2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki a száz leginspirálóbb nő? A BBC szerint 2020-ban ők voltak azok

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. december 27. 13:19, utolsó frissítés: 2020. december 28. 20:48

A BBC 2013 óta teszi közzé a 100 Nő elnevezésű listát, ösztönözve és tematizálva ezzel a nők szerepvállalását.


Egy rendkívüli évben, amikor világszerte számtalan nő hozott áldozatot mások megsegítéséért, a BBC ismét összeállította a világ 100 legbefolyásosabb és leginspirálóbb nőjének listáját, akiknek tevékenysége változást eredményezett a társadalomra és a környezetükre nézve. A listán művészek, sportolók, politikusok, aktivisták és humanitárius segítők is szerepelnek, mint Sanna Marin, a Finn női koalíciós kormány vezetője, Michelle Yeoh, az új Avatar és Marvel filmek sztárja, Sarah Gilbert, aki az Oxfordi Egyetem koronavírus-oltással kapcsolatos kutatásának vezetője, valamint Jane Fonda, klíma aktivista és színésznő. A lista első helyén álló nőt azonban nem nevezték meg, mert azoknak a nőknek szeretnének emléket állítani, akik miközben a változásért küzdöttek, életüket vesztették.

A BBC 2013 óta teszi közzé a 100 Nő elnevezésű listát, ösztönözve és tematizálva ezzel a nők szerepvállalását. A lista keletkezése egy tragédiára vezethető vissza, 2012-ben a 23 éves Jyoti Singh indiai orvostanhallgató brutális, csoportos nemi erőszak áldozata lett egy autóbuszon Új-Delhiben, amelynek sérüléseibe két héttel később belehalt. A történet bejárta a világot, nyomot hagyva emberek ezreiben. Liliane Landor, a BBC egyik felső vezetője és Fiona Crack szerkesztő, illetve számos más újságíró ennek hatására úgy gondolta, nagyobb hangsúlyt kell biztosítani a médiában a nőket érintő témáknak, és pozitív példákkal kell serkenteni a nők szerepvállalását.

Így született meg a BBC 100 Nő elnevezésű lista és a hozzá kapcsolódó, egy hónapos programsorozat, amelynek során a világ különböző pontjain élő nők megvitatják az őket érintő témákat, kulturális és társadalmi nehézségeket. Az elmúlt hét évben szó esett anyaságról, családon belüli erőszakról, szexuális zaklatásról, oktatásról, az egyenlő munkáért járó egyenlő bér elvéről, nőinemiszerv-csonkításról, vallásról.A Transindex 10 kiemelkedő teljesítményű nőt szemlézett, azonban érdemes a teljes lista szereplőit is megismerni, hisz teljesítményük nemcsak példaértékű, de inspiráló is lehet, erőt adhat a mindennapi harcokhoz, egy olyan világ megteremtésének törekvéseihez, amelyben a nőket egyenjogúan kezelik. Pláne egy olyan időszakban fontos ez a lista, amikor még Magyarország sem támogatja a nők egyenlőségét, például az EU-s állásfoglalásban.

1. Szvetlana Tyihanovszkaja, politikus

Szvetlana Tyihanovszkaja akkor vált ismertté, amikor 2020-ban az ellenzéki jelöltek több tagját letartóztatták, köztük Tyihanovszkaja férjét is, így Cihanouszkaja egyetlen ellenzékiként szállt versenybe az államfői tisztségért, Aljakszandr Lukasenka Fehérorosz elnökkel szemben, hogy megdöntse az Európa utolsó diktátoraként is emlegetett Lukasenka hatalmát és demokratikus útra terelje az országot.


Az elnökválasztáson és az azt követő tüntetéseken az ellenzéki nők hatalmas szerepet vállaltak abban, hogy megpróbálják megakadályozni Lukasenka hatalomátvételét, közben életüket és szabadságukat kockáztatták annak reményében, hogy Fehéroroszország felszabadul. A választást azonban az ellenzék és az európai országok vezetői szerint elcsalták, így a tüntetések ellenére is, ismét Lukasenka az elnök. Tyihanovszkaja, hogy önmagát és gyermekeit mentse Litvániába menekült a választások után. „Soha, egy pillanatra, hidd el bárkinek, aki azt mondja, hogy gyenge vagy. Gyakran nem vesszük észre, milyen erősek vagyunk” – üzente Szveatlana Tyihanovszkaja azoknak a nőknek, akik saját életükben megpróbáltatás előtt állnak.

2. Josina Z. Machel, a női jogok védője

Josina Z. Machel hosszú ideje küzd az emberi jogokért és a nők egyenjogúságáért. Machel alapítója a Kuhluka mozgalomnak, amely a nemi erőszak ellen küzd, például azzal, hogy biztonságos menedéket nyújt az erőszak túlélői számára a Dél-afrikai közösségekben. Machel mondhatni beleszületett az aktivizmusba, hisz édesanyja nem más, mint Graça Machel a nők és gyermekek jogainak nemzetközi szószólója. Édesapja, Samora Machel pedig a fehérek és feketék közti egyenjogúságért küzdött, később Mozambik első elnöke lett. Repülőgépe lezuhanásáig 11 éven keresztül vezette államát. Graça Machel, férje halála után újraházasodott és feleségül ment a szintén közismert Nelson Mandelához a Dél-afrikai Köztársaság egykori elnökéhez.A nők emberi jogi védelmezői a nemi alapú erőszak fokozott kockázatával szembesülnek, pusztán azért, mert felemelik a hangjukat az igazságtalanság ellen, és kihívást jelentenek a társadalomban a hagyományos nemi szerepekre. Josina Z. Machel maga is áldozat, 2015-ben egykori partnere fizikailag és pszichológiailag is bántalmazta az első fokú ítélet szerint, a férfi erőszakos viselkedése pedig odáig fajult, hogy Machel a jobb szemére megvakult. A támadót kezdetben erőszakos bűntettében bűnösnek találták, a Maputo városi bírósága azonban 2020-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, ami sokakat felháborított, mivel egyesek a támadó politikai kapcsolatainak tudják be, hogy ilyen egyértelműen bizonyítható esetnél a bíróság szemtanú hiányában mégis megkérdőjelezi a bűncselekmény elkövetését.

3. Ridhima Pandey, klímaaktivista

Ridhima Pandey egy indiai aktivista, aki az éghajlatváltozás elleni fellépésért kampányol. Bár kevesebbet hallani róla a magyar sajtóban, tevékenységét sokan Greta Thunberghez hasonlítják. Már kilencévesen tagja volt annak a 16 fős gyerekcsoportnak, amelynek tagjai az ENSZ-hez benyújtott petíciójukban aktív környezetvédelmi szerepvállalásra szólították fel országukat. Pandey Uttarakhandban él, India északi részén. Apja, Dinesh Pandey, szintén éghajlati aktivista. Otthonuk az elmúlt tíz évben súlyos időjárási körülményeknek volt kitéve. 2013-ban több mint 1000 ember halt meg áradásokban és földcsuszamlásokban, majdnem 100 000 embert kellett evakuálni a régióból.

View this post on Instagram

A post shared by Ridhima Pandey (@ridhimapandeyy)4. Claudia López polgármester

Claudia López Kolumbia fővárosának, Bogotának a polgármestere, aki az első nő, valamint az első nyíltan homoszexuális személy, akit erre a pozícióra megválasztottak. Bogotá polgármesterét, az elnök után Kolumbia második legfontosabb politikai posztjának tekintik. "Nem csak nyertünk, hanem megváltoztatjuk a történelmet" - mondta López a Twitteren. Emberi jogok és a jogállamiság megerősítése iránti elkötelezettsége miatt az egyik legismertebb demokratikus fejlődést támogató kolumbiai politikus. Politikájának része, hogy harcol a gyermekmunka ellen és jobb oktatási lehetőségeket teremt a 45 év felettiek számára.


López tanári családban nevelkedett. 2014 és 2018 között a Zöld Szövetség pártjának szenátora volt. Ő volt a vezetője a korrupció-ellenes népszavazásnak, amely mellett 11,6 millió szavazatot gyűjtött össze, azaz a szavazatok 99 százalékát, ami rekord Kolumbia történetében. Ezen kívül Claudia López Kolumbia közismert politikai elemzője is, aki felfedte a paramilitáris halálcsoportok beszivárgását Kolumbia politikai rendszerének legmagasabb szintjeibe. Kutatása „parapolitika” néven vált ismertté és nemzetközi botrányt váltott ki, amely a kongresszus tagjainak több mint egyharmadának jogi vizsgálatához vezetett.

5. Rina Akter, szociális munkás

Rina Akter korábban szexmunkásként dolgozott Banglades fővárosában, Dakkában. Most egy alapítvány munkatársaként segíti a járvány miatt éhező szexmunkásokat. Ételt oszt a nehéz helyzetbe került egykori sorstársainak és tanácsokkal látja el őket. Azon dolgozik, hogy kiemelkedhessenek a méltatlan helyzetből. Rina Akter 10 éves volt, amikor Bangladesi falujából elindult, hogy szobalányként dolgozzon, a fővárosban azonban eladták egy bordélyháznak. Két évtizeddel később Akter és segítői csapata a járvány kezdete óta hetente mintegy 400 meleg ételt készítenek. A szexmunkások hosszú sorai sorban állnak a város különböző részein, várva, hogy megérkezzen. "A koronavírus keményen sújtotta a nővéreimet. Jövedelmük sokat csökkent... alig tudnak napi egyszer étkezni. A kevésbé keresett idősebb szexmunkások helyzete rosszabb, ők a legboldogabbak, hogy megkapják az ételünket... a szemük csillog, és folyton azt mondják, hogy Isten áldjon meg ezért" - mondta Akter. Banglades mintegy 100,000 szexmunkásnak ad otthont, és a jótékonysági szervezetek szerint sokan küzdenek a túlélésért.

6. Nemonte Nenquimo, az őslakosok és az esőerdő védelmezője

Nemonte Nenquimo egy őslakos Waorani nő, aki elkötelezte magát ősi területének, kultúrájának és életmódjának védelme mellett az amazonasi esőerdőben. Ő a Pastaza tartomány Waorani szervezetének első női elnöke és a Time magazin egyik 100 legbefolyásosabb embere a világon, ugyanakkor társalapítója az őslakos vezetésű Ceibo Szövetségnek. Elmondása szerint a nők olyan erőt hordoznak magukban, hisz szükség esetén erőt kovácsolnak a nehézségekből is, például amikor bolygónk és az emberiség túlélése veszélyben van. „Itt az ideje, hogy a nők egyesüljenek” – tette hozzá.7. Karen Dolva vállalkozó

A norvég Karen Dolva magánnyal és elszigeteltséggel küszködött pár évvel ezelőtt. Sikertelen öngyilkossági kísérlete után létrehozta a No Isolation nevű céget, és munkatársaival olyan applikációt fejlesztettek ki, amely hosszan tartó betegségben szenvedő gyerekeknek segít azáltal, hogy távoktatással részt tudjanak venni osztálytársaikkal az órákon. Egy másik programjukkal azokat a magányos időseket segítik, akik nem érzik otthonosan magukat a tabletek világában, így Dolva programjának segítségével tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel.8. Julia Tsvetkova LMBT aktivista

Julia Tsvetkova egy kis ipari városban született az orosz távol-keleten, ahol művészetet, táncot és rendezést tanult. Később aktivistaként női és LMBT jogokkal, a militarizmus és az környezetszennyezés témával kezdett el foglalkozni színházi és közösségi központban végzett tevékenysége mellett. Aktivizmusának részeként Tsvetkova előadásokat tartott az LMBT közösség számára, és pár osztályban szexuális felvilágosító órát tartott, amely tilos az orosz iskolákban. 2019-ben pornográfia és az „LMBT propaganda” terjesztésével vádolták meg. Jelenleg hat év börtönbüntetéssel néz szembe, mert megosztott a közösségi médiában női nemiszervről készült rajzait.

За эти рисунки Юлия Цветкова хотят дать 6 лет. Театр абсурда и жестокости.
Свободу Юлии Цветковой!
#заЮлю

Közzétette: Olga Aksarina – 2020. június 12., péntek


Az aktivista arra használta egy csoportot, hogy mások vaginákról készült rajzait tegye közzé benne. A csoport leírása szerint a cél az volt, hogy megünnepeljék a női testet, és tiltakozzanak a körülötte lévő tabuk ellen. Politikai fogolyként ismerték el az orosz emberjogi szervezetek. Julia Tsvetkova, nőtársainak azt üzente erősek vagytok és hatalmatok van, hogy megváltoztassátok a világot. „Nem számít, hogy milyen sötét idők vannak, álmodozz és harcolj” – biztatta társait. Aktiviták és művészek az ügy kapcsán támogatólag léptek fel: „A testem nem pornográfia” – szlogennel.

9. Sarah Al-Amiri kutató

Sarah Al-Amiri az Egyesült Arab Emírségek technológiai fejlesztésekért felelős államtitkára, és az Egyesült Arab Emírségek Űrügynökségének elnöke. Korábban pedig az Emírségek Mars Misszió tudományos vezetője és projektvezető-helyettese volt. Az Emírségek Mars-szondája a Hope (arabul Amal) névre keresztelt szonda a Mars éghajlatát és időjárást tanulmányozza majd: az eszköz a tervek szerint 2021 februárjában landol a vörös bolygón, és adatokat gyűjt például annak éghajlatáról és időjárásáról.10. Jackie Kay író

Jackie Kay skót költő, drámaíró és regényíró, aki Edinburgh-ban született skót anya és nigériai apa gyermekeként, egy Glasgow-i házaspár fogadta örökbe. Már pályája kezdetén több irodalmi díjat nyert, 2020-ban a Brit Birodalom Rendjének (CBE) tüntették ki irodalmi szolgálataiért. 2016-ban pedig Skócia nemzeti költőjének választották. Kay kezdetben viszont színész akart lenni, ezért jelentkezett a skót királyi zene- és dráma akadémiára. Első költészeti gyűjteménye, az Adoption Papers 1991-ban jelent meg, és számos díjat nyert, köztük a skót művészeti tanács könyvdíját. Költészete és művei ötvözik a fikciót és színdarabok nyelvezetét, eltűnődnek az egészség és a betegség erejéről, a feketék Egyesült Királyságban való tapasztalatairól, egyszerre boncolgatják az identitás és a nemi kérdéseket. A Red Dust Road (a vörös por útja) című emlékiratában például a biológiai szüleinek keresését írta meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS