2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Charlie Hebdo: a párizsi késes támadó és az öt évvel ezelőtti terrorcselekmény közötti összefüggések

összeállítás 2020. szeptember 26. 14:05, utolsó frissítés: 14:35

Pénteken egy médiacég két, épület előtt dohányzó alkalmazottját támadták meg, a francia sajtó szerint valószínűleg egy húsvágó bárddal.


A párizsi késes támadás után a rendőrség lezárta a környéket. Összesen kilenc iskolában jelentek meg a rendőrök, ők vigyáznak a gyerekekre egészen addig, amíg a hatóságok meg nem bizonyosodnak arról, hogy egyetlen támadó sincs már a környéken. Egyelőre nem tudni, mi volt a támadó motivációja, mindenesetre több szemtanú is jelentkezett.


Egy szemtanú szerint egy 30-as vagy a negyvenes éveiben járó, ázsiai származású férfi volt az elkövető:

„Egy 30-40 körüli férfit láttam baltával a vérző áldozat mögött. Pakisztáninak vagy bangladesinek tűnt. A kését a metrónál dobta el.”

Egy másik ezt mondta: „Dél körül kiabálást hallottunk, aztán csend lett. A rendőrség körülbelül fél órával később ért ki. Húsz perc múlva azt mondták, csukjuk be az ablakokat.”


„Bezártuk az iroda ablakait. Bent maradtunk mi is, aztán mozgást hallottunk. A tűzoltók felmentek a tetőre, aztán bejöttek hozzánk is, valakit kerestek” – egészítette ki kollégája.

A két sérült egy dokumentumfilm-gyártó cégnél dolgozott. A vállalkozás többi dolgozóját evakuálták a hatóságok.

- Ez nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény,
az ügyészség is ebben a szellemben indította meg az eljárást - mondta a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin. - Abban az utcában történt, ahol a Charlie Hebdo-támadás, és a módszer is az iszlamista terroristákra jellemző. Nincs sok kétség, hogy ez egy újabb véres támadás a hazánk és az újságírók ellen.

A fő gyanúsított egy kísérő nélküli kiskorúként - hivatalosan Pakisztánból - Európába érkezett fiatal felnőtt, aki nem került a francia rendőrség látókörébe korábban, és egészen a támadásig a radikalizálódására sem utaltak jelek. A feltételezett elkövetőn kívül hat embert tartóztattak le Párizsban a Charlie Hebdo egykori szerkesztősége közelében elkövetett támadás miatt.

A Charlie Hebdo című szatirikus lap szterkesztőségében 2015-ben 12 embert megölő két fegyveres

feltételezett segítőinek büntetőpere egy hete zajlik Franciaországban, felkavarva a kedélyeket. Öt évvel ezelőtt, 2015. január 7-én az egész világot megrázta a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni terrortámadás. Két dzsihadista fegyveres délelőtt 11:33-kor 12 embert megölt és 11-et megsebesített.

A párizsi támadást követően, a "Je suis Charlie", vagyis a "Charlie vagyok" jelmondat a szólás- és sajtószabadság melletti kiállás jelképe lett.

A Charlie Hebdo-merényletet elkövető testvérpárral kapcsolatban álló Amedy Coulibaly másnap lelőtt egy rendőrt Montrouge-ban, majd január 9-én a párizsi Porte de Vincennes-nél, egy kóser szupermarketben megölt négy embert és többeket túszul ejtett. A rendőrségi rajtaütés során megölték.

A terrorcselekmények után pár nappal Párizsban, a szervezők szerint másfél millióan vettek részt a terrorizmus elleni, egyúttal a szólásszabadság melletti tüntetésen.

A merénylet után megjelent első Charlie Hebdo hétmillió példányban fogyott el. Az előfizetők száma tízezerről 200 ezerre nőtt.

A túlélők és szemtanúk vallomásai, amelyek a napokban kerültek nyilvánosságra Charlie Hebdo-ügy 14 gyanúsítottjának perében, megrázták a közvéleményt

Az egyik áldozat, Frédéric Boisseau özvegye az idegőrlő várakozásról beszélt, amíg bizonyossá vált, hogy 42 éves férje a támadók első áldozata.

Az áldozatokat ábrázoló grafitti a Charlie Hebdo egykori szerkesztőségéhez közeli ingatlan falán.Az áldozatokat ábrázoló grafitti a Charlie Hebdo egykori szerkesztőségéhez közeli ingatlan falán.


Az átélt borzalmakat ecsetelte a „Coco" művésznéven publikáló karikaturista, Connie Rey is. A 38 éves nő elmondta, hogy a terroristák térdre kényszerítették, azt gondolta, biztosan megölik, végül, amikor a terroristák a szerkesztőségi irodában lövöldözni kezdtek, sikerült elbújnia az asztala alá.

A nő vallomását ügyvédje, Marie-Laure Barré kulcsfontosságúnak nevezte.

- Elmondta, hogy éveken át nem volt képes beszélni a történtekről, ez az első alkalom, hogy elmondta, min ment keresztül – mondta az ügyvédnő.

Virginie Chape szemtanú az egyik irodában dolgozott, ahová a terroristák tévedésből nyitottak be.

- Az egyik terrorista nagyon ideges lett, miután azt kérdezte tőlem, hol van Charlie Hebdo. Néhányan mondtuk, hogy itt nincs. Erre nagyon begurult. A támadás közben írtam a fiamnak és a férjemnek, mert azt gondoltam, mind meghalunk. Hallottuk a lövéseket és a köztük lévő szüneteket. Szörnyű volt, még meg is tudtuk számolni őket! – mondta a szemtanú.

A két terroristát végül rendőrök lelőtték, előzőleg a szerkesztőségben azt mondták, a Charlie Hebdo istenkáromlást követett el azzal, hogy karikatúrán ábrázolta Mohamed prófétát.

A mostani per gyanúsítottjait bűnrészességgel vádolják.

A szatirikus lapok csaknem 15 évvel a dán Mohammed-karikatúrákat övező botrány után sokat változtak.

— Hogy ma is közzétenném-e a Mohammed-karikatúrákat? Megtehetnénk, de mi értelme lenne? Az istenkáromlás már nem ugyanaz, mint volt anno, túlmutat a karikatúrákon. Manapság sok mindenre azt mondjuk, hogy kigúnyol egy vallást. Újfajta cenzúra van, új tiltásokat vezettek be - mondja a Charlie Hebdo igazgatója, Riss.

Az öt évvel ezelőtti merényletekben 20-an haltak meg a három szélsőségessel együtt. 1961 óta az volt a legtöbb áldozatot követelő franciaországi terrortámadás. Néhány hónappal később, novemberben újabb merényletek rázták meg a világot, akkor 137-en haltak meg Párizsban.

Az időközben máshova költözött Charlie Hebdo munkatársai a twitteren fejezték ki együttérzésüket a támadás áldozataival és családjukkal. (francepress/euronews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS