2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megújult az EU romastratégiája – a kulcs azonban a tagállamok kezében van

Szerk. 2020. október 12. 10:39, utolsó frissítés: 11:00

Az Európai Bizottság megerősített és megreformált uniós roma stratégiai keretet adott ki, amely átfogó hárompilléres megközelítést határoz meg.


A romák Európa legnagyobb etnikai kisebbsége. Az Európában élő becslések szerint 10–12 millió roma közül körülbelül 6 millió az EU polgára vagy lakosa. Számos uniós roma állampolgár még mindig az előítéletek és a társadalmi kirekesztés áldozatává válik, annak ellenére, hogy az EU tagállamaiban tilos a diszkrimináció.

2020. október 7-én az Európai Bizottság megerősített és megreformált uniós roma stratégiai keretet adott ki, amely átfogó hárompilléres megközelítést határoz meg. Ez a megközelítés kiegészíti a marginalizálódott romák társadalmi-gazdasági befogadását az egyenlőség előmozdításával és a részvétel elősegítésével. Minden romának meg kell adni a lehetőséget, hogy teljes mértékben kiaknázza lehetőségeit, és részt vegyen a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális életben.

A Bizottság elismerte, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben némi előrelépés történt az olyan területeken, mint az oktatás és a szegénység kockázata, az iskolai szegregáció esetei nőttek, és a foglalkoztatáshoz való hozzáférés nem javult.

„Megmondom nyíltan: az elmúlt 10 évben nem tettünk eleget az Európai Unió roma lakosságának támogatásáért" - mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. A roma közösségek társadalmunkba történő beillesztésének hiánya egy nagy seb Európa lelkiismeretén."Elemzők szerint el kell kerülni azt, hogy pártpolitikai haszonszerzés gátolja az uniós romastratégia megvalósítását. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a támogatásra fordított pénzeket védeni kell a korrupciótól.

Továbbra is súlyos diszkrimináció áldozatai az európai roma közösségek. Sokszor szegénységben, minőségi oktatás nélkül nőnek fel a gyermekek, emiatt az elhelyezkedési esélyeik is minimálisak. Az unióban a romák 41 százaléka számolt be diszkriminációról.

A roma gyermekek 85 százalékát fenyegeti szegénység. És a fiatalok 62 százaléka nem jár iskolába. Az Európai Unió most egy tízéves tervet mutatott be, amellyel a romák helyzetét javítanák.

“A célunk az egyenlőség biztosítása és az, hogy ezt megvalósítsuk a roma közösségek számára. De nagyon súlyos problémákat látunk, például csak 50 százalékuknak van munkája. Ezért képtelenek kitörni ebből a körből, amit az iskola problémák jelentenek, onnantól kezdve, hogy a gyerekek kimaradnak az iskolából, illetve az iskolai szegregációtól" - mondta Helena Dalli uniós biztos.

Civilek szerint a program megvalósításának a kulcsa a tagállamok kezében van.

"A program politikai megvalósítása a gond. Hiszen vannak olyan kormányok, amelyek nem akarnak lépni és magukévá tenni a politikai elkötelezettséget. Nem igaz, hogy nem tudjuk, mi a megoldás. Ezekről már döntés született, de a kormányok nem eléggé bátrak. Attól tartanak, hogy ha pozitív dolgokat tesznek a romákért, akkor szavazatokat veszítenek majd a következő választásokon" - mondta egy aktivista, Zelijko Jovanovic.

Egy roma származású német EP-képviselő, Romeo Franz szerint kulcskérdés az, hogyan ellenőrzik majd a vállalásokat.

"A korrupció az egyik legnagyobb probléma, és küzdeni kell ellene. Ezt csak ellenőrzéssel érhetjük el, hogy kiderüljön, hová megy a pénz. A múltban problémát jelentett az, hogy csak a pénz töredéke jutott el a rászorulókhoz. A nagy részét ellopták" - mondta az EP-képviselő.

Az Európai Bizottság azt ígéri, a mostani csomag kifizetéseit szigorúan ellenőrizni fogják. (ec.europa.eu/politico.eu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS