2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar és ukrán felmenői vannak Antony Blinkennek, aki elnöki beszédíróból lett külügyminiszter

V.E. 2020. november 26. 11:32, utolsó frissítés: 16:00

Zenél, focizik és politizál. Jogot végzett, kacérkodott az újságírással és a filmrendezéssel, de végül a külpolitikánál kötött ki, ami a szenvedélye lett.


Nagy visszhangja volt a magyar sajtóban annak, hogy kit választott ki Joe Biden az Egyesült Államok külügyeinek irányítására: az 58 éves Antony Blinken az elnök egyik legfontosabb tanácsadója volt eddig is, és bőven lesz dolga a Donald Trump által szétpancsolt és lerombolt kapcsolatok újraépítésével. Blinkent a nemzetközi diplomácia jól ismeri: a demokratikus értékeket, a szólásszabadságot és az emberi jogokat kiemelkedően fontosnak tartja, Európának és a Közel-Keletnek szakértője, Oroszországot és Kínát pedig Washington és szövetségesei közös ellenfelének tekinti.

„Leegyszerűsítve: a világ biztonságosabb az amerikai emberek számára, ha barátaink, partnereink és szövetségeseink vannak - mondta Blinken 2016-ban. Európát "létfontosságú partnernek" tartotta mindig, és elutasította a Trump-kormány terveit az amerikai csapatok Németországból történő eltávolítására: „ostoba és stratégiai szempontból vesztes lépés. Gyengíti a NATO-t, segít Vlagyimir Putyinnak, és károsítja Németországot, a legfontosabb szövetségesünket Európában” – jelentette ki. Minden jelentős külpolitikai kérdésben visszatérő mantrája van: az Egyesült Államoknak együtt kell működnie szövetségeseivel a nemzetközi szerződéseken és szervezeteken belül.

Jelenleg pedig nemigen van olyan munkatársa az új elnöknek, aki közelebb állna hozzá vagy akivel jobban találna a szó, a stratégiai gondolkodás. Ezért az elemzők arra számítanak, hogy a következő négy évben meghatározó beleszólása lesz az Egyesült Államok politikájába, akár még nemzetbiztonsági tanácsadóként is – írja a The Times. De Blinken már dolgozott Clintonnak és Obamának is, szóval régi motoros az amerikai adminisztrációban.

Szellemi teljesítőképessége és hatalmas munkabírása pártkörökben legendás, de az is, hogy mennyire szerény és milyen könnyű vele kapcsolatot teremteni. Clinton volt nemzetbiztonsági tanácsadója úgy jellemezte, hogy ő még a kemény dolgokat is igen finoman be tudja adni az embereknek.


Barack Obamát hallgatva az Ovális Irodában. Forrás: TwitterBarack Obamát hallgatva az Ovális Irodában. Forrás: Twitter


Blinkennek az életrajza nem mentes regényes elemektől


Érdemes az életpálya főbb állomásait feleleveníteni, mert ebből derül ki igazán, hogy hány rokoni szállal kötődik a kelet-, közép-európai régióhoz. Ő ugyan New Yorkban született, de az édesapja, Donald Blinken felmenői Kijevből, az édesanyja, Judith Frehm nagyszülei pedig Magyarországról bevándorolt zsidók voltak. Donald Blinken tehetős és befolyásos befektetési bankár, a felesége pedig a művészetek pártolója, mecénása volt. A gyerek Antony a Dalton exkluzív manhattani magániskolába járt, majd Párizsba költözött, miután a szülei 1970-ben elváltak, és az anyja hozzáment Samuel Pisar zsidó ügyvédhez, aki Lengyelországban született, és gyerekként élte túl a náci haláltáborokat.

Pisar Párizsban Nyugat-Európa egyik leghíresebb ügyvédjévé vált, aki Francois Mitterrand-dal is szoros kapcsolatot ápolt. A holokauszt túléléséről Judith és gyerekei unszolására számolt be önéletírásában, és Antony Blinken számára ez egy életre szóló, meghatározó erkölcsi példa maradt. Ezért is állt ki Donald Trump mellett, amikor annak parancsára az USA csapást mért a lázadók ellen ideggázt használó szíriai rezsimre. Visszatérve Pisar ügyvédi pályafutásához, el kell mondani, hogy olyan hírességek tartoztak az ügyfelei közé, mint Catherine Deneuve és Jane Fonda. Richard Burton első válását is Pisar vezényelte le. Egyébként pedig Párizsban a család egy házban lakott Arthur Rubinsteinnel, a monacói herceggel, valamint feleségével, Grace Kellyvel. Igen, nem tévednek, ez valóban a felső tízezer.Donald Blinken is újra nősült, a második felesége, Vera a szüleivel 1949-ben emigrált Magyarországról. Az idősebb Blinken 1994–1997 között az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete volt; az ő és felesége nevét viseli a CEU Nyitott Társadalom Archívuma.

Az ifjú Antony kiváló iskolákba járt

Párizsi tanulmányai után 1988-ban a New York-i Columbia Egyetemen szerzett jogi diplomát. Kacérkodott az újságírással és a filmrendezéssel, de végül a külpolitikánál kötött ki, ami a szenvedélye lett. 1994-ben került be a nemzetbiztonsági tanács stábjába, és rövidesen Bill Clinton elnök első számú külpolitikai beszédírójává lépett elő. A Fehér Házban 1995-ben ismerte meg a first lady, Hillary Clinton mellett dolgozó, ír katolikus Evan Ryant, akivel 2002-ben egy rabbi és egy pap által közösen tartott szertartáson házasodtak össze. Két gyerekük született. Clinton második mandátuma alatt már a nemzetbiztonsági tanács Európáért felelős igazgatója volt, akinek szakmai körökben fényes jövőt jósoltak.

Karrierjének alakulása kezdettől fogva szerencsés volt


A franciául anyanyelvi szinten beszélő Blinken 2002-ben a szenátus külügyi bizottsága szakértői stábjának igazgatója lett, és akkor kapcsolódott össze a pályája a testület elnöki posztját betöltő Bidenével. A mentorát Barack Obama elnökké választása után követte a Fehér Házba, ahol a Biden mellé rendelt helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadó lett, s minden külpolitikai tanácskozáson részt vett. 2014-ben külügyminiszter-helyettesnek nevezte ki Obama, akinek ő nem minden döntésével értett egyet. Amikor például az elnök nem büntette meg a vegyi fegyver bevetésével az általa meghúzott vörös vonalat átlépő Basar Asszadot, kijelentette: „Egy szuperhatalom nem blöfföl!”

Nemzetbiztonsági tanácsadói szerepében Blinken volt az, aki a Közép-Kelet politikai felfordulására és instabilitására kialakította az amerikai álláspontot, igaz, hogy csak vegyes eredményeket ért el Egyiptomban, Irakban, Szíriában és Líbiában.

Új prioritásai között azonban – írja a The New York Times, az lesz a legfontosabb, hogy az Egyesült Államok ismét, mint megbízható nemzetközi szövetséges lépjen fel, amely kész csatlakozni a globális megállapodásokhoz és intézményekhez - ideértve a párizsi klímaegyezményt, az iráni nukleáris megállapodást és az Egészségügyi Világszervezetet. „Egyszerűen fogalmazva: azok a nagy problémák, amelyekkel országunk és bolygónk szembesül, legyen szó akár a klímaválságról, akár világjárványról, akár fegyverkezésről – olyan gondokat jelentenek, amelyekre nem lehetséges egyéni megoldást találni " – jelentette ki Blinken a Hudson Intézet júliusi fórumán. „Még egy olyan hatalmas ország sem, mint az Egyesült Államok, nem képes egyedül kezelni őket."

Blinken a fórumon azt is elmondta, hogy a nemzetközi együttműködésből csak előnyök származhatnak, ezért az Egyesült Államoknak megéri az újabb diplomáciai kihívásokkal szembenézni: fel kell venni a versenyt Kínával a kereskedelem, a technológiai beruházások terén, illetve az emberi jogok előmozdítására irányuló többoldalú erőfeszítéseket sokszorozni kell ahelyett, hogy arra kényszerüljenek egyes nemzetek, hogy válasszanak a két nagyhatalom befolyása, gazdasága között.

Blinken, akit egyesek intervencionista (a háborúban való részvétel, fegyveres beavatkozás híve – szerk. megj.) beütésekkel is rendelkező centristaként jellemeznek, a menekültválságot és a migrációt is igyekezett csökkenteni. Az Obama-kormány utolsó napján a külügyminisztérium 110 ezer menekültben maximalizálta a felső határát a bevándorlóknak, akiknek a 2017-es pénzügyi évben le szabad telepedniük az Egyesült Államokban. Ez a szám 2021-re 15 ezer főre csökkent.Antony Blinken azt is elmondta, további segítséget kíván nyújtani Guatemalának, Hondurasnak és El Salvadornak – a közép-amerikai északi háromszög országainak -, hogy elősegítse a migrációs rétegek otthon maradását.

Az elemzők szerint, ha Kína és Dél- illetve Közép-Amerika lesznek a prioritások, akkor valószínűleg kevesebb idő és erőforrás marad a Közel-Kelet számára, bár ez az a politikai terület, amellyel legtöbbet foglalkozott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások és az iraki invázió utáni években. Segített például kidolgozni Bidennek azon javaslatát a szenátusban, hogy három autonóm régiót hozzanak létre Irakban, etnikai vagy felekezeti identitás által felosztva, amelyet azonban széles körben elutasítottak, beleértve az ország akkori miniszterelnökét is. Az Obama-adminisztráció néhány zárkózott tagjával ellentétben Blinken 2012-ben Bagdadban újságírókkal tartotta a kapcsolatot annak érdekében, hogy mélyebb betekintést kapjon azon túl, amit a nagykövetségen hemzsegő katonai attasék, diplomaták és titkosszolgálati tisztek nyújthatnak. Az Obama-kormányzás idején Blinken kulcsszerepet játszott azokban a diplomáciai erőfeszítésekben is, hogy több mint 60 országot összefogjanak az Irakban és Szíriában működő Iszlám Állam ellen.

Visszahozni az Egyesült Államok régi fényét


Egy holokauszt-túlélő nevelt fiaként Blinken gyakran beszélt az Egyesült Államok erkölcsi példájáról a világ többi részén. „Krízis vagy katasztrófa idején az Egyesült Államok felé fordult mindig a világ - mondta a Center for New American Security 2015-ben tartott beszédében. Nem azért történik ez, mert mindig igazunk van, vagy mert közkedveltségnek örvendünk, vagy mert mi diktálhatjuk a konfliktusok eredményét. Ez azért van, mert a lehető legjobban törekszünk arra, hogy cselekedeteinket összhangba hozzuk elveinkkel, és azért, mert az amerikai vezetés egyedülálló képességgel bír mások mozgósítása és a változások elősegítése érdekében."

Diplomaták társaságában Samuel Pisar és felesége, Judith Pisar (középen). Forrás: UNESCODiplomaták társaságában Samuel Pisar és felesége, Judith Pisar (középen). Forrás: UNESCO


A Washington Postnak adott 2013-as interjúban nevelőapja, Samuel Pisar elmondta, hogy milyen mélyen hatott Blinkenre az ő története: „azt hiszem, ez lenyűgözte őt, és új világlátást kölcsönzött neki. Amikor ma aggódnia kell a méreggáz miatt Szíriában, szinte elkerülhetetlenül arra gondol, hogy milyen gázzal irtották ki a családom.” Pisar 2015-ben bekövetkezett halála után Biden azt mondta, hogy nevelőapja emlékiratát „el kellene olvasnia mindenkinek. Erős emlékeztető minden generáció számára a folyamatos kötelezettségünkről, hogy soha ne felejtsük el azt, ami megtörtént.”

Blinken igazi hobbyja a zene. Jó énekhanggal rendelkező, balkezes gitáros, aki már Párizsban dzsesszt játszott, és a Spotifyon Ablinken néven két számát is fölfedezte már a sajtó (most kell meghallgatni, mielőtt eltűnne). Imádja a Beatlest, és ereklyeként őrzi azt az autogramot, amit az anyja kért számára John Lennontól. A barátaival rendszeresen zenél, a karantén alatti videókonferenciáin gyakran tűnt fel a háttérben a gitárja, és fellépett az akkori magyar nagykövetként a 2000-es évek elején Simonyi András által alapított, Coalition of the Willing nevű diplomata-rockzenekarral is.Évekkel ezelőtt Blinken minden vasárnap Washingtonban futballozott - legközelebbi barátaival, külpolitikus kollégáival, köztük most Tom Malinowski kongresszusi képviselővel, Robert Malley, Philip Gordon volt európai ügyekért felelős helyettes államtitkárral és másokkal. Itt lehet megnézni a fényképes bizonyítékát az izzadságos labdarúgásnak.

Antony Blinken „fiatal” apa is: két aprócska gyermek édesapja, és az elmúlt évtizedeket végig nézve, úgy tűnik, hogy ő az első amerikai külügyminiszter, akinek kisgyermekei nevelésére is időt kell szakítania, miközben a világ egyik legbefolyásosabb nagyhatalmának nemzetközi ügyeit igazgatja.

Képek forrása: Antony Blinken Twitter-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS