2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Barabásiék összeállították a COVID-19 fertőzés ellen esélyes gyógyszerek listáját

Ágoston Hugó 2020. április 19. 11:40, utolsó frissítés: 2020. április 21. 10:48

Hálózatkutatási módszerek alapján ezek azok, amelyekkel az emberiségnek esélye lehet hatékonyan kezelni a koronavírus-fertőzést.


Romániában a Transindex számolt be először, első kézből, Barabási Albert László január végi megállapításáról, hogy tulajdonképpen pandémiáról van szó, arról, hogy „ez a vírus végig velünk lesz”, és végül többek között arról, hogy bostoni laboratóriumukban hálózatkutatási módszerekkel intenzíven dolgoznak azon, hogy az „esélyes” gyógyszerek listáját elkészítsék és a világ szakosított kutatólaboratóriumainak rendelkezésére bocsássák. Utóbbi tervüket Barabási április elsején ismertette a szakmai világgal. (Egyáltalán nem mellékesen: az is bebizonyosodott, hogy a fertőzések számának nagyságrendjét is helyesen becsülte fel a világhírű hálózatkutató – bár némelyek túlzónak találták –, miután kiderült, hogy a fertőzöttek valós száma több tízszerese lehet a hivatalosnak.)

Most pedig itt a várva várt jó hír: elkészült a lista! Barabási Albert-László legfrissebb Twitter-bejegyzése szerint hálózatkutatási módszerek segítségével sikerült összeállítani azoknak a gyógyszereknek a jegyzékét, amelyekkel az emberiségnek esélye lehet hatékonyan kezelni a COVID-19 fertőzést.Tudni kell, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) április 4-én közzétett egy listát az új koronavírus ellen készülő vakcinákról. A listában összesen hatvankét vakcinajelölt szerepel, amelyek különféle működési elveken alapulnak, és a fejlesztés, valamint a klinikai vizsgálatok más és más stádiumában vannak. A Magyar Tudományos Akadémia honlapján közzétett cikk pontos részletességgel leírja a klinikai vizsgálatok fázisait (néhány védőoltást már tesztelnek egészséges önkénteseken), a védőoltási stratégiákat, illetve – Falus András neves immunológus tájékoztatására hivatkozva –, hogy „a hatóságok jóváhagyása mellett elképzelhető, hogy átugorhatják a hagyományos fejlesztési fázisok némelyikét.”

A Barabási Albert-László online „sajtótájékoztatójáról” szóló élménybeszámolónkban már említettük Barabási megállapítását, miszerint pusztán karanténnal már nem lehet elejét venni a járvány terjedésének (sőt, mint mondta, egy hét-nyolc százalékos állandó fertőzöttség még kívánatos is lehet: az úgynevezett nyájimmunitás kialakulásához), és egy éven belül a lakosságnak akár a fele is megfertőződhet. Azt már a legkorábbi vizsgálatok is jelezték, hogy a hálózatkutatás kiválóan alkalmas az olyan jelenségek elemzésére, szabályszerűségeinek feltárására, amilyenek a járványok – erről Barabási könyveiben részletesen értekezett. Mondhatni nyilvánvaló volt tehát, hogy a hálózatkutatás módszereivel lehetséges megtalálni azokat a gyógyszereket, amelyek potenciálisan hatásosak lehetnek a a SARS-CoV-2 vírussal szemben, vagyis sugallni a víruskutatóknak-gyógyszerkutatóknak azok mikrobiológiai, orvostani hatásvizsgálatát.

A tudós holnap, április 20-án számol be a nyilvánosság számára a fejleményekről. Addig is itt olvasható a szaktanulmány, amely a
szóban forgó eredményhez vezető kutatást írja le. Az idővel való versenyfutásban minden nap életek sokaságának megmentését jelentheti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS