2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Itt a covid őszi hulláma – európai körkép a járványhelyzetről

Szerk. 2020. október 14. 11:39, utolsó frissítés: 11:39

Kétségkívül megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma. Gyors európai körképben mutatjuk, hogy hol milyen intézkedésekkel harcolnak a pandémia ellen.


Romániában két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban átlagosan 50 fertőzött veszti életét naponta, az ismert aktív fertőzöttek száma hétfőn megközelítette a 33 ezret. Közülük 9365-öt kezelnek kórházban, több mint 600-at intenzív terápián.

Európa egyre több országában romlik a járványhelyzet, és ez alól a térségünk sem kivétel. Összeállításunkban bemutatjuk, mi történt a környék más országaiban a világjárvánnyal kapcsolatban, illetve, hogy milyen intézkedésekkel próbálják a járvány terjedését korlátozni. De kezdjük az itthoni intézkedésekkel.

Románia


Bukarestben a koronavírussal fertőzött személyek fertőzési rátája már túllépte a három ezreléket, azaz több mint 3 aktív fertőzött jut ezer lakosra – erre vonatkozó statisztikát közölt kedden a román Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A Stratégiai Kommunikációs Csoport (a román operatív törzs) azonban cáfolta az Országos Közegészségügyi Intézet megállapítását – szerintük a fővárosban a fertőzési ráta egyelőre 2,65 vagy legfeljebb 2,69 ezrelék, ezért egyelőre nem szükséges karantén alá vonni a fővárost. Az biztos azonban, hogy Bukarest már csak egyetlen lépésre van a bezárástól, hiszen vészesen közeledik a fertőzöttek száma a 3 ezrelékes küszöbértékhez, amikor például az összes iskola online tanítási módra fog átkapcsolni.A maszk kültéri használata még nem kötelező, viszont egyre sürgetőbben javasolják az otthonon kívüli állandó használatát a szakemberek. A legfrissebb intézkedéseket, amelyeket az ismét meghosszabbított veszélyhelyzeti állapot következő heteire rendeltek el, tegnap jelentette be az operatív törzs, itt ismertettük ezeket.

Mivel a covid-kórházak kapacitása vészesen közeledik a teljes telítettséghez, Romániában a családorvosokra bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében. Az orvosok megfelelő felszerelés hiányában aggályosnak tartják a döntést, a kórházak tehermentesítésére viszont nagy szükség van, rendszeresek a több órás sorok a betegfelvételnél. Bukarestben beteltek a fertőzötteknek előkészített ágyak, a betegeket kevésbé zsúfolt megyékbe szállítják.

A családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy "sajnos közülük is meghalnak néhányan". A szakmai szervezet megjegyezte: a katonákat nem puszta kézzel, hanem felfegyverezve küldik háborúba, és úgy értékelte, hogy az ilyen "cinikus, együttérzés nélküli" ember nem méltó semmilyen köztisztség viselésére.

Magyarország

A szomszédos országban elsősorban az utazási korlátozásokkal próbálnak határt szabni a vírus terjedésének. Magyarország szeptember 1-től újra határellenőrzést vezetett be a határain. Azóta külföldi állampolgárok Magyarországra csak kivételesesetekben, illetve nyomós okkal léphetnek be. Könnyítések az ipari- és szolgáltatói forgalom számára: indokolt esetekben szeptember 5. óta területi és időbeli korlát nélkül lehetséges az üzleti vagy gazdasági célból történő beutazás Magyarországra. Ugyanez vonatkozik a Magyarországon élő magyar állampolgárokra Magyarországra való visszatérésük esetén, amennyiben kint tartózkodás üzleti vagy gazdasági okokból (munkavállalási célú ingázók is) történt. Az utazás célját minden esetben hitelt érdemlően szükséges igazolni.

Budapest. Maszkot viselő járőrök.Budapest. Maszkot viselő járőrök.


Az magyar állampolgárok számára az általános óvintézkedéseken túl nem vezettek be más korlátozásokat. A vendéglátóhelyeknek azonban este 11-kor be kell zárniuk. 11-től reggel 6-ig csak a személyzet tartózkodhat az üzletben. Bulik, koncertek, „zenés-táncos rendezvények”; esküvők, születésnapok csak úgy tarthatók meg, ha egy időben maximum 500-an vannak jelen. Ugyanakkor az éttermekre, vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozás a zártkörű rendezvények esetén is fennáll, vagyis a vendéglátóhelyeknek akkor is be kell zárniuk 11-kor, ha épp egy privát eseményt tartanak bennük.

Csehország


Csehországban szerdától november 3-ig bezárják az iskolákat, a felső tagozaton átállnak az online oktatásra. A középiskolák, egyetemek már korábban váltottak. Szintén nem nyithatnak ki az éttermek, bárok. Valamint zárt térben, és közterületeken mindenhol kötelező lesz az arcmaszk viselése.

Az óvodák és az általános iskolák szigorúbb óvintézkedések betartása mellett tovább működnek, de a gyerekeknek az órákon is maszkot kell hordaniuk. Emellett felfüggesztik a tanítás utáni programokat, például a szakköröket, a sí- és az úszótanfolyamokat és az iskolai kirándulásokat is.

Szlovákia

Október 15-től betiltják a tömegrendezvényeket, beleértve a miséket is Szlovákiában. Bezárják a fitnesz- és wellnessközpontokat, élményfürdőket, szaunákat és az akvaparkokat, az éttermekben csak a teraszon ehetnek a vendégek, és ismét bevezetik az idősek vásárlási sávját. Emellett kötelezően viselni kell az arcmaszkokat az utcán is.
Online oktatást vezettek be a hétfőtől valamennyi szlovák középiskolában. Branislav Gröhling oktatási miniszter tájékoztatása szerint az intézkedés akár több hétig is érvényben maradhat.

Olaszország

A tavaszi hullám által egyik legmegviseltebb országban ismét növekedésnek indultak a fertőzésszámok. A legsúlyosabb a helyzet megint az északolasz Lombardiában van, ahol tavasszal is a legtöbb fertőzött és a legmagasabb halálozási arány volt. Csak kedden majdnem 6000 új pozitív esetet regisztráltak egy nap alatt, ebből ezer a Milánó központú Lombardiából való.
Lombardia mellett a második legfertőzöttebb régió a délolasz Campania lett, pedig a Nápoly központú régió tavasszal még jól vészelte át a járványhelyzetet.

A helyzetre tekintettel Giuseppe Conte kormányfő kedd hajnalra virradóan minisztertanács-elnöki rendeletben vezetett be újabb szigorításokat.
Mivel Conte szerint jelenleg főleg családi és baráti kapcsolatokon keresztül terjed a vírus, ezeket akarja korlátozni. Ennek értelmében a szabadban és zárt térben is tilosak lesznek a családi ünnepek. Nem előírás, de kérés emellett, hogy hat családtagnál vagy barátnál többet az olaszok ne hívjanak meg a lakásaikba.

Milánó. A második hullámban is az egyik olaszországi gócpont.Milánó. A második hullámban is az egyik olaszországi gócpont.


Az új rendelet ezen kívül arról is határoz, hogy minden étteremnek éjfélkor be kell zárnia. Elvitelre rendelni, vagy az étterem területén állva enni azonban csak 21 óráig lehet. Ez azt jelenti, hogy 21 óra után csak azon éttermek maradhatnak nyitva – de azok is csak éjfélig –, amelyekben van elég asztal a vendégek számára. Ahol nincs asztal, ott már 21 órakor eljön a záróra. Conte a rendelettel több eddigi rendelkezést is – például, hogy az utcán is szájmaszkot kell viselni – november 13-ig meghosszabbított.

Mivel a fertőzés leginkább a tömegközlekedési eszközökön (beleértve a vonatokat is) terjedhet, felmerült az is, hogy ahol lehetséges, eleve át kéne állni megint home office-ra, illetve otthoni oktatásra, hogy ezzel is csökkenjék azok száma, akik a tömegközlekedést kénytelenek igénybe venni.

Franciaország

Franciaországban Jean Castex miniszterelnök felszólította a lakosságot, hogy otthonaikban is korlátozzák az összejöveteleket, mert a gyorsuló járvány egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre. Hétfőn több mint 16 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak. A mutatók alapján két újabb francia város, Toulouse és Montpellier is elérte a legmagasabb riasztási szintet. Keddtől ott is korlátozásokat léptetnek életbe.

A kormányfő jelezte, hogy a szűrési politikát is megerősítik és differenciálni fogják az egészségügyi hatóságok azért, hogy a tünetet produkálók előnyben részesüljenek, és ne keveredjenek a tesztelőhelyeken a tünetmentes emberekkel. Amióta ugyanis ingyenessé és tömegessé vált a tesztelés mindenki számára, kígyózó sorokban várakoznak az emberek a rendelőintézetek előtt, és sok helyen napokat kell várni a tesztelés eredményére.

A kormány által vörösnek nyilvánított megyékben a prefektusok korlátozó intézkedéseket rendeltek el. A miniszterelnök jelezte, hogy a már jelenleg is kötelező maszkviselésen túl további korlátozásokra lehet számítani, amelyekről helyi szinten fognak dönteni.

A korházak leterheltsége elsősorban a fővárosi agglomerációban ad okot aggodalomra, miután Párizsban az intenzív ágyak felén koronavírus fertőzötteket ápolnak és a pozitív tesztek aránya 17 százalék. Országosan 12 százalék az arány az egy héttel ezelőtti 7-hez képest. Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 12 993 új fertőzöttet regisztráltak, ami elmaradt a szombati csaknem 27 ezres, és az azt megelőző napokon regisztrált több mint 20 ezres rekordoktól, de még mindig nagyon magas. Az elhunytak száma hétfő óta 117-tel 32 942-re emelkedett. A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem 8 ezer fertőzött van kórházban (az elmúlt héten 5 689 betegfelvétel történt), közülük 1642-en fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa, de elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Párizs. Maszkos járókelők az Eiffel-torony árnyékában.Párizs. Maszkos járókelők az Eiffel-torony árnyékában.


Spanyolország

A központi kormány 2020. október 09. napjától kezdődően veszélyhelyzetet hirdetett ki Madrid tartomány több települése, köztük Madrid főváros közigazgatási területére vonatkozóan.

A veszélyhelyzettel érintett települések (Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla, Torrejón de Ardoz) lezárásra kerültek, ahova a belépés, illetve ezen területek elhagyása, a meghatározott kivételektől (pl.: munkába, iskolába járás; szokásos tartózkodási helyre visszatérés; szükséges vagy sürgős esetben közigazgatási szervek, bíróság vagy közjegyző előtti megjelenés; egészségügyi szolgáltatás igénybevétele; engedélyek és hivatalos dokumentumok meghosszabbítása; halasztást nem tűrő egyéb ügyintézés) eltekintve, nem megengedett. Emellett Spanyolország szerte több településen van érvényben hasonló korlátozó intézkedés.

Spanyolországban kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára: a közutakon, a szabadtéri helyszíneken, valamint olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol a személyek közötti legalább 2 méteres távolság betartása nem lehetséges. Kivéve akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés).

Oroszország

24 óra leforgása alatt 13 ezer új fertőzöttet azonosítottak Oroszorországban. Ez a legmagasabb napi adat a világjárvány kitörése óta. Moszkva polgármestere szerint ez a hét döntő lehet a főváros vírus elleni harcában.
Az iskolák is átálltak az online oktatásra, aki teheti, otthonról dolgozik.
A hatóságok az orosz vakcina tömeges alkalmazására készülnek,
miközben a hatóanyagot kifejlesztő intézet még nem hozta nyilvánosságra a hetek óta, embereken zajló tesztek eredményeit.

Horvátország

Tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken Horvátországban. A jövőben a művészeti és kulturális rendezvényekre, valamint a sporteseményekre, esküvőkre, temetésekre és vallási szertartásokra csak külön engedély birtokában engedhetnek be ötvennél több embert.

Az október 13-ától országosan előírt járványügyi intézkedések szerint kötelező a maszkviselés minden olyan zárt helyiségben, ahol nem lehetséges a 2 méteres biztonsági távolság tartása. Így többek közt: a tömegközlekedési eszközökön, a vendéglátóhelyek vendégei számára, az irodai dolgozók számára és minden egyéb zárt térben megtartott társasági és nyilvános összejöveteleken. Továbbá, ajánlott a maszkviselés minden olyan nyílt téren, ahol a szükséges biztonsági távolság nem tartható (pl. buszmegállókban).

Horvátországban az elmúlt napokban meghaladta a húsz ezret az azonosított fertőzöttek száma, a járvány halálos áldozatainak száma 330 fölé emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma gyorsan nökveszik, két hét alatt megduplázódott, de még nem érte el a háromezret. Kórházban ápolnak 404 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovénia

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint megközelíti a 10 ezret az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap még rekordszámú, 411 új esetről számoltak be. A diagnosztizált betegek közül 149-en vannak kórházban, közülük 26-ot ápolnak intenzív osztályon.

A boltok, áruházak zárt, belső területein, továbbá a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a védőmaszk viselése. Szintén kötelező az ezekre a helyekre történő belépés előtti kézfertőtlenítés a kihelyezett fertőtlenítők igénybevételével.

A szlovén rendőrség előállíthatja azokat, akik nem mondtak igazat a kiindulási országukról a határátkelőhelyeken történő beléptetésnél és később valakit megfertőztek Szlovéniában.

Ukrajna

Ukrajnában már több mint ötezer áldozata van a koronavírusnak. Az országban egy nap alatt 4420 új fertőzöttet regisztráltak. Az aktív estek száma hónapok óta folyamatosan növekszik, már 146 ezer felett jár. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint a múlt héten 22 ezer 400 betegnél diagnosztizáltak tüdőgyulladást, ötször többnél, mint július közepén, és a kórházak telítődnek.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter hétfőn megerősítette: a nap folyamán levélben értesíti az általános és a középiskolákat, hogy az őszi szünetet a tárca október 15-30. közé javasolja előre hozni. A felsőoktatási intézmények ideiglenesen távoktatásra térnek át.

Kelet-Ukrajnában a Covid-betegeket ellátó harkivi megyei járványkórház egyik orvosa arról számolt be a Facebookon, hogy az intézmény intenzív osztályán már minden ágy foglalt, lélegeztetőgépeket kellett az intenzíven kívül is működésbe helyezniük, és mentőautók sora várakozik a betegfelvételnél a beszállított koronavírusos páciensekkel.

Ukrajna a coronavirus.app adatai szerint a 25. legfertőzöttebb ország azon 188 közül, ahol megjelent a koronavírus. Az országban elkezdik megnyitni az ideiglenes kórházakat, mivel vészesen fogynak a szabad ágyak.


Mit mond a WHO?


A WHO szerint a koronavírus-járvány második hullámának gyorsulása Európa szerte azt jelzi, hogy veszélyes stratégia a kormányoktól a vírust szabadon engedni a nyájimmunitás kialakulása szándékával. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, a tapasztalatok azt mutatják, a legtöbb közösségben nem alakult ki a természetes védettség.

"A közegészségügy történelmében még soha nem volt koncepció, stratégia a nyájimmunitás egy járvány kezelésében. Ez mind tudományos, mint erkölcsi szempontból problematikus" - fogalmazott a szervezet főigazgatója.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS