2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szabó Tímea: természetesen mi is adnánk segítséget a határon túli magyaroknak

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. április 21. 18:30, utolsó frissítés: 19:16

Hétfőn az Országházban a fideszes képviselők tapsa nem engedte végigmondani, amit akart, de a Párbeszéd képviselője azt állítja, egyáltalán nem a határon túli magyarok ellen beszélt.


Hétfőn leginkább Szabó Tímeáról, a Párbeszéd párt parlamenti képviselőjéről szóltak a magyar sajtó hírei. A képviselő parlamenti felszólalását ugyanis nem mondhatta végig, mert a Fidesz-KDNP képviselői hangos tapssal gátolták meg ebben, miközben a képviselő arról beszélt, hogy a Magyarországon a legnagyobb a koronavírusban elhalálozottak aránya és a kormány a határon túliaknak küldött védőfelszereléseket.Ezzel kapcsolatban kormányoldalról többen is élesen bírálták, Dömötör Csaba, a magyar Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára például azt mondta: "vannak pártok, amelyek megtagadnák a határon túli magyarok segítését". Szabó Tímea azonban a a Transindexnek elmondta, amennyiben hagyták volna végigmondani a beszédét, úgy kiderült volna, hogy nem a határon túliak számára nyújtott támogatásokkal van problémája. Villáminterjúnkban erre kérdeztünk rá.

Kapott-e már ekkora tapsot a magyar parlamentben?


- Talán akkor, amikor a kisfiam született. Az nagyon tetszett a fideszes képviselőknek.

Tegnap nem mondhatta végig a felszólalását. Tehát mi a baj azzal, hogy a magyar kormány védőfelszereléseket küld a határon túli magyaroknak?

- Ezzel természetesen az égvilágon semmi problémám sincs, csak nem hagyták végigmondani, amit szerettem volna. Mert a mondatom második fele az lett volna: ezzel semmi baj, de azzal nagyon is, hogy abból a húszmilliós készletből, amelyről Szijjártó Péter külügyminiszter szokott beszélni, a hazai ellátmányban semmit nem lehet látni. A magyar kormány gyakorlatilag mindennel foglalkozik a járványban – például a felhatalmazási törvény örve alatt le akar számolni az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal és állami gigaberuházásokat titkosít –, csak ez egészségügyi helyzettel, az életüket kockáztató egészségügyi dolgozókkal és az emberekkel nem törődik. Ezt sajnos jól mutatja, hogy a környező országokkal összehasonlítva Magyarországon a legmagasabb a koronavírus halálozási aránya. Nemhogy nincs elég védőfelszerelés és teszt, hanem daganatos betegségekkel küszködő, amputált végtagú, sztrókon átesett, magatehetetlen embereket dobnak ki a kórházakból esztelenül és indokolatlanul, „ágyfelszabadítás” címén.

Több médiaorgánum is arról beszélt ennek kapcsán, hogy ön nem adna a határon túliaknak felszerelést.

- Szó nincs erről, én ilyet nem állítottam! Itt jegyzem meg: sajtó- és személyiségi jogi pert indítok azokkal a kormánymédiumokkal szemben, amelyek ezt írták.

Tehát akkor, ha a Párbeszéd kormányon lenne, nyújtana támogatást a határon túlra is?

- Természetesen, hiszen pártunknak kiemelt célja a határon túli magyarok támogatása. Mi voltunk az elsők, akik kiálltunk az erdélyi magyarok oktatási és kulturális autonómiája mellett. Én magam is kifejezetten büszke vagyok arra, hogy négy nagyszülőmből hárman erdélyiek, rengeteget időt töltöttem ott gyerekként. Kifejezetten bosszant, amikor a fideszesek akarnak ebből kioktatni, bármikor leénekelném őket például erdélyi népdalokból. De visszatérve a komolyabb kérdésre: természetesen kiemelten fontosnak tartjuk a határon túli magyarokkal való törődést. Legutóbb Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti kampányában is elment Erdélybe, de akkor például Kelemen Hunor nem volt hajlandó sajnos érdemben tárgyalni vele.

Diplomáciai szempontokat figyelembe véve hogyan értékeli a kormány segítségét a balkáni országoknak?

- A kormánynak van egy humanitárius feladata: az, hogy segítsen a külhoni magyaroknak. De azt a koncepciót nem értem, hogy Szerbiának vagy Észak-Macedóniának miért kell küldeni maszkokat és védőfelszereléseket, miközben úgy tűnik, jobban kezelik a járványt, mint Orbán Viktor. A magyar kormánynak az a feladata, hogy minden magyar állampolgár számára biztosítsa a védekezéshez szükséges felszereléseket. Ezt még a magyar kórházak sem kapták meg. Még Orbán Viktor állítólagos spontán kórházlátogatásainál is látszik, hogy az orvosok a szokásos sebészmaszkot használják, nem azt, ami hatékonyabban segítene a fertőzés ellen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS