2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Veszélyben a karácsony! Európa bezár a koronavírus második hullámának tetőfokához közeledve

Szerk. 2020. október 30. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

A karácsonyi ünnepekről egyre gyakrabban úgy nyilatkoznak a hatóságok, hogy „veszélyben vannak”, azaz nem lehet majd a megszokott módon örülni és ünnepelni. A legdrasztikusabb intézkedéseket talán Franciaországban vezették be, ahol az elkövetkező egy hónap a bezártságról fog szólni.


Európa-szerte szigorodnak a koronavírus-járvány második rohama miatt bevezetett korlátozások, ám az első, tavaszi hullámmal ellentétben most valamennyi országban ügyelnek arra, hogy az óvintézkedések a lehető legkisebb mértékben érintsék a gazdaságot, viszont a különböző régiók lezárása napirenden van, éppúgy, mint az éjszakai kijárási tilalom, a szórakozóhelyek bezárása, és még sorolhatnánk.

Hogy pontosan hogy fog kinézni a karácsony, még nagyon korai volna megtippelni, mondják a szakemberek, egy dolog azonban biztos, most kell leállni, most kell behúzni a gyeplőket, ahhoz, hogy a járvány ne öltsön ellenőrizhetetlen méreteket. A mikulásruha-gyártók azonban már kiegészítették a hagyományos piros-fehér öltözéket a most már elmaradhatatlan maszkkal, és egyre többet hallani arról, hogy az idei karácsony az ötthon töltött, szűk családi körben megünnepelt ünnepek közé fog tartozni. Angolszász területen pedig megszületett a tipikus karácsony köszöntő updatelt változata is: A very covid Christmas!, ami természetesen nem kívánság akar lenni, hanem csupán szomorú helyzetjelentés.

De lássuk az európai körképet, hogyan próbálják elkerülni a különböző országok a karácsonyi szomorúságot azzal, hogy időben és hatékonyan fellépnek a járvány ellen.

700 kilométernyi dugó Párizs környékén


A kígyózó kocsisorok Párizs-szerte és a külvárosokban azt jelezték mindenki számára, hogy a péntek éjféltől életbe lépő kijárási tilalom miatt ezrek döntöttek úgy, hogy vidéken vészelik át a szigorítást. A franciák éjféltől már csak munkába járáskor és egészségügyi okokból hagyhatják el az otthonukat.
Franciaországban egy nap alatt több mint 47 ezer új megbetegedést regisztráltak, a beazonosított fertőzések száma pedig meghaladta az egymilliót is. Mintegy 21 ezren szorulnak jelenleg kórházi ellátásra. A járvány eddig 36 ezer emberéletet követelt.

A franciákat nem érhették meglepetésként Emmannuel Macron elnök bejelentései, várható volt, hogy az egyre lehangolóbb adatok és az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomás miatt újabb megszorítások jönnek. Franciaországban pénteken nulla órától általános lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, hogy lassítsák a járványt.

Csak orvoshoz, gyógyszertárba, alapvető élelmiszereket beszerezni lehet kimenni az utcára, illetve dolgozni azoknak, akik olyan foglalkozást űznek, amit lehetetlen otthonról elvégezni. Minden üzletet bezárnak, ami nem a legszükségesebb termékeket árulja, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak és az idősotthonok is látogathatók.

Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. A tavasz legsötétebb napjaihoz hasonlóan most is bárkinek, aki elhagyja franciaországi otthonát, magával kell vinnie a kint tartózkodást igazoló okmányt, amelyet a rendőrség ellenőrizhet.

"Mindannyian ugyanabban a helyzetben vagyunk: jön a második hullám, amelyről tudjuk, hogy az elsőnél nehezebb, halálosabb lesz. Úgy döntöttem, hogy vissza kell térnünk az intézkedésekhez, amelyek megállították a vírust"- idézi a francia elnök szerda esti élő televíziós beszédét a Reuters. Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy a korlátozások legalább december 1-jéig érvényben maradnak.

Németországi metrózók a kötelező maszkkalNémetországi metrózók a kötelező maszkkal


Németország is nehéz hetekre készül

Németországban november 2-től 30-ig bezárják a bárokat, az éttermeket és a színházakat Angela Merkel és a regionális kormányfők közötti megállapodás alapján. Az iskolák nyitva maradnak, és az üzletek szigorú hozzáférési korlátozásokkal működhetnek.

"Most cselekednünk kell, egészségügyi rendszerünk még ma is képes megbirkózni ezzel a kihívással, de a fertőzések ilyen sebességével heteken belül eléri képességeinek határát" - érvelt a szigorítások mellett Angela Merkel.

A német pénzügyminiszter, Olaf Scholz a Twitteren úgy fogalmazott „november az igazság hónapja lesz. A fertőzések egyre növekvő száma kemény ellenintézkedésekre kényszerít minket, hogy megtörjük a második hullámot.”

Szlovénia, amely a nyáron megnyitotta határait a külföldi turisták előtt, már október elején megkezdte a korlátozások visszaállítását

Janez Jansa miniszterelnök vasárnap este szokatlanul nyugodt hangú beszédet mondott a televízióban a szlovéniai koronavírus-járványról, majd két órával később egy Twitter-üzenetben bejelentette, hogy elrendelte a különleges járványhelyzet bevezetését, ami lehetővé teszi a kormány számára a korlátozások szigorítását. Szerinte már október közepén világossá vált, hogy nagy bajban van a kétmilliós ország, amely már a tavaszi hullámot is megszenvedte. Miután a hét elején 24 óra alatt több mint ötszázzal nőtt a vírushordozók száma, a legnagyobb ljubljanai kórház, az UKC igazgatója közölte, a következő napok olyanok lesznek, amilyet a most élő nemzedékek még sohasem tapasztaltak.

Elrendelték egyebek mellett az éttermek és bárok bezárását, megszigorították a maszkviselési előírásokat, a diákok többsége pedig már távoktatásban vesz részt.


A szomszéd államok közül Ukrajnában van a legtöbb fertőzött

A 40 milliós országban már több mint 300 ezret regisztráltak, és hatezer közelében van a halálos áldozatok száma. Bár már számos korlátozást bevezettek – a vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik, ötven főben maximálták a nyilvános eseményen részt vevők számát és szinte mindenhol kötelező a maszkhasználat –, jelenleg is ötezer körül van a naponta nyilvántartásba vett új vírushordozók száma. „A Covid–19-ben szenvedőket kezelő kórházak kezdenek kifogyni a helyekből, már vannak olyan klinikák, ahol nem tudnak újabb pácienseket fogadni” – közölte a napokban Makszim Sztyepanov egészségügyi miniszter.

Míg Ukrajnában stagnál vagy csak lassan emelkedik az új vírushordozók száma,

Szlovákiában és Csehországban aggasztó mértékben terjed az epidémia.

Csehországban – ahol október közepén naponta tízezer fertőzöttet regisztráltak – rendkívüli állapotot vezettek be, Szlovákiában visszaállították a távoktatást és betiltottak minden rendezvényt. A kormány példa nélküli intézkedést rendelt el: úgy döntött, hogy néhány nap alatt a teljes, 5,5 milliós lakosságot leteszteltetik.

A járvány európai pusztításaA járvány európai pusztítása


Az Igor Matovic vezette szlovák kormányzat már hetek óta készülődik az akcióra, és beszerzett 13 millió antigéntesztkészletet. A több mint hatezer vizsgálati helyszínen a tízévesnél idősebb szlovák állampolgárokat vizsgálják meg. Az indulatokat jellemzi, hogy Csehországban és Szlovákiában is összecsaptak a rendőrökkel a korlátozások ellen demonstráló foci- és jégkorongszurkolók.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint Csehország fertőzési aránya 14 000 eset / 100 000 ember 14 nap alatt. Ott szerdán 0 órakor életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - pl. a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket. Sportolás vagy kutyasétáltatás közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

A földrészen Belgiumban a legsúlyosabb a Covid-válság

Frank Vandenbroucke
egészségügyi miniszter szerint az ország vesztésre áll a pandémia elleni küzdelemben. „Nagyon közel állunk ahhoz, hogy a kór szökőárként csapjon le ránk és a járvány ellenőrizhetetlenné váljon. Még tudjuk kezelni az epidémiát, de hatalmas nehézségekkel és stresszel állunk szemben. Ha ez így megy tovább, egyre több nem koronavírusos beteget kell elutasítanunk, és ez nagyon veszélyes lesz” – mondta a politikus, majd némi elkeseredettséget sugallva hozzátette: „A kormánynak csak egy üzenete van, vigyázzanak magukra és a családjukra, hogy ne betegedjenek meg.” A tárcavezető az után nyilatkozott, hogy október 9–15. között napi átlagban 7900 új fertőzöttet regisztráltak, ami 79 százalékos gyarapodás az egy héttel korábbihoz képest.

Belgiumban drasztikus intézkedésekkel próbálják elkerülni a teljes lezárást és a gazdaság leállását: négy hétre lakatot tettek az összes bárra és étteremre, betiltották az éjszakai alkoholárusítást, és éjféltől hajnali öt óráig kijárási tilalmat vezettek be.


Spanyolországban Madridban és környékén rendeltek el 15 napos rendkívüli állapotot

Ez azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb esetekben lehet beutazni a fővárosba, az éttermek és szállodák telítettsége legfeljebb ötvenszázalékos lehet, s az emberek maximum hatfős csoportokban gyülekezhetnek. Katalóniában, a járvány másik spanyolországi gócpontjában október 15-étől az összes bárt és éttermet két hétre bezárták.

Éjszakai városkép. A turisztikai peszgésükről ismert európai nagyvárosok mindegyikében csend honol a kijárási korlátozások miatt.Éjszakai városkép. A turisztikai peszgésükről ismert európai nagyvárosok mindegyikében csend honol a kijárási korlátozások miatt.Oroszországban már augusztus közepén bejelentették a világ első, hatékonynak és biztonságosnak mondott koronavírus-vakcináját

Bár korábban azt közölték, hogy már szeptemberben megkezdik a tömeges oltást, a hatóságok végül úgy döntöttek, megvárják a harmadik, több tízezer embert érintő tesztelés eredményét, és csak novemberben indítják be a vakcinakampányt. A Szputnyik V nevű szer mellett egyébként már törzskönyvezték a második vakcinát is, ennek a neve EpiVakKorona, s egy szibériai laboratóriumban fejlesztették ki. Orosz források szerint a jelenlegi naponta 15-16 ezres esetszám látványos csökkenésére a tömeges oltás megkezdése után két héttel, azaz egy teljes lappangási idő leteltével lehet számítani.

Ha beválnak a moszkvai számítások, akkor legalább Oroszországban a normálishoz közeli lehet a karácsonyi szezon, Európában viszont a szakemberek azt állítják, csak az idejében meghozott, kemény intézkedésekkel lehet megmenteni az év végi ünnepeket.


Nagy-Britanniában a szakemberek szerint kizárólag a fertőzési ciklus megtörésével lehet szavatolni a karácsony viszonylagos békéjét

„Vagy lesz kéthetes lezárás, vagy folytatjuk úgy, ahogy eddig: optimistán és magabiztosan egy párhuzamos univerzumban, nem törődve azzal, hogy a valóságban hogyan működik a vírus, és mit mond a szakirodalom”– vélekedett a korlátozásokat megszavazó testület egyik tagja, Susan Michie pszichológus. A legújabb szakértői becslések szerint naponta csaknem százezren fertőződhetnek meg Angliában az új típusú koronavírussal.

Boris Johnson angol miniszterelnök a Mikulással találkozottBoris Johnson angol miniszterelnök a Mikulással találkozott


Az Ír Köztársaságban október 20-án vezettek be hat hétre kijárási korlátozásokat, így Írország volt az első az Európai Unióban, amely meglépte ezt a szigorítást.

Olaszországban, amely a vírus első hullámának kezdetén a járvány európai gócpontja volt,

nincs lakhelyelhagyási korlátozás, a bárok és az éttermek este 6-ig nyitva lehetnek, utána elvitelre készíthetnek ételeket. Az edzőtermeket, az uszodákat, a színházakat és a mozikat bezárták, de a múzeumok továbbra is nyitva maradhatnak. Az esküvők utáni lakodalmi összejövetelek, keresztelők utáni ünnepségek vagy halotti torok tilosak. Az iskolákat és a munkahelyeket nem zárták be, de sok középiskola áttért a távoktatásra.

Spanyolországban október 25-én rendeltek kijárási tilalmat,

miután a kormány új rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az embereknek a Kanári-szigetek kivételével minden régióban otthon kell maradniuk 23:00 és 06:00 között.

Uniós segítség érkezik

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy október 29-i videokonferencián bejelentette, hogy az Európai Bizottság 220 millió eurót (79 milliárd forintot) fordít a koronavírussal fertőzött betegek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására.

Az EB elnöke összefogást szorgalmazott, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az unió egészségügyi rendszerét veszélyezteti, ha a tagországok nem hangolják össze a járvány elleni védekezésüket.

Ursula von der Leyen indítványozta, hogy a tagállamok elsőként a rendkívüli intézkedéseket és a teszteléseket hangolják össze, később pedig az oltóanyagok elosztását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS