2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koronavírusos Trump „őrült kaszkadőrmutatvánnyal” rukkolt elő a szavazói, de nem az orvosai nagy örömére

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. október 05. 14:05, utolsó frissítés: 14:41

Mennyire beteg az amerikai elnök? Nos, elég kevesen vannak, akik pontosan ismerik a választ. Talán Trump maga sem.


Ismerik azt a viccet, amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke előbb koronavírust tagad, majd saját egészségét kockáztatva népszerűsít egy gyógyszert, amiről azt hiszi a koronavírus tüneteit enyhíti, majd amikor a vírus megfertőzi, azzal lepi meg az érte aggódó republikánus szavazókat, hogy kimegy a kórházból integetni nekik? Igen, valóban! Ez még viccnek is rossz. A baj csak az, hogy igaz.

A világ egyik vezető politikusának koronavírussal való kapcsolata eddig sem volt megdöbbenéstől mentes. Donald Trumpot előbb a koronavírus-tagadók soraiban láthattuk, majd amikor az Egyesült Államokban hatalmas méreteket öltött a fertőzés, Trump erről szóló kommunikációja megingott. Később arról számolt be, hogy megtalálta a megfelelő gyógyszert, amivel a koronavírus tüneteit enyhíteni lehet. A malária ellen használt hidroxiklorokint kezdte el cinktabletta társaságában szedni.

Trump annak ellenére népszerűsítette a gyógyszereket, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) az esetleges súlyos mellékhatásai miatt nem tanácsolta Covid-19 nevű betegség kezelésére, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait. A németországi Neuenburgi Egyetem és a svájci Lausanne-i Egyetem kutatói összesen 33 ezer páciens adatait összegző tanulmány kiértékelése után rámutattak: „a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a kórházba került betegek halálozási arányát, a szer nem csökkenti, de nem is nem növeli, a halálozás kockázatát”. Röviddel ezt követően Trump is leállt a gyógyszerek szedésével.

Most azonban az elnök koronavírusos.


A pénteken koronavírussal diagnosztizált Donald Trump vasárnap úgy döntött, hogy mivel állapota orvosai szerint javult: meglepi a Walter Reed katonai kórház előtt összegyűlt híveit, és páncélozott terepjáróval odagurult hozzájuk integetni – írja a Guardian.Bár az elnök közben maszkot viselt az autóban lévő minimum két másik személyhez hasonlóan (akik a Guardian szerint valószínűleg titkosszolgálati ügynökök voltak), ennek ellenére James Phillips, a Walter Reed egyik orvosa kaszkadőr „őrültségnek” nevezte Trump lépését. Szerinte ugyanis az amerikai elnök kockáztatta emberei életét, akik „megfertőződhetnek, és akár meg is halhatnak” emiatt, de Trump mutatványa következtében mindenképp 14 napos karantén vár rájuk. (A Washington Postnak az egyik ügynök bizalmasan azt nyilatkozta: Trump soha nem is törődött testőrei sorsával.)

A 74 éves elnök hétfőn arról beszélt a Twitteren, hogy jó kezekben van, és állapota javul, a koronavírus pedig számára egy érdekes tapasztalat volt, amiből sokat tanult. Na, nem úgy mint ahogy a könyvekből lehet, ez egy „igazi iskola”, valós gyakorlati tapasztalat volt a számára.Trump javuló állapotáról azonban hiába árulkodik folyamatosan Twitter-fiókja, számos kérdés felmerült az utóbbi napokban ezzel kapcsolatban. Az elnököt korábban is rajtakapták már füllentésen, így amikor orvosa, Sean Conley ellentmondóan nyilatkozott egészségügyi állapotáról, elindultak a találgatások. Conley vasárnap beszélt arról először, hogy Donald Trumpnak egy órán keresztül oxigént kellett adniuk, olyan szintű légszomj tört rá pénteken a Fehér Házban. Mint kiderült, nem először fordult elő, hogy légzési nehézsége támadt. Az orvos azonban arra a kérdésre furcsa módon nem tudott választ adni, hogy kórházi kezelése óta az elnök kapott-e oxigént.

A Washington Post szerint pedig Donald Trump már csütörtökön tudta, hogy fertőzött, de ez nem tartotta vissza attól, hogy azt állítsa, még várja az eredményt, és nyugodtan nyilatkozott a Fox News-nak.

Ugyanakkor a CNBC szerint a koronavírusos elnököt a Dexamethasone nevű szteroiddal kezdték el kezelni orvosai, ami a súlyos COVID-betegek halálozási kockázatát csökkenti, illetve a kevésbé súlyos eseteknél károkat okozhat a szervezetben. A lap megkérdezte erről Nahid Bhadelia járványügyi szakértőt, aki úgy látta, hogy a Trumpot kezelő orvoscsapat ezek szerint úgy ítélte meg, hogy a szteroid beadásának nagyobb az előnye, mint káros hatásának kockázata, ez pedig arra enged következtetni, hogy állapota rosszabb, mint amiről pénteken és szombaton jelentettek. Vin Gupta tüdőgyógyász szakorvos viszont már egyenesen azt nyilatkozta, hogy a szteroidok azt jelzik, az elnöknek tüdőgyulladása van, de lehet, hogy csak enyhe tünetekkel.

Mi történne, ha Donald Trump egészségi állapota drasztikusan megromlana, esetleg meghalna?

A nagyobb lapok között a Guardian is elmélázott a gondolaton, mi történne, ha mondjuk Donald Trump fizikailag legyengülne: sérülés vagy betegség miatt nem tudna kommunikálni, de életben maradna.

Ebben az esetben az alelnök felkérhető az Egyesült Államok ügyvezető elnöknek, aki ebben az esetben a republikánus Mike Pence lenne. Ha Pence szintén nem tudná átvenni az irányítást, akkor az alkotmány értelmében hatásköröket átruházzák a képviselőház házelnökére, ebben az esetben Nancy Pelosira, a Kalifornia demokrata képviselőjére. (Az amerikai kongresszust jelenleg a demokraták vezetik, a republikánusok a szenátusban szereztek többséget.)

Ha a megválasztott elnök meghal, szintén az alelnök lesz a megbízott elnök, viszont a The Guardian szerint antidemokratikus helyzet alakulna ki az elnökválasztási időszak alatt. Ebben az esetben ugyanis a republikánus szavazók azzal szembesülnének, hogy Trumpot levették a szavazólapról, de Pence-t soha nem szavazták meg elnöki jelöltként az előválasztási folyamat során, amelyre tavasszal került sor. Hozzáteszik, viszont ez csak elmélet és jelenleg nem úgy tűnik, hogy ez bekövetkezik.

Ellenkezőleg, olyan hírek is felröppentek, hogy Trump akár 1-2 napon belül is elhagyhatja a kórházat, mert jelentős javulást észleltek orvosai állapotában. A kezelést természetesen folytatja, illetve várnia kell még arra a pillanatra, amikor aktívan visszakapcsolódhat a kampányba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS