2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit gondolnak a legszlovákabb városban a magyarokról?

azonnali 2020. augusztus 31. 15:36, utolsó frissítés: 16:16

Turócszentmártonban 1918-ban kimondták a szlovákok: Magyarországot otthagynák és inkább az akkor létrejött Csehszolvákiához csatlakoznának. Mi a helyzet 100 év múlva?


A város lakói közül most van, aki a magyar kártya kijátszása mögött is sorosista összeesküvést sejt, más szerint a szlávoknak egyesülniük kellett volna, hogy elűzzék onnan a magyarokat, de van olyan is, aki sajnálja, hogy nagyszüleivel ellentétben nem tanulta meg a magyar nyelvet.

„Itt beszélhetsz akárhogyan, angolul, németül, mindenhogyan. De mikor elkezdünk magyarul beszélni, mindenki ránk néz” – mondta az Azonnalinak az egyetlen magyar, akivel Turócszentmártonban találkoztak. Az idős férfi arról is mesélt, hogyan tűnt el a helyi magyar közösség, és miért nem beszélnek már az ő fiai sem magyarul.

Turócszentmárton az a város, ahol 1918-ban kimondták a szlovákok: Magyarország és a Monarchia helyett inkább az akkor frissen létrejött Csehszlovákiát választanák. A trianoni békeszerződés után száz évvel az Azonnali elment a városba, hogy megkérdezze annak mostani lakóit: mit gondolnak a magyarokról és a magyar-szlovák együttélésről.

Volt olyan, aki válaszul Bugár Bélát emlegette, más inkább egy cseheket gúnyoló dalt énekelt, egy idős hölgy pedig afelett sajnálkozott: az ő nagyszülei még tudtak a szlovák mellett magyarul és németül is, ma meg már a szlovákok nem beszélnek magyarul.
Nem mindenki így viszonyult ehhez: egy másik asszony szerint a magyarok támadó nemzet, uralkodni akarnak, és nem fogadják el, hogy a világon mindenhol a kisebbségnek kell alkalmazkodnia a többséghez.

És hogy mi köze a felvidéki magyarokhoz Soros Györgynek? Erről is szó van a videóban:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS