2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jó hír az LGBTIQ embereknek, rossz hír a homofóboknak

szerk. 2020. november 13. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

A szivárványcsaládok jogainak védelmét is biztosítja az első uniós LMBTIQ-egyenlőségi stratégia.


Az Európai Bizottság november 12-én bemutatta a leszbikus, meleg, biszexuális, transz, nem bináris, interszexuális és queer emberek (LGBTIQ) egyenlőségére vonatkozó első uniós stratégiát, amint Ursula von der Leyen elnök megígérte azt - áll az EB közleményében.A stratégia az LMBTIQ-egyenlőség előmozdítását célzó intézkedések listájára épít. Összekapcsolódik az Európai Bizottság más stratégiai kereteivel és stratégiáival, beleértve a nemrégiben elfogadott, a 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó, rasszizmus elleni uniós cselekvési tervet, az áldozatok jogainak stratégiáját és a nemek közötti egyenlőség stratégiáját.

Bár az EU-ban az elmúlt években történt előrelépés az LMBTIQ-egyenlőség felé, az LMBTIQ-személyek hátrányos megkülönböztetése továbbra is fennáll, és 43% -uk érzi magát hátrányosan megkülönböztetve. A COVID-19 válság csak súlyosbította a helyzetet - állapítja meg az Európai Bizottság.

"Az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség alapvető értékek és alapvető jogok az EU-ban, amelyeket a Szerződéseiben és az Alapjogi Chartában rögzítettek. Az elmúlt évtizedekben a jogalkotási fejlemények, az ítélkezési gyakorlat és a politikai kezdeményezések sok ember életét javították, és segítettek abban, hogy egyenlőbb és barátságosabb társadalmakat építsünk ki, többek között az LMBTIQ emberek számára. Noha az egyenlő jogok társadalmi elfogadottsága és támogatottsága nagyobb az EU-ban, ez nem mindig jelent egyértelmű javulást az LMBTIQ emberek életében. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) szerint az LMBT-személyek 43% -a nyilatkozott úgy, hogy diszkriminációnak érzi magát 2019-ben, szemben a 2012-es 37%-kal. A COVID-19 válság új nyomást jelentett a legkiszolgáltatottabb csoportok számára, és az LMBTIQ emberek sem kivétel" - áll a bizottság helyzetértékelésében.

Az LMBTIQ emberek helyzetének javításával kapcsolatos számos szakpolitika elsősorban tagállami hatáskörbe tartozik. Az EU-nak azonban fontos szerepe van a politikai iránymutatás nyújtásában, a tagállamok fellépéseinek összehangolásában, a végrehajtás és az előrehaladás nyomon követésében, az uniós alapokból történő támogatás nyújtásában és a bevált gyakorlatok tagállamok közötti cseréjének előmozdításában - mutatnak rá.

A stratégia az LMBTIQ embereket érintő egyenlőtlenségekkel és kihívásokkal foglalkozik. Számos célzott intézkedést tartalmaz, beleértve jogi és finanszírozási lépéseket is a következő 5 évre.

A stratégia többek között javasolja az uniós bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlölet-bűncselekményekre, ideértve a homofób gyűlöletbeszédet és gyűlölet-bűncselekményeket, valamint az országhatárokat átívelő helyzetekben a szülői viszony kölcsönös elismeréséről szóló jogszabály előterjesztését. A stratégia célja, hogy az LMBTIQ-személyek biztonságban legyenek, és egyenlő esélyekkel rendelkezzenek a többségiekkel a boldoguláshoz és a társadalomban való teljes részvételhez.

„Mindenkinek szabadnak kell éreznie magát, félelem és üldöztetés nélkül. Erről szól Európa, és mi ezt támogatjuk. Ez az első uniós szintű stratégia megerősíti közös erőfeszítéseinket annak biztosítására, hogy mindenkit egyenlő bánásmódban részesítsünk” - mondta Vera Jourová, a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke.

Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős biztos elmondta, az EU ma követendő példaként érvényesül a sokszínűségért és a befogadásért folytatott harcban. "Az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség alapvető értékek és alapvető jogok az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban mindenkinek biztonságban és szabadon kell éreznie magát, a szexuális irányultságon, a nemi identitáson, a nemi kifejezésen vagy a nemi jellegzetességeken alapuló megkülönböztetéstől vagy erőszaktól való félelem nélkül. Még mindig messze vagyunk attól a teljes befogadástól és elfogadástól, amelyet az LMBTIQ-emberek megérdemelnek. A tagállamokkal együtt bízom abban, hogy Európát mindenki számára jobb és biztonságosabb helyre tudjuk tenni. Ebben a tekintetben a stratégia felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek nem rendelkeznek nemzeti LMBTIQ-egyenlőségi stratégiákkal, hogy fogadjanak el ilyen dokumentumokat, figyelembe véve a saját országukban az LMBTIQ-személyek sajátos egyenlőségi igényeit" - nyilatkozta az uniós biztos.

Intézkedések az LMBTIQ-egyenlőség érdekében 2020–2025 között

A stratégia négy fő pillér köré épülő intézkedéseket határoz meg, amelyek a következőkre összpontosulnak: a diszkrimináció kezelése; a biztonság biztosítása; befogadó társadalmak kiépítése; az LMBTIQ egyenlőség iránti felhívás vezetése az egész világon.

A stratégiában felvázolt kulcsfontosságú intézkedések között az első a diszkrimináció elleni küzdelem. A Bizottság felméri, hogyan érvényesül a diszkriminációmentesség elve, különös tekintettel a foglalkoztatás területére. A foglalkoztatásról szóló egyenlőségről szóló irányelv alkalmazásáról szóló jelentést 2022-ig teszik közzé; annak nyomán a Bizottság jogszabályokat terjeszt elő az esélyegyenlőségi testületek szerepének megerősítéséről - áll a közleményben.

A második legfontosabb intézkedés a biztonság biztosítása: az LMBTIQ-személyek aránytalanul szenvednek a gyűlölet-bűncselekményektől, a gyűlöletbeszédtől és az erőszaktól, míg a gyűlölet-bűncselekmények aluljelentése továbbra is súlyos probléma. Az LMBTIQ-ellenes gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd elleni védelem összehangolása érdekében a Bizottság 2021-ben kezdeményezést terjeszt elő az „uniós bűncselekmények” listájának kiterjesztésére a gyűlölet-bűncselekményekre és a gyűlöletbeszédre, ideértve az LMBTIQ-személyeket is. Ezenkívül a Bizottság finanszírozási lehetőségeket biztosít olyan kezdeményezések számára, amelyek célja a gyűlölet-bűncselekmények, a gyűlöletbeszéd és az LMBTIQ-személyek elleni erőszak leküzdése.

A harmadik intézkedés a szivárványcsaládok jogainak védelme. A tagállamok nemzeti jogszabályainak eltérései miatt a családi kötelékek nem mindig ismerhetők el, amikor a szivárványcsaládok átlépik az EU belső határait. A Bizottság jogalkotási kezdeményezést terjeszt elő a szülői viszony kölcsönös elismerésével kapcsolatban, és feltárja a lehetséges intézkedéseket az azonos neműek közötti partnerség tagállamok közötti kölcsönös elismerésének támogatására.

A negyedik megnevezett intézkedés az LMBTIQ egyenlőség előmozdítása az egész világon. A világ különböző részein az LMBTIQ emberek súlyos jogsértéseket és visszaéléseket tapasztalnak. A Bizottság a szomszédsági, fejlesztési és nemzetközi együttműködési eszköz (NDICI), az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA), valamint a Menekültügyi és Migrációs Alap keretében támogatni fogja az LMBTIQ emberek egyenlőségével kapcsolatos intézkedéseket.

Az LMBTIQ-egyenlőség integrálása az EU politikáiba

Helena Dalli, az esélyegyenlőségért felelős biztos vezetésével és az egyenlőséggel foglalkozó munkacsoport támogatásával a Bizottság az EU összes politikájába és főbb kezdeményezésébe beépíti az LMBTIQ személyeket érintő megkülönböztetés elleni küzdelmet.

Következő lépésben arra ösztönzik a tagállamokat, hogy építsenek a meglévő legjobb gyakorlatokra, és dolgozzanak ki saját cselekvési terveket az LMBTIQ egyenlőségével kapcsolatban. A cél az, hogy az LMBTIQ-személyeket megvédjék a diszkriminációtól, és a stratégia szerinti intézkedéseket kiegészítsék az LMBTIQ-egyenlőség előmozdítását célzó intézkedésekkel a tagállamok hatáskörébe tartozó területeken.

Az Európai Bizottság rendszeresen figyelemmel kíséri a stratégiában felvázolt cselekvések végrehajtását, és 2023-ban félidős felülvizsgálatot nyújt be - áll még a közleményben.

További információk a stratégiáról angol nyelven a Bizottság honlapján.

Kiemelt kép forrása: Wokandapix képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS