2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Videó: Mit gondolnak a szlovák miniszterelnök békülékenységéről a felvidéki magyarok?

Kovács Balázs, Riley Freeman 2020. június 06. 14:09, utolsó frissítés: 14:10

Gombaszögön emlékművet avattak Trianon 100. évfordulójára, a résztvevők elmondták a véleményüket.


A felvidéki Gombaszögön Trianon-emlékművet avattak június 4-én, a Trianoni Békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Pontosabban a selmecbányai (többször megrongált) honvédszobor talapzatát állították fel, és annak az 535 településnek egy-egy marék földjét szórták a talapzatba, ahol még magyarok élnek.

Az Azonnali stábja arra olt kíváncsi, hogyan értékelik az összegyűltek a szlovák miniszterelnök nemrég elhangzott üzeneteit, amelyben felvállalta a történelmi Magyarország örökségét, és arra kérte a magyarokat, hogy közösen építsék a jövőt.

„Legyen hát merszünk kimondani, hogy a magyar történelem a mi közös történelmünk. Hogy a magyar királyok a mi közös királyaink voltak. És Korvin Mátyás leszármazottai az akkori idők francia, német, osztrák nemesi családjaihoz is tartoztak. De hagyjuk a történelmet a történészekre, mi összpontosítsunk napjaink kihívásaira, mindennapi életünkre és gyermekeink jövőjére”- mondta akkor Igor Matovič.

Később Matovič bocsánatot is kért a felvidéki magyaroktól a száz év alatt őket ért sérelmekért, ezzel ő az első kárpát-medencei miniszterelnök, aki ezt megtette.
A megszólalók többsége örömmel fogadta a miniszterelnök szavait, de vannak olyanok, akik nem hiszik "hogy őszinte lenne ez a jobb kéz", amit a magyarok felé nyújtott. "Ideje lenne, ha a szlovákság is közösnek vallaná ezt a történelmet" - mondja az egyik megszólaló, de az is kiderül, mit gondolnak az emberek, több magyar szavazatot kap-e így a miniszterelnök, és kellene-e használni a történelmi Felvidék zászlaját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS