzért persze), és a kettő beadása között napos tengerparton süttetik a hasukat, ugyanis nincsenek korlátozások. Ez valószínűleg nem tart sokáig, ugyanis a briteknél nemrég saját, az Astra Zeneca nevű vakcinát is engedélyezték, ez pedig olcsón elérhetővé válik hamarosan a gyógyszertárakban, nemcsak ott, hanem a Nemzetközösség legnagyobb országának számító Indiában is. India - nyolc dollár/darab áron - több millió adagot tervez beszerezni. A Pfizer-vakcina még nem biztos, hogy bekerül a gyógyszertárakba, de könnyen elképzelhető, hogy a brit szérum igen.

Ahol illiberalizmus van, ott könnyben kapnak soron kerül kapnak oltást az emberek: Oroszországban például nemrég Vlagyimir Putyin egyik kedvenc rendezője és jó barátja, az amerikai Oliver Stone is megkapta az orosz vakcinát, a Sputnik V-t. Oroszországban indult el a legkorábban a tömeges oltás, de számos kritika érte az oltóanyagot, vezető orosz tudományos kutatók is tiltakoztak például. Ők is az egészségügyi dolgozókat és szociális munkásokat oltották előszór amúgy. Állítólag önkéntesen, de sokan panaszkodtak név nélkül, hogy nem feltétlenül.

Ahogyan egyre több és több vakcina jelent meg - bár az Európai Gyógyszerügynökség az unión belül eddig csak kettőt engedélyezett - úgy válik lehetőséggé akár választani is közülük. Például Szerbiában, ahol az oltások a Pfizerrel már megkezdődtek, most van azonban az iratkozási fázis a lakosság számára. A szerbek viszont nem kettő, hanem öt vakcina közül választhatnak: a Sinopharm, a Moderna, az AstraZeneca, a Pfizer és a Sputnik V is elérhető lesz a lakoság számára.

Persze hiába van sok helyen oltás, ha nem hatékony a folyamat. Például az Egyesült Államokban az Országos Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központ jelezte, hogy eddig csak kilenc millió ember kapta meg a Pfizer vagy a Moderna vakcináját, holott ennek a számnak háromszorosát osztották ki a tagállamoknak. Romániában is voltak ilyen jellegű problémák, hiszen sokan az egészségügyi személyzetekből visszautasították az oltásokat, viszont nem volt kitalálva, hogy akkor ezt kapják meg automatikusan a krónikus betegek. Ekkor történt, hogy a Găești-i kórházigazgatója azt mondta, mintsem hagyná megromlani a vakcinát, inkább beadatja bárkinek, aki kéri. Aztán nem hagyták neki.

Romániában január 15-én kezdődik az oltás második fázisa, ahol már nemcsak orvosok, hanem a krónikus betegségekkel küzdők, és egy sor szakmában dolgozó is igényelheti a beoltást. Hogy pontosan kik, azt olvasd el itt.

Címoldali fotó: Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke megkapja az oltást. Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS